Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
deltam - специалист
Здравейте,
Възможно ли е рязане на моносилициева клетка? Ако някой знае по каъв начин, моля да сподели.

Прикачен файл

Solar-Cell.jpg
Solar-Cell.jpg (89.96 KиБ) Видяна 2098 пъти
Последна промяна от deltam на ср апр 26, 2017 11:25 am, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
Не съм пробвал, но ми хрумват два начина:

Диамантен стъклорез и пречупване или с канцеларска ножица под вода. По втория метод се режат добре тънки стъкла-пробвал съм със стъкла от рамки на диапозитиви. Водата трябва да е дестилирана и да се работи с ръкавици, за да не се зарази клетката. После трябва да се подсуши добре.
deltam - специалист
Не мисля че ще стане.Дебелината е около 1мм и е крехка като... юфка.
Благодаря за мнението.
PCL82 - майстор
При рязането с ножица под вода усещането е , че режеш картон. Водата разпределя и погасява напреженията и стъклото не се пука.
Пробвай с парче стъкло първо. Методът беше препоръчан в списание "Млад конструктор" някъде 2001-2002г.
deltam - специалист
Да, чувал съм за това, материала няма нищо общо със стъклото. Освен да жертвам една за проба.
hidrazin - майстор
Китайците ги режат с лазер. Иначе става и така, но се иска лека ръка... :-D

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zi6AAHEpL2Y[/youtube]
deltam - специалист
Изглежда лесно, ама сигурно ще произведа 50% брак. Ще занеса в едно рекламно студио - имат лазерно рязане, та да видим дали ще се съгласят.
DMN - майстор
deltam написа:
Не мисля че ще стане.Дебелината е около 1мм и е крехка като... юфка.
Твоите щом са 1мм са добре :-D ... едва ли е толкова дебелината, имам останали при мен няколко клетки и мернах сега едната - дебелината е около 0.25мм.
Наистина си е предизвикателство да ги среже човек в домашни условия. Няма друго такова чупливо нещо.
Не знам какъв размер са твоите и на колко парчета ще ги режеш, но ако ги режеш на повече парчета, трябва да погледнеш клетките откъм гърба дали позволяват това, щото имат изводи за запояване - да не остане някое парче без такъв извод. Твоите може да не са точно такива на гърба, но това имам предвид:
Прикачен файл:
P1140562.JPG
P1140562.JPG (82.65 KиБ) Видяна 2062 пъти
Пиши после дали си успял с начинанието :partyman: .
deltam - специалист
Честно - не съм мерил дебелината. Моите са подобни, но ще ги режа през средата. Иначе са 6"х6". Ще пробвам първо с лазер, ако откажат или не става ще ги мъча със стъклорез(като видеото от hidrazin).

Тема "Рязане на моносилициева соларна клетка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: