Вече трети уред ми изгаря, понеже често тока спира, като прекъсването е много кратък интервал - прекъсва за няколко секунди, или най много за около 1-2 минути, и пак идва... Първо ми изгоря командното табло на стерео-уредба, после хладилник, и сега програматора на пералнята! Ел. мрежата не е в къща на село, а се намира в жилищен панелен блок, и ЕРП-то към което сме абонати е EVN, като трафопоста е не повече от 10 метра разстояние, до нашият блок! Попитах приятели за съвет дали тези разклонители със защита вършат работа... Други познати казват че и тези разклонители със свето-диоден ключ вършели същата работа, защото ако станело натоварване, щяла да изгори диодната лампичка на ключа... както и много противоречиви мнения, че тези контакти са най надеждни от разклонителите. Други казват да си сглобя по схема варистори, и към нея да прикача допълнителен контакт, към който да включа новият ми хладилник и пералня! Не ми е проблем да запоявам ел. елементи по платки, правил съм го, но искам да чуя вашите съвети, кой е най добрия вариант!
Аз ползвам това - http://www.sono.bg//index.php?id=73&category=31 - не съм убеден, че ще можеш сам да си направиш такава защита. Има по-евтини варианти на същия производител, но това устройство следи ниско, високо напрежение, свръх високо и изключва захранването до възстановяване на нормалните параметри на "тока".
Имам над 10 такива устройства от повече от 3 години (слугувам на 3 къщи), до момента фира са дали две от устройствата и то по моя вина, ремонтираха ми ги във фирмата производител при това ги минаха по гаранция.
Нито съм им дистрибутор, нито рекламен агент, просто съм изключително доволен клиент.