Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
night_shift - напреднал
Мисля да си правя за лятната баня колектор от поликарбонат като този: Изображение
Идеята ми е да подгрявам един бидон за топла вода (40-80 литра) и да има още един бидон със студена вода (200 литра), а в банята да има смесител. Има ли значение за смесителя, че налягането на водата от двата бидона ще бъде изцяло от гравитацията? Което пък води до следващия въпрос - има ли значение за смесителя, ако бидона за топлата вода е по-малък от този за студената? Т.е. ще се смесва ли водата или ще тече само тази вода, от бидона с по-голям обем? Смятам да сложа и един нагревател от стар бойлер в бидона за топлата вода, когато не е достатъчно слънчево да се топли с него и за това искам да е с по-малък обем (колебая се м/у 40 л. и 80 л.), за да не топля 200 литра. Всичката тази дивотия я правя, защото няма ВиК, ще се строи и няма как на този етап да се направи нормална баня.
Имам въпрос и за слънчевия колектор. Трябва ли да е под нивото на бидона или е достатъчно горния край на колектора (изхода за топлата вода) да е под нивото на водата в бидона?

П.П. Опитвах с тези нагреватели, но не искат да подгряват водата, предполагам заради слабото налягане.
lpoik - специалист
Всичкото това което си описал ще се направи лесно,само не знам поликарбоната от къде се купува.Няма значение,че бидоните са различни със смесителя(крановете)си регулираш топла,студена както искаш.
night_shift - напреднал
Поликарбоната не е проблем. Притеснява ме, че студената вода ще тече с по-силно налягане, заради по-големия бидон и дали това ще се отразява на смесването. Другото притеснение е положението на колектора, за да се получи естествена циркулация при нагряването.
lpoik - специалист
Пак не ме разбра,слагаш си една батерия за топла и студена вода.Топлата връзваш на единия край на батерията на другия студената и с крановете си регулираш дебита-нищо сложно няма.Панела се слага на 30 см.под долния край на бидона хубаво е горния и долния маркучи да са с различен цолаж.Горния по малък от долния за да има естествена циркулация. :partyman: П.П Щом не е проблем поликарбоната,да ме светнеш откъде да си купя.
ilian ivanov - специалист
А с какво се лепи поликарбоната за горната и долната тръба?
night_shift - напреднал
lpoik написа:
Панела се слага на 30 см.под долния край на бидона хубаво е горния и долния маркучи да са с различен цолаж.Горния по малък от долния за да има естествена циркулация. :partyman: П.П Щом не е проблем поликарбоната,да ме светнеш откъде да си купя.
Смяташ ли, че във варианта на снимката ще работи, след като панела не е под бидона? Защото в статията пише, че работи.
Поликарбонат ще взема от фирма произвеждаща PVC дограма. Правят разни козирки по поръчка и им остават парчета. Но иначе си се продава навсякъде, само че с един малък проблем - или купуваш цял лист, който е много голям или ти го режат по цялата ширина. Т.е. ако трябва да го купя от някой склад, най-малкото парче може да е 1 м. х 2.1 м. а това ми е много.
ilian ivanov написа:
А с какво се лепи поликарбоната за горната и долната тръба?
Link 1
Link 2
lpoik - специалист
Ще работи и така,но по бавно ще загрява водата,демек слаба циркулация.Маркучите трябва да са изпънати и да се спазват наклоните,не трябва да правят корем.Горния маркуч в горния край на бидона и потопен в водата,долния по същия начин.Прави се по принципа на парно отопление на къща по гравитация(без помпа).За поликарбоната разбрах. :partyman:
maleeeestrax - специалист
Защо не замениш поликарбоната със една черна тръба от полиетилен за водопровод навита на охлюв? :rock:
ben84 - специалист
Само да вметна, че налягането не зависи от обемите на варелите, а от височината на която са монтирани. :partyman:
maleeeestrax - специалист
И от сечението на изходящите тръби. :rock:

Тема "Слънчев колектор за лятна баня "направи си сам" и смесител." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: