Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kondor1 - специалист
Доколкото съм чел разни теми, при наличие на слънчев панел се правят разни защитни системи за да не гръмне инсталацията при нагряване през лятото. В моя случай ще се прави проста инсталация - една дебела тръба-резервоар на покрива свързана директно към студената вода за пълнене и към топлата на душа. Въпросът е дали един предпазен клапан като на бойлер може да свърши работа срещу евентуално прегряване (да изпуска на покрива вода, като вдигне налягане) или не може да се разчита, че винаги ще работи? Другото, което се чудя е при отворен кран към студената вода, т.е. към водомера и системата на ВиК, може ли да се каже, че при жега на покрива налягането ще се смъкне и предаде по системата назад? Предполагам не може да помогне, иначе нямаше да има гръмнали бойлери.
Не се занимавай, не си заслужава, освен ако не е сериозен обема.
Бойлерите гърмят когато водата в тях се е превърнала в пара.
Щом ще го свързваш чудото с душа, предполага се,че имаш и бойлер закачен към душа, а там си има предпазен клапан.
Кой си проверява и обслужва клапана, както е по инструкция?
Те затуй гърмят понякога.
Сложи още един, ако ще експериментираш!
lz2skt - специалист
Обема на водосъдържателя (тръбата) трябва да е спрямо членовете на семейството умножено по 40-50л. на човек.В духа на направи сам най-бюджетното решение е 2 балона от бойлери в остъклена кутия .Така гола черна тръба със сравнително малък обем ще е доста по неефективно.Действай и не се притеснявай толкова много.Успех
preslav - майстор
Kondor1 написа:
Доколкото съм чел разни теми, при наличие на слънчев панел се правят разни защитни системи за да не гръмне инсталацията при нагряване през лятото. В моя случай ще се прави проста инсталация - една дебела тръба-резервоар на покрива свързана директно към студената вода за пълнене и към топлата на душа. Въпросът е дали един предпазен клапан като на бойлер може да свърши работа срещу евентуално прегряване (да изпуска на покрива вода, като вдигне налягане) или не може да се разчита, че винаги ще работи? Другото, което се чудя е при отворен кран към студената вода, т.е. към водомера и системата на ВиК, може ли да се каже, че при жега на покрива налягането ще се смъкне и предаде по системата назад? Предполагам не може да помогне, иначе нямаше да има гръмнали бойлери.
Бойлерите на дърва защо не гърмят???
Kondor1 - специалист
Не знам, ти кажи.
preslav - майстор
Kondor1 написа:
Не знам, ти кажи.
Като чайници са - топлата вода не се затваря.
Hoвoceлckи - майстор
Струва ми се, че питащият няма намерение да го прави на този принцип (да отваря крана на входящата студена вода, която да избутва топла, а на топлата да няма кран), а под налягане.
Електрическите гърмят заради възвратния клапан. Въпросния винтил се монтира за да не изтича обратно във водопровода водата при спирането й в мрежата и съответно - опасността от нагревателя да бъде включен на сухо. В твоя случай няма смисъл от такъв клапан.
Все пак изхода за топлата вода е добре да е "една идея" по-ниско от най-горната точка. Така при пълнене там остава въздушен мехур, който поема разширяването на водата от загряването й (въздухът понася значително свиване).
Kondor1 - специалист
Тоя възвратен клапан доколкото знам е една гума. Едва ли е толкова здрав, че да гръмне бойлера вместо да поддаде клапана.

Няма как да е отворен топлия кран - мислех си го, но все едно вместо удобен смесител да пускам топла вода от спирателен кран на другия край на банята.
n.ganev - майстор
Kondor1 написа:
Тоя възвратен клапан доколкото знам е една гума. Едва ли е толкова здрав
Грешиш. Не е гума.
preslav - майстор
Kondor1 написа:
Тоя възвратен клапан доколкото знам е една гума. Едва ли е толкова здрав, че да гръмне бойлера вместо да поддаде клапана.

Няма как да е отворен топлия кран - мислех си го, но все едно вместо удобен смесител да пускам топла вода от спирателен кран на другия край на банята.
Този невъзвратен клапан в общия случай е комбиниран с предпазителния. И едното и другото са пълен майтап, особено в райони с варовита вода. Ако все пак държиш системата ти да е затворена е по-добре да нямаш такава уйдурма на входящата вода - евентуалното свръхналягане ще се поеме от водопроводната ти инсталация. Единствения проблем може да се появи при спиране на водата - тогава (евентуално) върналата се вряла вода може да "попари" водомера ти, но не вярвам да се стигне до там.
Много евентуални станаха, но по-нагоре ти писаха, че трябва да си направиш сметката за консумираната топла вода, да не се окаже, че с една тръба само си си измил краката.
Желая ти успех в начинанието, а после да не забравиш да споделиш опит!

Тема "Слънчево топлене на вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: