Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Кран за чиста вода на пералня - подмяна

Здравейте,

в момента се намирам под наем и вчера си закачих пералнята за крана на чистата вода, но се оказа, че той тече и ще трябва да бъде сменен или ремонтиран. Вчера се опитах да го разкача от захранващата тръба, но не успях. :(

Изображение

Някой може ли да ме насочи как точно се казва този кран и каква точно е процедурата за неговата подмяна?
Имам предвид:
- кое се развива първо и в коя посока?
- какви точно инструменти ми трябват за да го сваля?
Колко струва нов такъв кран?

Изображение

Предварително ви благодаря за отговорите.

edit: Може би не съм пуснал темата в правилния раздел, а именно "Ремонтирай сам ". Моля да бъде извинен и ако трябва, моля модераторите да я преместят.

Поздрави!
infomar
"Боже колко мъка има на този свят....." :?

Трябват ти два тръбни ключа, малко кълчища и един кран за свързване на пералня - от 1/2 на 3/4-ти.
Двата ключа взимаш от приятели, вършиш си работата и ги връщаш.

Успех.

п.с.
Виж, ако имаш по-малки снимки ще е по-добре. :rock:
Последна промяна от infomar на пон апр 03, 2017 2:55 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
Водопровода просто е уникат и си е направо за бисерите. Даже ми е интересно това в България ли е.
Поне до колкото се вижда от снимката тази накатената гайка /дето е и капчицата вода на нея/ би трябвало да е холендрова. Трябва да се развие и да се изхвърлят всякакви тефлонови ленти. Там уплътнението трябва да е с гарнитура или поне с О пръстен. Просто такъв модел кран не съм виждал да се продава у нас и не мога да бъда сигурен как е направено. защото може и да е някоя самодейна измислица.
За развиването с раздвижни клещи и посока обратна на часовниковата стрелка. Като придържаш самия кран да не се върти и той. Ама с тази водовземна скоба направо ме е страх да не направиш някоя беля и за това трябва и някак и да държиш и контра на нипелчето от зад. Крана не ти е повреден а тече от връзките преди него. Ако преди не е текло то може да минеш и само с притягане нищо че са навили лента дето не трябва. Надявам се вътре да си има гарнитура.
Здравей,

много ти благодаря за отговора. Можеш ли да ми посочиш какъв точно кран ми трябва, тоест как точно се казва, за да мога да си го преведа на френски, тъй като не съм в България и нямам достъп до българския Практикер.

Вчера използвах този тръбен ключ

http://tashev-galving.com/images/items/ ... %20073.jpg

и един френски ключ, но крана не помръдна.

Можеш ли да ми кажеш коя гайка в коя посока се върти, за да знам когато напъвам със всичка сила, коя е правилната посока на развиване.

Едит: Кранът се намира в Париж, затова е такъв, предполагам...
Едит2: Старата тефлонова лента я премахнах, но гайките не помръдват. Опитах се да разкисна нещата с малко универсален Brunox, който е подобен на WD40, но нямах никакъв шанс. При нужда мога да направя още снимки на крана от различни ъгли.

Поздрави!
infomar
Колегата ти е написал как да го развиеш. Ключът е от този тип който си показал. Напъваш .... напъваш и ... това е. Ако не става с малък ключ, взимаш с по-дълго рамо. Преди това спираш водата и отваряш чешмата да изтече водата от тръбата. Държиш едновременно и "контра" с друг такъв ключ на нипелчето от зад.
Много благодаря за отговора.

Ето с какво точно вчера се опитах да развия крана:

Изображение

Тъй като не съм сигурен дали съм разбрал правилно, ще повторя стъпките, които трябва да направя:

Държа контра на гайка 2 докато развивам Гайка 1?

Но в коя посока трябва да развивам гайка номер 1, по часовникавата стрелка или обратно на часовниковата стрелка? Изобщо, коя гайка се развива и на коя се държи контра? Просто изглежда, че всичко е доста клеясало и не мърда и не мога да разбера в коя посока кое да развивам и на кое да държа контра.
infomar
Изображение
Контра държиш на това нипелче или на твоята снимка треЕба да е номер 1.
Изображение
Развиваш номер 2 -> натискаш на долу или казано по друг начин - обратно на часовниковата стрелка.
Виж на снимката на нипела как е резбата и ще разбереш сам посоката на развиване на грапавата гайка на крана.
Надявам се да не греша....

п.с.
Надявам се в Париж нипелите да не са с "обратна резба" :rock:
lov - майстор
Значи познал съм че не е у нашенско. :lol:
Та подготви си и една гарнитура за да можеш веднага да го върнеш на мястото му.
Тука на картинката тази лявата гайка е на мястото на тази която те караме да развиеш с червения ключ. и вътре може да има едно такова О пръстенче.
http://fimi2004.com/image/cache/catalog ... 28x228.jpg
Или пък може и да е ей такава гарнитурка от клингерит или някаква пластмаса или гума.
http://www.romstal.bg/user_uploads/prod ... 906_l.jpeg
А по модела гайка при теб съдя, че е нещо все пак гумено и гайката е предвидена да се стяга дори само на ръка и да не се ползват някакви инструменти. Ама явно някой се е правил на майстор дето не му е работа и е стягал здраво И е навивал лента дето не трябва. В същност такава гумена гарнитурка трябва да имаш и на пластмасовата гайка на маркуча на пералнята.

Тема "Кран за чиста вода на пералня - подмяна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: