Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Това аз съм го писал, а не e andy_forresite. 4.6 (kWh) е калоричността, а 0.7(0.8 ) е КПД.
Вичи - специалист
Не знам дали отношението е точно такова, но потвърждавам резултата. Моя топломер отчита между 3,3 и 3,8 kWh/kg. Меря енергията излизаща от котела, а не колко влиза в инсталацията. По-високите стойности се получават при по-ниски външни температури. Не мога да си го обясня, може би тягата е малка, когато е топло.
От 5 октомври до днес 3700 кг, с 20% повече от миналата година. Сега ми харчи 7 -8 кг. на денонощие, от които 2,5 отиват за бойлера.
vrangelov - специалист
Според мен е логично при студено време да е по-висок рандеманът. Тогава горелката ще гори по-дълго време в оптимален режим. Има ли шанс през зимата да държиш топлообменниците малко по-чисти?
По-ниската тяга трябва да направи котелът по-икономичен. Това е ролята на клапата за регулиране на тягата.

Поздрави
andy_forresite - майстор
При камините усвоената енергия си мисля че започва от 3.8 и надхвърля 4. Само че няма как да се измери отделената топлина от нея включително от димоотводите. Става дума с топломер. С друг уред може би да може.
Вичи - специалист
vrangelov написа:
Според мен е логично при студено време да е по-висок рандеманът. Тогава горелката ще гори по-дълго време в оптимален режим. Има ли шанс през зимата да държиш топлообменниците малко по-чисти?
По-ниската тяга трябва да направи котелът по-икономичен. Това е ролята на клапата за регулиране на тягата.

Поздрави
Изобщо не е логично, защото котела работи винаги в оптимален режим заради буфера. Топлообменника се почиства с пружините в него и ги ръчкам редовно. Веднъж се прекарах и почистих по основно, но нямаше ефект върху разхода.При пелети от дърва, едно пълно почистване след края на сезона е напълно достатъчно.
За клапата сме говорили, аз съм на мнение, че при котли с вентилатор на димните газове е абсолютно безсмислена - показват го и наблюденията на колегите, които монтираха. Не знам с какво основание ги препоръчваш тия клапи, но хората само се набутват с тях. За мен е доказан факт, че когато котела работи с тяга по-ниска от тази на която е настроен с газ анализатора, разхода се вдига с 10-15%.
andy_forresite - майстор
Не знам при твоя комплект как е, но при моето управление, Вичи, стойността капацитет на шнека (грамовете за 6 минути) може да варира в широки граници с уж една партида пелети. Измервал съм от 1750 грама до 2350 грама. Съответно въведената стойност в контролера служи за определяне на времето за работа на шнека -> масата на пелетите, които ще цопнат в скарата - > съотношението гориво/въздух -> правилно горене.
Така че веднъж настроено с газ анализатор горенето може да е оптимално, но не е ясно за колко време ще е така. Аз бях нацелил настройките и газ анализаторът показа добри стойности. После обаче забелязах че нещо много взе да топли на ниските киловати, голям пламък пък 6 киловата, 6,5 киловата ... че даже и на три вадеше 12-15 см език. Имаше и голяма разлика в реално изгорените чували и брояча от дисплея. Премерих шнека и ха, разлика сериозна. Но вече знам какво трябва да се получи като сила на пламъка и самия му вид и променям настройките.
Знаеш че много народ е с котли за въглища и тези котли си имат фабрични клапи на фукса. Според мен нито един не държи тази клапа отворена докрай и търси икономията с притваряне на 45°, 60 и т.н. По-скоро снабдените с димен вентилатор казани нямат нужда от клапи. Аз също съм скептичен към ефекта от допълнителните клапи по димоотводите и не съм монтирал. Ако можеше да е електрическа с връзка спрямо степента на горене (имам 34 степени), тогава щях да пробвам как ще е. Става въпрос на 3-5 кв да притваря и нагоре да отваря ... подобно на дросела на двигател.
Вичи написа:
vrangelov написа:

Поздрави
Изобщо не е логично, защото котела работи винаги в оптимален режим заради буфера.
За клапата сме говорили, аз съм на мнение, че при котли с вентилатор на димните газове е абсолютно безсмислена - показват го и наблюденията на колегите, които монтираха. Не знам с какво основание ги препоръчваш тия клапи, но хората само се набутват с тях. За мен е доказан факт, че когато котела работи с тяга по-ниска от тази на която е настроен с газ анализатора, разхода се вдига с 10-15%.
Буфера е предпоставка да работи с високо КПД котела, но тягата в комина не е константа.
Писал съм някъде по темите колко се наложи да намаля процентите на вентилатора- почти спрял, затворена клапа на котела, а си гореше по силно от нормалното. Това в кучия студ, при бурен вятър. Монтирах клапа и нещата си дойдоха на мястото. Съгласен съм само, че няма да си избие парите от икономия на гориво, поне не скоро. Днес пак работи, макар да е топличко навън.
filmatoplo - майстор
Аз имам голяма тяга ,обаче няма как да сложа клапа или по скоро ако сложа ще дърпа въздух от стаята с камината ,още по лошо - освен гълъбите ще топли и облаците :) .сечението на комина ми е 35/25 и висок над мен поне 8 м.
vrangelov - специалист
Вичи написа:
Изобщо не е логично, защото котела работи винаги в оптимален режим заради буфера. Топлообменника се почиства с пружините в него и ги ръчкам редовно. Веднъж се прекарах и почистих по основно, но нямаше ефект върху разхода.При пелети от дърва, едно пълно почистване след края на сезона е напълно достатъчно.
Не винаги работи в оптимален режим, а от момента в който загрее горелката. Докато загрява харчи повече. Когато няма буфер, циклите на загряване са много на брой, оттам идва и по-големият разход. За чистенето съм напълно съгласен с теб. За клапата ти си знаеш най-добре.
wankata7108 - специалист
Айде сега и от мен един месечен разход за месец март 373 кг. 78.33 лв на месец .Това ми харесва.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: