• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
PetyrVeliki - специалист
Привет,

Спука се една батерия в баня, която не използваме и скоро няма да използваме. Та, искам да затапя изводите, които са от PVC тръби и са малко навътре в стената. Ето снимки на изводите:

Изображение
Изображение

Първо сложихме ей такива тапи - метални, като на снимката можете да видите и S-обазните изводи за старата спукана батерия, както и малките удължения между изводите в стените и S-обазните преходници:
Изображение

Само че протекоха и наводниха 2 стаи :( ... викнахме специалист с IR камера Flair да видим дали няма спукана тръба, той каза, че е от затапването и най-добре да махнем всичко и да сложим просто пластмасови тапи.

Оттогава накупих много такива, пробвах, протече, после купих тефлонова лента, пак пробвах и пак протече.
Единия извод се затапи успешно, но другия не иска и не иска. Пробвах с малко тефлон, после с повече и накрая чак ей така:
Изображение

Но резултатът е - затягам тапата, пускаме водата, то започва да тече, после затягам още малко, водата намаля, после още малко - и накрая превърта резбата и край.

Някакви съвети?
Всяка помощ и съвет е добре дошла :)
VLADO66 - майстор
Ползвай тефлон дебелина 0.20мм. На снимката се вижда че си навил малко. Навий повече и конусовидно към шестограма.След като навиеш, с пръсти и въртеливо движение в посоката на зъвиване здраво притисни тефлона към резбата.
Andri01 - майстор
Провери дали не е спукана часта,която е в стената. И ако е...кофти: майстор,къртене,подмяна,замазка,плочки...парички :(.
PetyrVeliki - специалист
VLADO66 написа:
Ползвай тефлон дебелина 0.20мм. На снимката се вижда че си навил малко. Навий повече и конусовидно към шестограма.След като навиеш, с пръсти и въртеливо движение в посоката на зъвиване здраво притисни тефлона към резбата.
Ако намотая повече тефлон - няма ли накрая да се получи твърде голям слой върху резбата и тя да се "заличи" ? ... защото бях пробвал и със изолирбанд, но като затегнах и тапата превъртя, и като я извадих - цялата резба се беше загладила.

Andri01 написа:
Провери дали не е спукана часта,която е в стената. И ако е...кофти: майстор,къртене,подмяна,замазка,плочки...парички :(.
Как да проверя? ... Тоест - мога ли без да къртя?
(Така или иначе няма да ползваме тази баня в близките месеци и дори може би години ... така че няма проблем да я изкъртим, но все пак - има ли начин и без да се кърти?)

============

И също така - ако пробвам с метална тапа? ... И на нея намотая тефлонова лента?
(Бях чел, че тефлона е за пластмасови, а калчищата са за метални детайли ... но все пак - какво е Вашето мнение?)
Hoвoceлckи - майстор
И аз се съмнявам да не се е спукала муфата (примерно при свалянето на батерията - погрешно напъване "на завиване"). Предлагам да завиете парче ~10см тръба, с хубава резба, на нея капа/тапа и да се огледа къде точно е теча.
preslav - майстор
PetyrVeliki написа:

Andri01 написа:
И също така - ако пробвам с метална тапа? ... И на нея намотая тефлонова лента?
(Бях чел, че тефлона е за пластмасови, а калчищата са за метални детайли ... но все пак - какво е Вашето мнение?)
Хубавото на калчищата е, че закисват, металните тапи са по левче, не пречи да опиташ, но си мисля, че Andri01 ще се окаже прав за спуканото в стената, особено ако причината за аварията е замръзване.
Jacomo - специалист
Щом скоро няма да ползвате - изкъртете и сложете кранове в началото на тръбите в банята.
lov - майстор
На тези пластмасовите тапи не е нужно даже нищо да се навива. О пръстена който си е там е достатъчен за целта и добавянето на всякакви тефлонови ленти в место да помага осира още повече работата. Такива тапи дори ги навиван само на ръка и не е нужно никакво стягане душманско стягане.
От снимката не се вижда да е спукана гривната но може от напъване да е превъртяла. И единствения начин е затапване и внимателно гледане от къде сълзи. Дали не е между металната гривна и пластмасата. Ако е от там без къртене няма да се разминеш.
И другия път в место да си даваш парите за термокамери викни някой кадърен водопроводчик дето работи не само с големите тръбни ключове и много сила а и с акъла си.

Има и временен начин да се закърпи положението и да се отложи къртенето но зависи колко е здраво се държи гривната към пластмасата. Все още гадаем даже дали от там е теча. Та реже се една гумена тапа по размера на резбата така че да мине през нея и да легне плътно на дъното. Там има направено още едно подобие на легло. Дори и на снимката се вижда. Върху нея метална или пластмасова подложка и се натяга с някой нипел с по дълга резба и равно чело.
Правил съм подобно нещо дори на по сложна история защото адаптора прав и почти няма легло.От среща е слепената тръба към адаптора която не е с равно чело. Сложих по точно залепих със силикон някакво дъно от някаква пластмаса която ми попадна под ръка. И след като изсъхна напълних мястото отново силикон и навих плътна тапа. Така под налягане влезе в процепа и запуши отвора. Но преди това добро изсушаване с пистолет за горещ въздух. Но пак пак повтарям това е временно решение докато му дойде реда да се кърти.
preslav - майстор
lov написа:
От снимката не се вижда да е спукана гривната но може от напъване да е превъртяла. И единствения начин е затапване и внимателно гледане от къде сълзи. Дали не е между металната гривна и пластмасата. Ако е от там без къртене няма да се разминеш.
Имам една хрумка, която никога не съм пробвал.
Ако гривната е превъртяла в нея се навива парче стоманена тръба, грее се яко парчето тръба докато се размекне материала около гривната, оставя се да изстине с надеждата, че спойката е възстановена. Не знам как тези гривни са запресовани в полипропилена, само предполагам, че са монтирани горещи т.е. запоени са там.
Другият вариант е паралелно с греенето на втулката да се подготви парче полипропиленова тръба (следващия размер) и да се залепи на мястото на извадената втулка. После е лесно новата тръба да се затапи.
Очевидно при изграждането на инсталацията са икономисани крановете, които да изолират тази баня и сега заради 10 лв. филмът е с неочакван край.
lov - майстор
То варианти всякакви. Вадил съм такава втулка и знам какво представлява. Има два доста дълбоки канала и цялата е накатена. Поставя се в прес формата и после се шприцва пластмасата.. Може би ще излезе ако се завие някое плътно нагрято парче желязо и после да дойде на размер и да се спои някоя тапа от горе. Трябва да се пробва ма те такива неща са си извънредни ситуации и се решава на момента..
На една измислена инсталация за слънчеви бойлер събрах всичките стари орязани преходи. разпробих спойките и после ги лепих на същите места. Ми един не протече. Дори за едното място не ми стигнаха и за да сложа кранче нарязах директно резба с плашката на пластмасовата тръба. И те това преди доста години. Ползвам я инцидентно като ида там да има де да се изкъпя като кося и чистя двора. Но си държи. Идеята беше да се пробва и да се събере от каквото има. Лично такова нещо не бих го замазал в стената но за такива времянки бива.

Та иначе все ми се струва че на питащия в темата не му превърта резбата ами цялата втулка. И като е навил и една камара ленти и кълчища от горе няма как да види че гривната превърта на не резбата. Щото то трябва да си доста упорит за да превъртиш една такава тапа. По вероятно е да я скършиш.
  • 1
  • 2

Тема "Как (успешно) да затапя ВИК изводи от стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: