От мобилни телефони до цифрови камери
jordanvass - майстор
Под полупроводниково реле имаш предвид SSR (твърдотелно, солид стейт реле), нали? Тогава не ти трябва допълнителен симистор, самото реле вътре си има такъв. Само трябва да избереш реле с номинален ток поне 50А. Няма да го включваш във вторичната страна на трафа, нали? :wink: А вместо това реле може да използваш и отделен симистор, но трябва да съобразиш захранването на таймера с управлението на симистора. Хубаво е да е галванично разделено едното от другото. Те хората затуй ползват SSR релета.
GKovachev90 - специалист
jordanvass написа:
Под полупроводниково реле имаш предвид SSR (твърдотелно, солид стейт реле), нали? Тогава не ти трябва допълнителен симистор, самото реле вътре си има такъв. Само трябва да избереш реле с номинален ток поне 50А. Няма да го включваш във вторичната страна на трафа, нали? :wink: А вместо това реле може да използваш и отделен симистор, но трябва да съобразиш захранването на таймера с управлението на симистора. Хубаво е да е галванично разделено едното от другото. Те хората затуй ползват SSR релета.
Да точно такова реле имах в предвид. Понеже на българския пазар тези релета са по 20++лв, а не ми се чака за доставка от Китай, за това исках със семистор. Управлението ще бъде към първичната намотка т.е. там се очакват 220В и предполагам около 30-40А, което това е пиков ток. Захранването на симистора ще е отделно предполагам 9-12-15в. Но никога не съм използвал симистори и не знам какъв да бъде, как да го "вържа" в схемата и т.н.
jordanvass - майстор
Виж това:
Прикачен файл:
moc3042.png
moc3042.png (23.65 KиБ) Видяна 2195 пъти
pansim - майстор
gogo7777 написа:
pansim написа:
А една простичка схема с 555?
Ще работи добре за тази цел.
Схемата с 555 може ли да замени ключа в тази принципна схема?
Прикачен файл:
Силов Контактор.JPG
Може. Поставяш реле на изхода на 555/може и през транзистор/ и с неговите контакти управляваш каквото се сетиш
GKovachev90 - специалист
Изображение на въпросната схема на мястото на релето искам да свържа схема с симистор. Обикновено реле няма да може да сработи за време от 0.5сек. А схемата която я е дал колегата със симистора не знам как да я свържа към тази.
jordanvass - майстор
Извод 3 на 555 го свързваш ПРЕЗ РЕЗИСТОР 470 ома към извод 1 на MOC3041 (онова Vcc и резисторът Rin към MOC3041 не ти трябват въобще). Извод 2 на MOC3041 го свързваш на маса. Туй-то.
GKovachev90 - специалист
jordanvass написа:
Извод 3 на 555 го свързваш ПРЕЗ РЕЗИСТОР 470 ома към извод 1 на MOC3041 (онова Vcc и резисторът Rin към MOC3041 не ти трябват въобще). Извод 2 на MOC3041 го свързваш на маса. Туй-то.
Разбрах те. Симистора какъв трябва да бъде? И на изхода на мястото на Load свързвам първичната намотка на трафа? А Hot трябва да е фазата ли? Neutral към нулта? Много въпроси, не искам да има пушеци и искри :-D :-D :-D
jordanvass - майстор
Да, правилно си се ориентирал за силовата верига, така се свързва. Обаче с избора на симистор ще видиш бая зор. Токът е много голям, минимум 20А, а може да скочи и до 30. Хубаво е да имаш запас по ток поне двойно, тоест симистор за поне 50-60А. Освен това и напреженията с този силно индуктивен товар ще са доста коварни. Добре, че поне този MOC3041 има схема за следене на пресичането на нулата и ще пали симистора в началото на синусоидата. Иначе преходните процеси биха били критични за ключа. Ами не бих се ангажирал да ти препоръчам симистор. Огледай нещо от рода на BTA41-600B. Той е 40А, 600V, но може да дойде малко слабичък.
maddoktor - специалист
аз сега ще тествам една схема - ако се получи ще споделя - ще се ползва за точкова заварка както на пластина за батерия - така и за други дейностти
GKovachev90 - специалист
maddoktor написа:
аз сега ще тествам една схема - ако се получи ще споделя - ще се ползва за точкова заварка както на пластина за батерия - така и за други дейностти
Точно такова правя и аз. Схемата по-горе която съм я качил работи супер. Само съм сменил един резистор и кондензатор. Ако те интересува ще споделя.

Тема "Реле за време?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: