Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bube760205 - специалист
todortv написа:
Щом ще пускаш захранване обикновен датчик ще свърши работа, настроен на мин.време.
На изхода му се получава ИМПУЛС, с продължителност зададеното време.
Времето на стълбищният автомат ще започне да тече, когато спре импулса.
Значи един обикновен датчик ще ми свърши работа!
preslav - майстор
Имам такова нещо - https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D ... doleIL4QrM:
Нямам оплаквания, когато е ден изобщо не включва, когато се стъмни включва мигновено - никакви доработки, закча се на стандартните 2 жички. С LED крушките беше под 30 лЪва.
rado_ev - специалист
Можеш да го направиш с обикновен датчик като му закараш захранване 230 волта. Фазата, която излиза след задействане на датчика ще я използваш да захраниш бобината на някое реле на 230 волта. На входа и изхода на силовите контакти на релето ще свържеш двата края на съществуващия ключ за осветление. Датчика ще е настроен на минимално време и така че изключи релето, което ще прекъсне веригата на ключа, преди да изтече времето на стълбищния автомат. По такъв начин ще избегнеш ефекта на задържал бутон.
Това модулче от снимката е за по-ниско напрежение от 12 волта. Бобината на неговото реле е за 5 волта постоянно напрежение.
kozl - майстор
bube760205 написа:
Antonii написа:
Принципно датчика от аларма както е писал колегата е решение, но и той иска допълнително захранване.
Но ако става въпрос за цената, то едва ли ще е поразлична от 10тина лв.
Иначе ако търсите датчик който да вържете на двете жици и да работи като бутон без допълнително захранване, то май няма такъв.
Определено знам,че няма такъв датчик който да не изисква захранване ..Не е проблем да пусна захранване за самия датчик ..има няма 10 метра е от таблото до мястото където искам да сложа датчика...
Ako не е проблем да изведеш от таблото 220 V разкачи тази лампа от стълб.мрежа и я прикачи към датчика. Това е предложение в случай, че не е необходимо да се пали останалото осветление. Освен това както ти писаха можеш да изведеш 220 до разкл.кутия от стълб.мрежа и да ползваш PIR датчик на 220 V, като му преправиш платката с релето да не се свързва контакторната група с фаза и да ползваш релето на датчика да включва вместо бутона. Мин.време е към 10 секунди и ако стълбищния автомат няма функция като моя при задържане >4 сек на бутон се самоизключва, нещата се получават.
Само да припомня с датчици за аларма, сигнала от задействане на алармата прекъсва веригата, така че без адаптиране не става.
bube760205 - специалист
kozl написа:
bube760205 написа:
Antonii написа:
Принципно датчика от аларма както е писал колегата е решение, но и той иска допълнително захранване.
Но ако става въпрос за цената, то едва ли ще е поразлична от 10тина лв.
Иначе ако търсите датчик който да вържете на двете жици и да работи като бутон без допълнително захранване, то май няма такъв.
Определено знам,че няма такъв датчик който да не изисква захранване ..Не е проблем да пусна захранване за самия датчик ..има няма 10 метра е от таблото до мястото където искам да сложа датчика...
Ako не е проблем да изведеш от таблото 220 V разкачи тази лампа от стълб.мрежа и я прикачи към датчика. Това е предложение в случай, че не е необходимо да се пали останалото осветление. Освен това както ти писаха можеш да изведеш 220 до разкл.кутия от стълб.мрежа и да ползваш PIR датчик на 220 V, като му преправиш платката с релето да не се свързва контакторната група с фаза и да ползваш релето на датчика да включва вместо бутона. Мин.време е към 10 секунди и ако стълбищния автомат няма функция като моя при задържане >4 сек на бутон се самоизключва, нещата се получават.
Само да припомня с датчици за аларма, сигнала от задействане на алармата прекъсва веригата, така че без адаптиране не става.
Та значи действам така,нека опиша да видим правилно ли съм разбрал! Пускам си захранване от главното табло ФАЗА и НУЛА до мястото където смятам да сложа датчика,захранвам датчика и извода които тррябва да отиде по принцип към крушката -захранвам бобинката на реленце на 220V .Входа на силовите контакти вкарвам проводника от бутоните да речем,а на изхода свързвам другия проводник ! И това е!
rado_ev - специалист
Правилно е. :!: Работи при изключено напрежение и спазвай правилата за безопасност при работа.
mironcho - специалист
Не ти трябва допълнително реле. Виж какво е писал
kozl написа:
...да ползваш PIR датчик на 220 V, като му преправиш платката с релето да не се свързва контакторната група с фаза и да ползваш релето на датчика да включва вместо бутона. Мин.време е към 10 секунди...
bube760205 - специалист
Здравейте майсторчета,не бях писал по темата,но и нямах и време да се занимавам с въпросния датчик и релето за стълбището,но тези дни намерих малко време и се позанимавах...та така. Свързах всичко както си му е реда,всичко тръгна нормално, НО!!! Влизам аз датчика ме засича, светва осветлението и аз си продължавам по пътя нагоре по стълбите към вкъщи. След по малко от минута съсед и той минава от този вход и PIR -а го хваща и него а осветлението вече е активно когато съм минал аз..и продължава да си свети без да изключи след минута и половина както съм настроил автоматчето,и се получава ефекта на задържалия бутон.След съседа ако мине друг съсед и датчика ще засече и него и ще продължи да свети и да се възтановява времето на автомата ! :? :? Дали няма вариант датчика да подава сигнал при движение да се задейства осветлението да си свети и самия датчик да остава неактивен в времето докато автомата работи и след изключването на автомата ,датчика да става пак активен! Моляв дайте акъл и съвети!
preslav - майстор
bube760205 написа:
Здравейте майсторчета,не бях писал по темата,но и нямах и време да се занимавам с въпросния датчик и релето за стълбището,но тези дни намерих малко време и се позанимавах...та така. Свързах всичко както си му е реда,всичко тръгна нормално, НО!!! Влизам аз датчика ме засича, светва осветлението и аз си продължавам по пътя нагоре по стълбите към вкъщи. След по малко от минута съсед и той минава от този вход и PIR -а го хваща и него а осветлението вече е активно когато съм минал аз..и продължава да си свети без да изключи след минута и половина както съм настроил автоматчето,и се получава ефекта на задържалия бутон.След съседа ако мине друг съсед и датчика ще засече и него и ще продължи да свети и да се възтановява времето на автомата ! :? :? Дали няма вариант датчика да подава сигнал при движение да се задейства осветлението да си свети и самия датчик да остава неактивен в времето докато автомата работи и след изключването на автомата ,датчика да става пак активен! Моляв дайте акъл и съвети!
Много правилно си работи системата, нали и втория, който е влязъл във входа ще иска да си стигне в къщи по светло, а не по средата между първи и втори етаж да му изгасне лампата и да чака да влезе третия, че да светне или да се пребие в тъмното докато намери ключа на стълбищната площадка.
nikolovvd - майстор
bube760205 написа:
Бутона до вратата е прокарван в последствие ,преди може би 20 години и е замазан в стената до някъде и от там е прикован с скобички до кутията !
Това ме навежда на мисълта, че въпросното осветително тяла е било с автономно (независимо от стълбищния автомат) захранване или греша?
Ако се направи, така че на осветителното тяло да отива фаза и нула, може да се ползва сензора локално, т.е. само за това осветително тяло, а за осветление на стълбището да се ползва бутона.
Ако пък времето за светене определено от PIR сензора се настрои на минималното, то управлението към стълбищния автомат ще представлява импулс с продължителност няколко десетки секунди. Повечето са от 30 секунди до 3 минути, но ако се смени времезадаващият кондензатор, то може да се намали 10 пъти примерно със смяната на кондензатора с такъв, който е с един порядък по малко - от 1000 uF на 100 uF. Тогава времето ще е от 3 до 18 секунди.

Тема "Импулсен датчик за движение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: