Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stivemaster - майстор
Към питащия замазка се прави след свъзване на основната част от активните съставки на цимента алит и белит ,тоест след 28-30 дни минимум.В противен случай (точно около втората седмица) започва втората фаза от свързването и използването на остатъчната влага в бетона и новата замазка ще бъде пресушена и най вероятно ще се отлепъ от бетонната основа.
Ако говорим за изравнителна замазка тя трябва да е с дебелина средно 5см ,тази за наклони няма максимална дебелина ,минималната е пак 5см.По всички прегради се поставя еластична лента и на всеки 8-10м2 се прави фуга и се запълва после пак с такава лента с цел последващото разширение и свиване да не пука замазката.
Саморазливната замазка се прави върху груба замазка ,която се руши или отделя прах ,за запечатване на повърхността или под крайни покрития които я изискват.
amgamg - напреднал
Благодаря за съветите на всички, взели отношение по питането ми.
djendov - специалист
Да попитам и аз...
Трябва да направя наклони на плосък бетонен покрив около 100 квадрата. Основата е бетон. Върху замазката за наклони ще има Хпс, ТПО мембрана и някакъв повдигнат под.
Как да я направя възможно най-тънка?
Звучи ми абсурдно да почвам от минималн дебелина 4см. С фибри и някакъв пластификаторне мога ли да почна от 0 и да вдигам нивото със сантиметър на метър?
1/основата е здрава стоманобетонна плоча
2/върху замазката ще има ХПС, така, че и да има малки пукнатини не е фатално.
Това са ми доводите, ще стане ли?
шоп - майстор
djendov, мислил ли си върху варианта изолацията от ХСП да е под замазката? И с ХСП то да си дадеш наклона. Отгоре армирана замазка с дебелина мин 5-6 см, мембрана и крайна настилка.

Това със замазка от 0 и наклон никога не бих го направил. После да не пускаш тема ХСП то хлопа.
djendov - специалист
шоп написа:
djendov, мислил ли си върху варианта изолацията от ХСП да е под замазката? И с ХСП то да си дадеш наклона. Отгоре армирана замазка с дебелина мин 5-6 см, мембрана и крайна настилка.

Това със замазка от 0 и наклон никога не бих го направил. После да не пускаш тема ХСП то хлопа.
Шопе, няма да отварям нова тема...просто ще ползвам вече 10-те такива :-D

Защо ще почне да хлопа? В смисъл къде ще отидезамазката, след като е положена на 25см стоманобетонна плоча?

http://www.baumarket.bg/product/weber_f ... a-zamazka/
Защо тази може на 1см, а забъркана не?
При положение, че 4см е минимума за плаваща, не разбирам как за залепена на бетон пак трябва да е толкова...
П.с. Не искам замазка над фибрана. Когато стане теч, как ще се осуши там? А теч все ще стане...след 5, след 10 години...и след 20 да е, защо да къртя 15 тона замазка...
Tsilkov - майстор
Проблема е че като я направиш под 4 см не можеш да армираш + като стане под 3 см ще се разпадне при първото минаване с нещо тежко/температурна амплитуда.
При покрив можеш да отидеш на нулева замазка но много си усложняваш детайла - там където е под 3 см трябва да му направиш преход до гола плоча и съответно да имаш пад или да правиш разни експерименти с фибри. Наклон на плосък покрив най-ефективно се прави със стиропор + отгоре армирана замазка. Всичко друго е разход на пари, усилия и мъртво тегло върху конструкцията.
djendov - специалист
Tsilkov написа:
.
Цената на ЕПС с наклон е около 200лв/кубик. Ако ще е такова, изцяло ще пропусна замазката. Просто ме притеснява това да сложа ЕПС и да го тъпча после. Иначе мога и фибран направо за наклон, но цената там е 600лв/кубик. Аз вече писах, че ще изпълнявам с ТПО и повдигнат под, но исках да избегна замазката. 25см стоманобетонна плоча, и сега отгоре да правя 5-10см армирана замазка...
Май ще рискувам с ЕПС с 1% наклон,отгоре фибран и...каквото сабя покаже.
Продължавам да си мисля, че тая замазка се прави 4-5 см, за да се лепи нещо върху нея. Нареден фибран не виждам как ще я разпадне, ама щом всички ми го казвате, явно ще е така.
Не става въпрос за цената,а да не качвам 15тона статичен товар на покрива си.
Tsilkov - майстор
Говоря ти за обикновен ЕПС (80 лв/м3) поставен стъпаловидно и залят с армирана замазка - елементарно и работещо решение.
Фибрана е 200 лв/м3 - не знам от къде я вадиш тази цена 600.
dianbratoev - напреднал
Не прави този номер на покрива,защото ще се видиш у празници
djendov - специалист
Казах фибран за наклон. С 1-2 % наклон. Fibran incline. Направо се полага, а над него ТпО. Без замазки и т.н. Ама цената е 500лв без ддс на кубик.

Аа...кое да не правя, не разбрах? Да не ползвам епс ли?
А иначе правя ли замазка, ще е просто замазка. Епс под замазката не смятам да слагам. Ще има големи натоварвания на покрива, ня а да рискувам с този номер. Просто ми се искаше замазката да не започва от 4см. На много продукти за подова замазка пишеминимална дебелина от 5-10мм при полагане върху здрава основа. Т.е. НЕ плаваща замазка

Тема "Дебелина на замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: