• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nasko1 - специалист
Колеги налага ми се да сложа гъвкава тръба на камината да преодолея една чупка...Питам се дали ако сложа гъвкава алуминиева тръба(тези за аспираторите) на 1 метър над печката кадето не е толкова горещо дали ще имам проблем? Или да купувам от стаманената.
Bobivan - специалист
Естествено от неръждавейковата!!!! :lol:
teoto - специалист
За въздухопровод ли говориш или за комин?
nasko1 - специалист
За въздухопровод. И мисля че няма да имам проблеми. Имах едно останало парче от алуминиевата тръба, и го тествах на директен огън по него.....държах го 2-3 мин и само почерня, все пак както го мисля първо на камината да сложа обикновенна кафява тръба и след това гъвкавата, до нея незнам колко градуса ще стигат, но със сигорност намя да са колкото на първата тръба. Ясно ми е че ще събира повече сажди и ще трябва да се чисти по на често...ама то и гъвкавата стоманена и тя и оребрена отвътре така че същата работа.
2v6 - майстор
nasko1 написа:
За въздухопровод. И мисля че няма да имам проблеми. Имах едно останало парче от алуминиевата тръба, и го тествах на директен огън по него.....държах го 2-3 мин и само почерня, все пак както го мисля първо на камината да сложа обикновенна кафява тръба и след това гъвкавата, до нея незнам колко градуса ще стигат, но със сигорност намя да са колкото на първата тръба. Ясно ми е че ще събира повече сажди и ще трябва да се чисти по на често...ама то и гъвкавата стоманена и тя и оребрена отвътре така че същата работа.
Щом говориш за сажди, значи става на въпрос за комин.
Алуминиевата гофрирана тръба за въздуховоди няма проблем с температурата, но ще се "надупчи" от димните газове или по-точно от конденза. Ако успеят да полепнат в началото сажди и катран може и да изкара някоя друга годинка :)
За почистване направо си предвиди нова!
nasko1 - специалист
Миналата зима нямах никакви проблеми с тръбата :lol: нито се надупчи нито имаше наслоени сажди , така че и тая зима съм с нея. Само се е втвърдила и ако е сваля ще се разпадне. :)
Transporterr - специалист
аз нещо не фанах смисъла на темата в такъв случай? :?
2v6 - майстор
nasko1 написа:
Миналата зима нямах никакви проблеми с тръбата :lol: нито се надупчи нито имаше наслоени сажди , така че и тая зима съм с нея. Само се е втвърдила и ако е сваля ще се разпадне. :)
Е то не трябва да са 2 пръста :) - 1 mm е достатъчен за защита :idea:
Как разбра че няма :?: Една снимка ще дадеш ли :?:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
satansho написа:
Виж датите. Евала на човека, инфорира ни какво е станало. Че повечето питат и изчезват...
nasko1 - специалист
satansho написа:
Миналата зима трябваше да преодолявам едни чупки за до отведъ дима от печката на кадето трябва и имаше само 2 варианта за гъвкави тръби, или стоманени (80лв. - 3м) или от тези алуминиевите за аспиратори най вече където се ползват. Та както казах ефекта е на лице. Разбира се става въпрос за печка в мазе, ако беше в апартамент и дума да не става. Видях като свалих всички тръби да ги почистя, за снимка няма да стане, не ми се свалят пак. А и трудно влизат после една в друга, обикн. тръба и тая гъвкавата.
  • 1
  • 2

Тема "Алуминиев или стоманен въздуховод?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: