Всичко за дърводелството
hitarpetar - специалист
Въпроса за или против масата - шкаф за фрза е строго субективен за всеки. Има хора които обичат да им изглежда добре, други не обръщат внимание на това как изглежда, а как работи. Има и такива които искат даден вариант, но просто помещението не им отговаря за това.
Относно моята маса - шкаф, смея да твърдя че не усещам абсолютно никакви трудности относно настройката. Всички бутони или стопери са на достъпни места и настройката става лесно. Самия механизъм за вдигане така и не съм го направил, понеже не ми е жизнено необходим за нормална работа, просто искам да го направя за да си угодя на визията на масата, а и за по бърза нагласа ако гоня някаки срокове - при често сменяне на фрезерите.
Както се вижда прахусмукачката стои под фрезата, вързана е с един и същи пуск към фрезата и така боклуци няма. Така или иначе трябва да търся място за прахусмукачката ( ако нямам шкаф), място за маса има, така че всичко е въпрос на гледна точка :)
wanderer - специалист
въпреки че моята концепция е по различна, прав си абсолютно за всичко. харесват ми вградените в шкаф, но с оглед ограниченото пространство, ще се наложи да използвам плот, който е общ с друга машина. няма нищо лошо в амбицията човек да направи нещо, освен функционално според своите потребности, също и красиво и "пипнато" според вкуса си. поне при мен когато съм си направил, или тунинговал някоя машина удоволствието от работата е по голямо. твоя вариант също е много добър, помислил си за всичко детайлно - кое ти е важно, и кое не чак толкова. желая ти удоволствие при работата :)
themask - специалист
И аз съм сългасен с hitarpetar.

По повод мъките с контрата на фрезата - намерих си решение. Оказа се, че мога да бръкна отгоре с два ключа, за да затегна фрезера. Единствено това не е възможно с гигантския панелен фрезер :)
Първоначално бях решил да взема плосък гаечен ключ и да го огъна, така че да влезе в отвора на плочата без да пречи. Любезен господин от Ташев-Галвинг (където се оказа, че нямат такива ключове за продажба), след като чу проблема, се зарови в склада, намери такова ключе, че и ми го подари накрая. Благодарности и дано има повече такива хора!
Ето системата и ключето:
Прикачен файл:
freza.jpg
wanderer - специалист
  • themask, да ти имам проблемите :-D . засега само плочата успях да направя, че няма свободен струг. по натам ще са втулките и винта. диаметъра е 460 мм, но като я одялам правоъгълна ще стане с размери около твоите
Прикачен файл:
17888471_1675039125859196_859550124_n.jpg
17888471_1675039125859196_859550124_n.jpg (49.27 KиБ) Видяна 2073 пъти
Прикачен файл:
17909083_1675039079192534_1509916833_n.jpg
17909083_1675039079192534_1509916833_n.jpg (43.73 KиБ) Видяна 2073 пъти
nikolson - майстор
В момента Trend-uk явно ще сменят модела на малката си оберка и онлайн магазините я разпродават за около 150 лири с много скъпи подаръци, стигащи 50-60лири. Все пак, да се има предвид, че този модел стандартно се продава само с цанга 1/4 и 8мм ще трябва да се купува допълнително.
plamen marinov - помощник
Да попитам пак, от къде може да се купи преходна втулка за цанга от 1/2 към 8мм?
EDI - майстор
В България от ТЕКА, иначе от ИБЕЙ, ТРЕНД или някой друг сайт.
nautilus33 - майстор
Някой може ли да каже трудно ли е изпълнението на "направи сам" водач за малка оберфреза? Става дума за black and decker kw800 стария модел.
aleks-83 - специалист
Здравейте . Да покажа и аз един вариант на повдигащ механизъм за оберфреза - много простичък и лесен за изпълнение. Необходими са само 20-30см. шпилка М8, 2-а удължителя/дълга гайка/, 2-е гайки и един болт/за предпочитане инбусен /.Единствено трябваше да махна "регулаторната скала за дълбочина"/ или както там се казва-всички фрезички май я имат , а при девалтите май си беше директно шпилка/ и
да разпробия челото на фрезата.

Прикачен файл

20170503_201916.jpg
20170503_201916.jpg (29.97 KиБ) Видяна 2205 пъти

Прикачен файл

20170503_201857.jpg
20170503_201857.jpg (16.15 KиБ) Видяна 2205 пъти
aleks-83 - специалист
Дори маи го видях някъде из темата

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: