Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Krass - майстор
Лиско, при симетрично натоварване на трите фази, токът през нулата(теоретично), може да бъде 0. Ако ще и сто апартамента да са.
toolegittoquit - майстор
Krass написа:
Лиско, при симетрично натоварване на трите фази, токът през нулата(теоретично), може да бъде 0. Ако ще и сто апартамента да са.
Но това рядко може да се гарантира.
zz_stefanov - майстор
Да, рядко се случва, но и моментната стойност на тока през нулевия проводник не може да надвиши стойността на коя да е от фазите.
За това има кабели за балансирани(примерно 3х4+2,5мм2) и за небалансирани трифазни консуматори (пр. 4х4 мм2). В случая консуматора е небалансиран.
Hoвoceлckи - майстор
zz_stefanov написа:
… и моментната стойност на тока през нулевия проводник не може да надвиши стойността на коя да е от фазите.
Изобщо за да стане токът през нулата колкото през някоя фаза, то през другите две не трябва да тече никакъв ток. Приема се един коефициент на вероятност за еднавременно натоварване. За нашия случай ще трябва да го пренебрегнем. 50кв мм мед може да удържи 200А (с някои уговорки). Т.е. ако и 7-те апартамента вързани на една фаза консумират до 30А ток едновременно, то въпросният "нулев" ще устиска (поне някакво време). И това само при условие, че никой друг, на друга фаза не консумира грам ток. Иначе част от този "нулев" ток ще хване през другите фази :wink:
hidrazin - майстор
Заради тези "недостатъчни" 50 квадрата два пъти ходих до магазина за пуканки (и водка).
Благодаря за забавлението. Тролпад както винаги е на висота и ме забавлява успешно и добре. Други също...
:partyman:
P.S.Ми който има къща. нека погледне с какво сечение са проводниците на въздушната мрежа...
Как ли горките захранват 20-30-40-50... къщи???
Четенето НЕ Е ОТМЕНЕНО !!!
zz_stefanov - майстор
Hoвoceлckи написа:
zz_stefanov написа:
… и моментната стойност на тока през нулевия проводник не може да надвиши стойността на коя да е от фазите.
Изобщо за да стане токът през нулата колкото през някоя фаза, то през другите две не трябва да тече никакъв ток. Приема се един коефициент на вероятност за еднавременно натоварване. За нашия случай ще трябва да го пренебрегнем. 50кв мм мед може да удържи 200А (с някои уговорки). Т.е. ако и 7-те апартамента вързани на една фаза консумират до 30А ток едновременно, то въпросният "нулев" ще устиска (поне някакво време). И това само при условие, че никой друг, на друга фаза не консумира грам ток. Иначе част от този "нулев" ток ще хване през другите фази :wink:
Hoвoceлckи, при равни токове през фазите (пр. 3х30А), тока през нулевия проводник е точно НУЛА АМПЕРА. То и за това така са го кръстили. Както и думичката ФАЗА, дето се употребява за другите три проводника има друг по дълбок смисъл, благодарение на който става магията с нулата :lol:
:popcorn:
И аз ще се присъединя, ЧЕТЕНЕТО И УЧЕНЕТО НЕ Е ОТМЕНЕНО.
Hoвoceлckи - майстор
Изглежда не си разбрал изобщо какво съм писал. И аз като теб разглеждам "идеални крайности", но обратно на теб. И казвам, че и при такива невероятни натоварвания, въпросният "нулев" би издържал :)
grizan1980 - специалист
То хубаво 50 те квадрата нула , ще издържи. На мен ми се виждат прекалено много връзките които се правят. Преди електромерите се разделят, след тях пак се обединяват, на всеки етаж пак връзка..... В крайна сметка инвеститорът "Х" не печели кой знае колко (ама знам ли) . :? :? :? :?
iliya_i - майстор
grizan1980 написа:
Преди електромерите се разделят, след тях пак се обединяват, на всеки етаж пак връзка.....
Тук ти е грешката. Не се разделят. Просто всички електромери са свързани към нула. Нулата не преминава през тях.
И ако нулата на всеки апартамент не беше свързана към общ нулев проводник, минаващ през всички етажи, а имаше отделен нулев проводник от главното табло до всеки апартамент, като всички се свържат пак заедно на общия нулев в таблото, от това броя на връзките нямаше да намалее. Този общия го разглеждай като нулева шина на таблото.
zz_stefanov - майстор
Hoвoceлckи написа:
Изглежда не си разбрал изобщо какво съм писал. И аз като теб разглеждам "идеални крайности", но обратно на теб. И казвам, че и при такива невероятни натоварвания, въпросният "нулев" би издържал :)
Ми да беше го написал така :)
Щото аз не казвам обратното, аз казвам същото.

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: