Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perdeee - специалист
Хаиде де помогнете малко,никога не съм виждал или докосвал пелетна горелка и не и знам принципа на работа и за това ви моля за помощ иначе съм стругар човек и няма да ми е проблем да я направя.Въздуха от вентилатора от къде преминава,шнека е в по малък диаметър тръба а около нея има друга с по голям диаметър през която преминава въздуха или не е така,запалката под шината с дупките ли се слага или над нея?
maistora1965 - специалист
perdeee написа:
Хаиде де помогнете малко,никога не съм виждал или докосвал пелетна горелка и не и знам принципа на работа и за това ви моля за помощ иначе съм стругар човек и няма да ми е проблем да я направя.Въздуха от вентилатора от къде преминава,шнека е в по малък диаметър тръба а около нея има друга с по голям диаметър през която преминава въздуха или не е така,запалката под шината с дупките ли се слага или над нея?
Ето viewtopic.php?f=10&t=56691#p849511
filmatoplo - майстор
:) Най добре виж какво представлява пелетна горелка и как работи ,пипния я :) - след това ще я направиш .Съветите са лесни но ти предварително трябва да знаеш А и Б .
andro440 - майстор
filmatoplo написа:
:) Най добре виж какво представлява пелетна горелка и как работи ,пипния я :) - след това ще я направиш .Съветите са лесни но ти предварително трябва да знаеш А и Б .
Тя горелката лесно се прави ,но след това ,какво ще горим , колко площ ще топлим и ,дали е рентабилно отоплението с нея . Аз не се оплаквам ,но горя евтин материал и имам и за следващата зима на склад ,ако се наложи ,да мина на пелети ,ще се замисля за водородна горелка
perdeee - специалист
Тези дни ще ходя при приятел да видя неговата а след това ще разчитам на вас за съвети при покупката на частите и самата направа на горелката.
filmatoplo - майстор
Разгледай горелката как е направена на колегите - andro440 и на Бай Гого.
andro440 - майстор
filmatoplo написа:
Разгледай горелката как е направена на колегите - andro440 и на Бай Гого.
Filme ,горелката като цяло не е проблем да се сътвори ,важен е и котела или печката да се сработят с горелката и накачените консуматори /радиатори/ накрая . Аз лично 'миналата година ,когато започна да застудява времето ,не бях много убеден ,че тази горелка ,която направих ,ще стопли къщата ,защото къщата е много студена и северна /в момента парното ми гори на 62 градуса / оказа се обаче ,че изкарах най топлата зима и по най евтиния начин ,вярно черупките са като тон /обем ,колкото/ два тона пелети и имах заигравка с тях ,но пък ми беше интересно и много топло .ПРАВИ МИ впечетление следния ФАКТ обаче ! И ако можеш да ми отговориш ,ще съм ти благодарен -Когато вдигна температурата на котела на над 67 ...до 70 градуса -разхода на гориво пада драстично -влиза си в модулация и си къкри ,но пък в в стаите не се диша от жега / горелката не я гася имам стаен ,но не го ползвам / когато обаче наглася -примерно сега както е топло времето на 55 гр ,си бичи на трета степен и не минава на по ниска -ей това не можах да разбера защо се получава ,макар ,че не ми е проблем ,но в един момент ще стане
шоп - майстор
andro440, предполагам още малко и сам ще достигнете до варианта монтиране на трипътен термостатичен антикондензен вентил. Тогава няма да питате защо котела е по-икономичен при 65 градуса и няма да Ви е прекалено топло в преходните сезони.
filmatoplo - майстор
Няма логика да не влиза в модулация ,при мен колкото и да намаля температурата по бързо я достига .При теб е нужен буфер поне 500 литра да не кажа 1000 ,след него смесителен вентил - така горелката ще си работи оптимално и ще зарежда буфера ,а към радиаторите ще ходи вода с температура колкото ти е нужно ,буфера може да се зареди на 70 градуса но към радиатора ще ходи примерно 55 градуса - няма да претопляш излишно ,топлината ще се пести в буфера и ще се черпи по малко .Горелката може и да огасва или да време в суспенд щом буфера е загрят целия - това няма да смощава радиаторите и комфорта горе в стаите .
andro440 - майстор
шоп написа:
andro440, предполагам още малко и сам ще достигнете до варианта монтиране на трипътен термостатичен антикондензен вентил. Тогава няма да питате защо котела е по-икономичен при 65 градуса и няма да Ви е прекалено топло в преходните сезони.
Не съм много съгласен ,за трипътния ,защото по принцип зимата нямам проблеми .А сега ,когато паля само вечер и зареждам малко гориво в бункера /което по някое време през ноща свършва /, се сещам защо се получава това -да гори на трета степен .И си мисля ,че обяснението е следното -зададена е температура 58...60 градуса горелката се мъчи да я достигне ,като съм задал степените да се променят през разлика 4 градуса -и Аха достигнала до зададената температура тя си изгасва .Така ,че не виждам смисъл от термостат ,които едва ли ще устиска няколко години ,при първото прегряване ,ще си изплюе термофлуида .А и лятото замислям свързването на 200 литров бойлер с две серпентини ,към парното и към солара ,така ,че буфера и той отпада А относно трипътния ,,и ако е на 65 ,къде ще отиде излишното топло сега в преходния сезон,,,Казвам ,че горелката я паля ръчно /не ,че не пали с запалката ,но в момента горя различни горива и за това запалката съм я изкл /понеже едното се пали за различно време от другото ,пък и си пестя запалката То с пелети и скъпи всеки може ,аз избирам да ми е евтино и топло

Тема "Как да си направи сами пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: