Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vaniosl - специалист
А аз да не отварям едни и същи теми ще използвам тази за няколко бързи въпроса.

Според вас,как ще ми е по-ефективно отоплението на водата,със слънчев колектор или с голям обем на бойлера и да се загрява само на нощна тарифа?В момента трябва да взема това решение,бойлера ми се намира в подпокривното пространство и се чудя дали си заслужава да инвестирам около 3000лв.за цялостна соларна система за 200л.бойлер с вакуумно тръбни колектори или отново да си сложа 200л.бойлер от тия новите на Теси с по-дебелата изолация и да го пускам и отоплявам само на нощна тарифа и така през деня бойлера да не се пуска.
Според вас кой вариант е по удачен?Колектора според мен ще се избие доста бавно при положение,че си е най-ефективен основно през топлите месеци.Къщата ми се намира в близост до гр.Пловдив.
preslav - майстор
vaniosl написа:
А аз да не отварям едни и същи теми ще използвам тази за няколко бързи въпроса.

Според вас,как ще ми е по-ефективно отоплението на водата,със слънчев колектор или с голям обем на бойлера и да се загрява само на нощна тарифа?В момента трябва да взема това решение,бойлера ми се намира в подпокривното пространство и се чудя дали си заслужава да инвестирам около 3000лв.за цялостна соларна система за 200л.бойлер с вакуумно тръбни колектори или отново да си сложа 200л.бойлер от тия новите на Теси с по-дебелата изолация и да го пускам и отоплявам само на нощна тарифа и така през деня бойлера да не се пуска.
Според вас кой вариант е по удачен?Колектора според мен ще се избие доста бавно при положение,че си е най-ефективен основно през топлите месеци.Къщата ми се намира в близост до гр.Пловдив.
Сметката кое е по-удачно всеки си прави сам според потреблението на топла вода. Ако смяташ, че 200 л. вода с едно топлене нощем ще ти стига не ти е нужно да инвестираш в нещо, което ще си избие парите след 7 и повече години.
Hoвoceлckи - майстор
По мои груби сметки на месец ~ 30 лева за загряване вода на ток. С вакуумни тръби да речем плътно - 8 месеца. Т.е. ще "пестиш" по около 240 лева на година. За 12 години би "спестил" ивнестицията ако ... не си изтеглил парите назаем от банка :wink:
шоп - майстор
Какво му е на сегашният 200 литров бойлер? Протече ли?
vaniosl - специалист
В момента не съм с 200л. Сега правя ремонт и затова питам според вас кое е по удачно,но и по мои сметки тази инвестиция ще се избие мн.трудно и се разколебах да инвестирам в панел.
шоп - майстор
Е, Вие си знаете...аз не бих дал 3000 лева за вакумни тръби и бойлер 200 литра при положение, че 330 литров под налягане с 30 тръби е под 1/2 от тези 3000лв
grants - специалист
Колега края на това лято сложих сънчева система за топла вода за моето жилище, като бойлера ми не е 200, а 150л но пък е с две серпентини да го ползвам зимата към парното. Всичко ми излезна около 1200-300лв, като аз си правих всичко. Средно преди за бойлер плащах нещо в порядъка на 30-45лв месец, като по мои сметки системата трябва да де избие след около 3 години. Хубаво огледай офертите, че и мен ме бяха засилили едни "специалисти" около 4000лв за система за 4 членно семейство, пък моята взе че излезна 3но по-евтина.
vaniosl - специалист
Ще се радвам,ако споделиш с какви компоненти изгради твоята система,може и на лично за да не става реклама.В смисъл какви панели,управление,помпа,тръби ползва,както и останалите по малки неща.В офертата,която ми пратиха на мен всичко излиза около 2500лв.,но в офертата не е включена стойката за панелите,както и тръбите за свързване.Ако си я направя сам ще спестя 5лв.за монтажа,но цената отново ще е около 2700-2800лв.само да закупя нещата.
lz2skt - специалист
За 5лв може само да демонтират и монтират гума на кола....поне 500лв ще ти е монтажа.Със стойката и тръбите офертата ще ти отиде още доста нагоре....
vaniosl - специалист
Хаха моя грешка монтажа пълнене и пускане на системата е 350лв.

Тема "Слънчево топлене на вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: