• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Да, ултралинеен или триоден, но трябва да променям режимите на лампите за да ги превключвам. Ще е ултралинеен. Това за дросела от луминисцентната лампа е интересна идея, ще я поразуча. Ако не ще срежа ламарината на трафа който имам и ще сложа една хартия посредата хаха
plamen6703 - майстор
Дали ще си решиш проблема по лесният начин или по трудният е твой избор. Аз ти желая успех и да не забравиш да се похвалиш резултата :)
lecki - специалист
Трябва да стане с трансформатора, 80мА няма да го насити.
не знам как ще бъде падът на напрежение при пълна мощност само.
Пробвай, мери.
sstefanov - майстор
Имаш няколко варианта:
1. Да не свържеш вторичната.
2. Да я свържеш последователно на първичната като спазиш сфазирането така, че да увеличиш индуктивността.
3. Да свържеш вторичната, както е показано тук:
Изображение
http://www.radiolamps.ru/articles/theory/theory_6.html

И в трите случая трябва да си измериш пулсациите при товар, за да разбереш как е най-добре. Няма как да ти го кажем, зашото всеки трансформатор е различен.
thebugger - специалист
Падът го намерих експериментално, закотвя ми 300V до нулата. А иначе и аз смятам, че при положение че трафа е 150мА, 80мА няма много да го наситят. Евентуално някакви загуби от хистерезиса да се получат, ама аз няма да го използвам на пълна мощност така или иначе. А иначе как да разбера, че се насища. Аз ще го пробвам, не е проблем, но като не знам за какво да гледам... :Д

П.С. Ето завършената форма на джиджавката. Мога да си позволя габарити и затова прилича на самолет :Д

П.П.С Вторичната съм я изключил изцяло. Отворена верига седи.

Прикачен файл

ZomboMeme 20042017220237.jpg
ZomboMeme 20042017220237.jpg (61.46 KиБ) Видяна 1458 пъти

Прикачен файл

ZomboMeme 20042017220229.jpg
ZomboMeme 20042017220229.jpg (66.93 KиБ) Видяна 1458 пъти

Прикачен файл

ZomboMeme 20042017220209.jpg
ZomboMeme 20042017220209.jpg (65.01 KиБ) Видяна 1458 пъти
Последна промяна от thebugger на чет апр 20, 2017 10:10 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Прочети пак внимателно какво ти писах и се опитай да го разбереш!
plamen6703 - майстор
Много добре се справяш и се радвам, че има млади хора, които не си губят времето по кръчми, а са намерили занимание, което да им носи удоволствие и да им изпълва живота със смисъл.
thebugger - специалист
Разбрах колега, всичко е до експериментът ;) Само още един въпрос имам. Насищане по пулсациите ли мога да го видя?

П.С. Мерси plamen6703, наистина си е удоволствие нещо да разбираш и да сглобиш, което другите просто с отворена уста ще седят и ще гледат.
plamen6703 - майстор
sstefanov написа:
Благодаря! :-D
Ти си се доказал като авторитет в тази област :) Похвалих колегата, който ми радва душата като го гледам с какво се занимава и какви неща се опитва да прави :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Трансформатор вместо дросел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: