Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
шоп - майстор
maleeeestrax написа:
И от сечението на изходящите тръби. :rock:

от сечението зависи дебита :)

налягането не се променя:-)

Към автора....защо усложняваш системата с два водосъдържателя? Един 200 литров според мен е достатъчен и абсорбираща площ поне 2 м2
Hoвoceлckи - майстор
Е на човека май не му трябват 200 литра, пък и иска да може да си нагласява температурата на течащата вода, а не да я ползва каквато е. По твойта логика за неговите 80 литра - около квадрат контактна повърхност.
Не е фатално на какво ниво ще са двата бидона. Така или иначе с крана на батерията ще регулираш дебита. Едва ли ще се черпи съвсем еднакво количество от двата бидона. Така че дори и да са на едно ниво, налягането след известно време ще се променя. Незначително за твоя случай.
Връзките на колектора с бидона направи с максимално възможно "фи" (еднакво горе и долу) и минимална дължина. Разликата в нивата не е от значение. Е, в никакъв случай колекторът - по-високо от бидона :)
Има една друга неприятна особеност: на самотек, от долния край, винаги първо ще потича най-слабо загрятата вода. А най-топлата обикновено ще остава неизползвана. Има различно трудни/сложни решения на този проблем ...
night_shift - напреднал
maleeeestrax написа:
Защо не замениш поликарбоната със една черна тръба от полиетилен за водопровод навита на охлюв? :rock:
Първо се бях насочил към този вариант, защото е лесен и евтин, но заема много място. Просто няма как да разположа тръбата под нивото на бидоните. Мислех и да увивам бидона с такава тръба, все едно да направя серпентина, но отвън. И този вариант отпадна за сега.
шоп написа:
Към автора....защо усложняваш системата с два водосъдържателя? Един 200 литров според мен е достатъчен и абсорбираща площ поне 2 м2
Преди карах с един 200 литров бидон и когато е жега, се загряваше достатъчно за къпане. Въпроса е, че искам по-топла вода и когато не е много жега. Водата се ползва и на мивка, в която се мият съдове и ако е по-хладно и водата не е топла, не е приятно да се мият мазнотии. Също така искам и да мога да регулирам температурата, ако се е стоплила твърде много. Парна баня не искам. Сигурно си пропуснал, че мисля да сложа нагревател от бойлер за по-хладните и облачни дни, а не смятам за удачно да топля на ток 200 литра вода за едното къпане и останалото количество да си загрява атмосферата, за това и ще сложа по-малък бидон само за топлата вода.
Hoвoceлckи написа:
Има една друга неприятна особеност: на самотек, от долния край, винаги първо ще потича най-слабо загрятата вода. А най-топлата обикновено ще остава неизползвана. Има различно трудни/сложни решения на този проблем ...
С това съм съгласен. Мислех да вържа двата бидона като скачени съдове. Изхода на топлата вода да бъде в долната част на бидона и с тръба отвътре да смуче водата в горната част на бидона, която е най-топла, а големия бидон да допълва отдолу, където е по-студената вода. Не е кой знае колко сложно за изпълнение, но ако от големия бидон влиза по-малко вода, отколкото излиза от малкия, в един момент ще спре къпането, защото тръбата ще остане на сухо. Рових се в нета за смесител за бойлер с отворена система, но не намерих. До колкото схванах от прочетеното в нета, тази батерия е с три връзки и пускайки топлата вода, тя препраща студена към дъното на бойлера, която "избутва" топлата вода нагоре и така се ползва само горната най-топла вода. Това щеше да реши проблема, който описах по-горе. За съжаление не намерих такава.
Дайте мнение какъв литраж ще е подходящ за топлата вода. 80 литра съще ми се струват много за топлене на ток, когато се налага. Все пак не е бойлер в къща, който изстива бавно. Може да изолирам бидона. Може колектора да го сложа в кутия, за да е по-ефективен. Но според вас какъв бидон е най-оптимален?

П.П. Докато пишех това за смесителя ми хрумна, че ако на изхода на топлата вода, вътре в бидона не сложа тръба, която да смуче само отгоре, а сложа някакъв гъвкав маркуч с поплавък, така че маркуча да седи 2-3 см. под нивото на водата, и тежест в/у поплавъка, за да натиска маркуча, ако не е достатъчно мек, ще реша "неприятната особеност" с долното източване. А ако се получи, няма да ми трябва специален смесител.
Последна промяна от night_shift на съб апр 08, 2017 11:17 am, променено общо 1 път.
ilian ivanov - специалист
night_shift написа:
Link 1
Link 2
Попитах, защото съм се пробвал да лепя поликарбонат.С нищо не става.Не вярвам да го хване и този силикон.Има едно лепило RUDERER 108, което е течно като вода.И трябва да се работи много бързо .Стяга за 6-7 секунди.Не знам обаче как ще хване на тръбите. Но трябва да се внимава с него, защото е от дихлорметан.
...относно предложението за решение на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 76/769/EИО на Съвета относно ограниченията за пускането на пазара и употребата на някои опасни вещества и препарати (дихлорметан)...

Проблемите възникват главно когато се продава на потребителите. DCM е вреден химикал, защото е карциногенен, притежава наркотичен ефект и уврежда здравето на хората. Човек лесно може да бъде засегнат от действието му. В момента, в който до вас достигне миризмата на DCM, вече сте превишили трикратно безопасната граница, поради което е изключително трудно човек сам да се предпази. Подходящото предпазно облекло се състои от много специални ръкавици, които трябва да се подменят на всеки три часа. Става дума за екипировка, която в общия случай струва около 2 700 EUR и притежава самостоятелна вентилационна система.
night_shift - напреднал
ilian ivanov написа:
Попитах, защото съм се пробвал да лепя поликарбонат.С нищо не става.Не вярвам да го хване и този силикон.
Добре, че сподели опита с неуспешното лепене. Колектора може и от тръби да го направя. Просто така изглежда по-лесно и по-елегантно. Ще питам тези, от които мислех да го взема, дали са пробвали да го лепят, защото ако не става и без пари да е, пак не ми върши работа. По-важните въпроси на които получих отговори бяха за разположението му, дали различните обеми ще се отразят на смесването, това че маркучите не трябва да правят "корем". Но в така оформилата се дискусия се роди идеята за маркуча с поплавъка. Всъшност всякакви идеи са от полза :-) Сега се колебая за обема на бидона. Ако от слънцето се загрява на 50-60 С, което според мен е повече от достатъчно, 40 л. е подходящ обем, още повече че по някога ще се ползва и електричество за подгряване.
iliya_i - майстор
night_shift написа:
Рових се в нета за смесител за бойлер с отворена система, но не намерих.
Заповядай:
http://www.tashev-galving.com/100+DPL+0 ... 0%B5%D0%BB
https://markita.net/smesitel-za-voda-35 ... yunga.html
Чучура отдолу е на резба. Махаш го и си слагаш маркуч за слушалка.
night_shift - напреднал
Благодаря :-) Там обаче пише "Продукта е извън складова програма" и няма цена. Както и да е. Мисля, че идеята с маркуча и поплавъка ще елиминира нуждата от такъв смесител.
Ако направя спирала от черна тръба за водопровод, като колектор, каквато е идеята на maleeeestrax, няма ли това да попречи на естествената циркулация на водата? Единия край ще е в средата на спиралата. На всички колектори, които разглеждах, входа е отдолу, а изхода отгоре.
night_shift - напреднал
Сега ми хрумна още нещо. Ако направя серпентина от тръба за парно, вкарам я в бидона и я вържа към колектора, това ще попречи ли на циркулацията на водата? Така ще реша проблема с литража, защото няма да се налага количеството вода винаги да е над входа на бидона от колектора. Ще мога да го пълня според нуждите - кеф ти малко вода, която да стопля на ток, кеф ти много, серпентината винаги ще я грее.
Дайте идея с какво да направя връзките на бидона? Аз мислех да ползвам ВиК фитинги - от вътрешната страна нипел/муфа, от външната нипел, който се навива във вътрешната муфа и гумено уплътнение за да не изпуска. Сещате ли се за по-елегантно решение? В един ракиджийски форм бяха дали идея да се ползват щуцери от ел.табло
Изображение
ilian ivanov - специалист
night_shift написа:
Добре, че сподели опита с неуспешното лепене.
Взех дребни парчета и пробвах със силикон, каноколит, хелметекс,С200, лепило за PVC тръби.Това което съм посочил по- горе, не мърда.Другите се отлепят.От тези петте най-става това за тръбите, но и него като го напънеш се отлепя.
шоп - майстор
night_shift написа:
Дайте идея с какво да направя връзките на бидона? Аз мислех да ползвам ВиК фитинги - от вътрешната страна нипел/муфа, от външната нипел, който се навива във вътрешната муфа и гумено уплътнение за да не изпуска.
Има много варианти, но за мен това за което пишете е лесно и евтино решение. По този начин аз правя дрениращите съдове за самоизточващите ми соларни системи. По подобен начин и с 220 литрови бидони акумулирам топлина от слънцето.

Снимките показват всичко.

П.П. Относно серпентината: възможно и работещо е. Имайте впредвид обаче, че серпентината доста затруднява естествената циркулация ( ЕЦ). Ползвам серпентини от тръба с ал.вложка, но с дължини от по 50 метра заради сравнително лошото топлоотдаване. Всичко работи с циркулационни помпи.
Можете да помислите за серпентина от гъвкава неръждаема гофрирана тръба с по-голям диаметър. DN 16 или DN 20. Така ще има отлично топлоотдаване без да се затруднява ЕЦ.

В този ред на мисли, ако си намерите бойлер с мантел 2 ра ръка ще Ви свърши идеална работа.

Прикачен файл

SAM_9131.JPG

Прикачен файл

SAM_9129.JPG

Прикачен файл

SAM_9127.JPG

Прикачен файл

SAM_9126.JPG

Тема "Слънчев колектор за лятна баня "направи си сам" и смесител." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: