Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sploty1 - напреднал
Здравей те!
В стаята си ще слагам гипсокартон на тавана и ще слагам лед лунички.
Помещението е 490 см. на 340см. и височина 250см. , като гледах в един сайт и ми дава 42 вата общо осветление.

Първо на 220 или 12 волта да бъде то,като в същия сайт пише,че не е необходимо вече да се минава на 12 волта с новите лед крушки.
Второ искам да са поне на 2 кръга за да мога когато не ми е необходимо да мога да изключвам единия кръг или могат ли да се димират?
Колко крушки да са и как да ги разположа най-оптимално?
sploty1 - напреднал
Някой със съвет?
nikolov333 - майстор
Ами принципно, въпроса ти е неправилен, защото луничките не са създадени за осветление на стая, а по-скоро за акцентно осветление на отделни участъци от нея. Ако държиш на осветление с лунички трябва да търсиш такива с голям ъгъл на излъчване на светлината.. поне 120 градуса и е добре да ги сложиш в тела с матирано челно стъкло пред тях, за да не блестят и да разсейват допълнително светлината им, а най-добре е, ако я отразяват и към тавана. Централните осветителни тела светят повече от луничките при по-малка мощност, точно защото осветяват тавана, а той разпръсва светлината по-равномерно в помещението. Тази стая с един абажур с 4-5 от 5 до 7 ватови диодни крушки, ще е идеално осветена докато с лунички със същата мощност, изобщо няма да е добре. Ако държиш на луничките, минимума за да е осветена достатъчно е да сложиш от 6 до 8 броя smd луни по 7 вата на 230 волта и да не са покрай стените, а поне на 1м от тях, по дължината на стаята. 12 волтовите са препоръчителни за баня или ако държиш на безопастноста...
sploty1 - напреднал
Значи ще бъдат 6-8,но кои да са
7W LED Луничка GU10
Топло Бяла Светлина 3000К Термопластик
или
7W LED Луничка G5.3 220V
Топло Бяла Светлина 3000К Термопластик
Явно само разлика във фасунката,но кои да са?
Също така тока ще го взема от стария полюлей и от него да пусна по кабел към всяка луничка ли?
Ники274 - специалист
Ключа към полилея сериен ли е?
За фасунгите избери по цена ,качество и питай от кой цокли имат по-голям избор на осветителни луни.
nikolov333 - майстор
По принцип цокъла GU10 е предназначен за 230V. GU5.3 е компромисен вариант, когато си имал халогенки и ги сменяш с лед луни на 230V. Затова ги правят, за да не сменяш цокъла заради луните. В общия случай този цикъл се ползва за 12V, като идеята по начало е била да са различни за да не можеш да сложиш луна MR16 на различно напрежение, но китайците са го побългарили.. :-D
sploty1 - напреднал
Ключа е с 2 копчета не знам сериен ли е.
Значи ще е GU10

Тема "Осветление на стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: