Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ESPACE - майстор
Някои практикуват запояване на кабела и казват, че след това нямат проблеми. Други дупчат и правят връзката с болтче и гайка. Или както е направил Владо. Едно време на старите бойлери връзката беше през лустер клеми.
hidrazin - майстор
Chefo77 написа:
Добре, тези обувки запояват ли се, само се стиска обувката, или нещо друго?
Стискат се ама не с обикновени клещи - викат му кримпване.
При калпава обувка няма да те спаси. Там нагаря не това кримпнатото а контакта обувка-нагревател.
Запояването също няма да помогне - като прегрее контакта обувка-нагревател даже ще е още по-зле.
Между другото с по-мощен поялник и флюс може на самите пластини на нагревателя направо да се запоят кабели.
Но си е игра и гадост ако нагревателя не е свален.
:partyman:
ESPACE - майстор
Точно това правят, запояват кабела за пластината. Кербованото защо да го запояваш, греенето не е от него, а от лош контакт обувка-пластина.
preslav - майстор
VLADO66 написа:
На моя нагревател откърших пластините и хванах кабелите за нагревателя с лустер клеми.
Моето скромно мнение е, че това е най-бързият и удобен начин - единственото, за което трябва да се внимава е при "откършването" на пластините да не се откърши целия извод на нагревателя т.е. трябва да се ползват два комплекта клещи, а не да се разчита на здравината на извода на нагревателя.
Когато си купувах бойлер изрично поставих условие нагревателят да не е повее от 2 киловата, а ако е 3 да е с два нагревателя (но такива май вече не се произвеждат).
За варненската вода и за тези 12 години е изключено да няма котлен камък ("свиренето" не е съвсем точен критерий), но никога не бих си причинил гимнастиката по чистенето му, бих го изчистил само ако се наложи смяна на нагревател.
FM STEREO - специалист
preslav написа:
VLADO66 написа:
На моя нагревател откърших пластините и хванах кабелите за нагревателя с лустер клеми.
Моето скромно мнение е, че това е най-бързият и удобен начин - единственото, за което трябва да се внимава е при "откършването" на пластините да не се откърши целия извод на нагревателя
Не е нужно да ги кършиш,може да се изпилят с флексче пластинките за да може да влязат в лустер клемите.
toolegittoquit - майстор
Аз никога не си купувам кабели. Кербовам си хубави кабелни обувки върху проводници.
Мисля, че и преди бях ти казвал, че кабелите които купуваш най-вероятно са боклуци.
Chefo77 - майстор
Знам бре, човек - нали ме посъветва и аз да правя така, ама като не искам да рискувам ...
Май ще се наложи обаче.
iliya_i - майстор
Chefo77 написа:
Знам бре, човек - нали ме посъветва и аз да правя така, ама като не искам да рискувам ...
Май ще се наложи обаче.
Бе то свестни кербовъчни клещи чинят колкото бойлер. Ще ги ползваш ли за друго?
Помоли Тинки дати прати по Еконт за твоя сметка!
jekasus - майстор
Чефо, врътката на терморегулатора до последно ли завъртяна?
Chefo77 - майстор
Не, никога не я оставям докрай! Всички вкъщи са инструктирани така и редовно проверявам дали го спазват. Тя не се и пипа често де, само за проверка "колко топла вода" има.
Илия, ще потърся колега да ми направи някой и друг кабел, имам еладжии покрай мен :)

Тема "Бойлерът ми гори кабелчетата на нагревателя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: