• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
Емиле, послушай хората минали по тоя път. Каквито пари можеш да отделиш ги дай за топлоизолация, тя "топли" най-добре. Нищо друго няма да ти помогне повече за тая сума. Не хаби средства за вътрешна, тя е за в краен случай - например ако живееш в апартамент. Ако изолираш само тавана на коридора, както искаш, студената плоча отгоре ще "пие" топлина от стоплените стени върху които лежи - казва се термомост. Външната изолация намалява термомостовете и прави къщата по инертна - като я затоплиш денем, дори и да спре отоплението за цяла нощ, температурата ще падне минимално. Ако не можеш да изолираш цялата къща, сложи само на обитаемия етаж. Да не ти пука какво ще кажат другите, те не ти хранят семейството. Като сложиш котел, той няма да топли кой знае колко повече от камината, отложи за сега тоя разход. Ясно, че искаш да спестиш труд и мръсотия, но с изолация пак се пести, защото ще слагаш по-малко дърва. Добави на съществуващата риза още един радиатор за другата стая, коридора има доста вътрешни стени, със изолацията може да се топли и от съседните стаи. На дърва е по-евтино от пелети, не е вярно, че ще дадеш същите пари за гориво. Като не стигат средствата е много важно правилно да подредиш приоритетите - пак, послушай хората! УСПЕХ!
Emil Inanov - специалист
Мисля коридора да го смъкна с 30 см. с гипсокартон и там да сложа вата 20см?
Така ще има около 10см разстояние между ватата и тавана, който в момента е измазан (хубаво ли е да има въздушна възглавница от тези 10см? )
Нямам възможност да направя изолация на плочата на вторият етаж, т.к. всички стаи са обзаведени.
Самият коридор има и една врата, която води до малка тераса - мисля и нея да остъкля (най-евтино ли е с пвц дограма )?
И както Ви писах, мисля да си направя предверие към входната врата, че сега като я отвориш и си на улицата?
Т.Е. първа стъпка ремонт на коридора?
шоп - майстор
Emil Inanov, четете ли мненията и препоръките изобщо?

И 30 см вата да сложите на тавана на коридора ефекта ще е минимален, защото сам казвате, че коридора е неотоплен и студен. :shock:

Топлоизолацията е максимално ефективна, когато има голямо делта Т

Започнете ТИ от изолация на таваните в отопляемите помещения.

Дано прочетете и помислите над всичко което Ви се написа като съвети. Добронамерено е.
Emil Inanov - специалист
Има ли някои от колегите, които знаят сайт или адрес на котли/горелки втора употреба?
Например, някои инсталатор подменя стара система с по- голяма и котела горелката е за продаване?
В продавалника на този етап няма апетитни обяви.
Или да чакам лятото когато никой не мисли за отопление?
Emil Inanov - специалист
И така... 2 месеца по късно аз съм на старта относно изграждане на парно в къщи :)
След едномесечно търсене в продавалника и изпускане на два апетитни котела , от близо 2 седмици съм горд собственик на Viadrus U22 6 секции
Прикачен файл:
IMG_20170404_160625.jpg
IMG_20170404_160625.jpg (116.48 KиБ) Видяна 2168 пъти
Мисля да си закупя всегорна горелка от Полша с такава конфигурация :

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/zestaw ... ik-timel_e

Последва нарязването на старата инсталация и много четене за това как би трябвало да съединя пъзела от частици за да изградя оптимална система за отопление.
Разбира се , че трябва да се издигне на пиедестал Виадруса , затова днес бях в един пункт да метали и се сдобих с винкели 55х55 за направата на кутия. Тук с Ваша помощ, разбира се може да коментирате и давате съвети как би трябвало да стане. Мисля да я направя със следните размери , като размерите 40х28 см са отвора на кутията?
Прикачен файл:
IMG_20170404_160451.jpg
Това са външните размери 60х35 см, макар че според един документ в темата за Виадрус на пелети има размери за тази кутия, като за 6 секционната са 45х65см и височина 45 см.
Ако трябва да ги спазвам тези размери , рамката ще излиза много от размерите на котела?
Така, че по кой да си направя кутията?
шоп - майстор
Привет!

ако се сложи по 5 см вата от страна и 5 см вата в задната част размерите стават същите. Просто са външни с изолация.

Прави си кутията да легне хубаво по дъното на виаруса пък изолацията е ясна.

Успехи!
Emil Inanov - специалист
Днес си мислех, как да свържа котела .
И тъй като силно препоръчвате си закупих това :
Прикачен файл:
IMG_20170404_160805.jpg
IMG_20170404_160805.jpg (76.45 KиБ) Видяна 2101 пъти
Херц Тепломикс DIN 32 с отвори на 1 1/2 цола

Мислих,мислих и измислих ето това :
Прикачен файл:
IMG_20170404_160805.jpg
IMG_20170404_160805.jpg (76.45 KиБ) Видяна 2101 пъти
Мислих,мислих и измислих ето това :
От котела ще се излиза и влиза на 1 1/2 цола, като помпената група ще ми е 1 цол ( ще се ползва от настоящата ми инсталация).
Незнам колко е вярна ,затова очаквам Вашите мнения и препоръки.

Прикачен файл

IMG_20170406_125747.jpg
IMG_20170406_125747.jpg (61.73 KиБ) Видяна 2101 пъти
шоп - майстор
Херца го вържи и от трите страни с холендри. Малко по-скъпо е, но иначе ще си скъсаш нервите с течове.

Наличието на челно гумено или клингеритово уплътнение на холендъра обира всички кривини, луфтове и течове.
all4all - специалист
Emil Inanov бях се засилил да купувам същата горелка, но едно нещо ме спира ...! Колко е шумна ?
Сигурно вече за трети път чета раздела ... Четейки го направо настръхвам от количеството гориво което разходвате...
Ще пробвам пак да си задам въпроса максимално опростено... За един отоплителен сезон изразходвам точно 3 тона домбас и един кубик дърва отоплявам 114 кв апартамент ПВЦ дограма, изолация нямам. В целия апартамент имам окачен таван тип армстронг с въздушна възглавница, вата не съм слагал не съм топлил досега вода за болйлера по други причини.... Общия разход в пари за гориво е 1000 лв. за 6 месеца при горящ котел 25>26 градуса до ново палене температурата не пада под 18 градуса. С колко по-висок би дошъл разхода на пелети? ако е 300>400 лв направо да грабвам една горелка че ми писна от въглищата ... Забравих да напиша изходящата вода винаги е 60 градуса само в големите студове тая зима я пусках на 70 градуса котела гори при 60 градуса поради факта че на повече в нормално време в стайте става 30 градуса...
fbr - майстор
3т въглища по 1,5 закръглено, дава 4,5 тона пелети, и половин тон дърва равно на половин тон пелети, за кръгло 5 тона се приготви. Ако случиш пелети на сметка и 1 тон може да се презапасиш.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: