Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
drastar написа:
Мисля, че говорим за нови инсталации, и за разлика от теб , всеки уважаващ се електротехник реализира трипроводна инсталация. От TNC спокойно можеш да преминеш в TNCS и да изградиш една добра инсталация на клиента си.
Drastar, заземяване не се прави като излезеш отвън и забиеш 2-3 кола. Има си определени регламенти и лошо заземяване е опасно повече, отколкото да занулиш. Още повече, че мен ме викат да подменя витлови предпазители с автомати, поради възникнали проблеми.
Махам старото табло, слагам новото, връзвам предпазителите и си заминавам. Ако си мислиш, че едновременно с това ще има бонус да изкъртя цялата къща, да им слагам трети проводник на всеки уред и контакт...
Има разлика между реконструкция и авариен ремонт, нали така?
А даденото от теб не решава проблема с евентуален заземителен проводник. Добре, ще бучнеш фаза и нула, а заземителният няма къде, пак трябва някъде на обща шина да отиде.
valentino76bs - майстор
nikolov333 написа:
Според мен 2-3 редовите табла вече са препоръчителни, защото улесняват монтажа на съвременните устройства за защита, захранвания, прекъсвачи и контрол на разхода на електроенергия.
У нас монтирахме 4бр.ТАП..3бр с 18АП и едно с 8 АП за кухнята и пак не ми стигат позициите.. :-D
Тва дворец ли е?
nikolov333 - майстор
Не точно...част от апартамента беше предвиден за офис с 5-6 работни места. Затова го разделих на две ТАП18. После плановете се промениха и офиса го направих в мазето под апартамента за двама служители и там сложих още една 18-ка, а кухнята се наложи да я предислоцирам и там имаше място само за малко табло с 8 АП..и те така... :-D
П.П.Апартамента и офиса са на две отделни партиди. Едната е монофазна за офиса и трифазна за апртамента, заради хидромасажната вана и проточния бойлер 24kW за нея.. Само трифазния предпазител за бойлера и ДТЗ-то за него заемат 7 позиции в едно от таблата..
toolegittoquit - майстор
nikolov333 написа:
..Само трифазния предпазител за бойлера и ДТЗ-то за него заемат 7 позиции в едно от таблата..
За това тези работи се мислят на етап проектиране. :)
nikolov333 - майстор
Да де...проектирахме, ама плановете се промениха два-три пъти докато завършим обекта.. :-D
drastar - специалист
toolegittoquit написа:
Drastar, заземяване не се прави като излезеш отвън и забиеш 2-3 кола. Има си определени регламенти и лошо заземяване е опасно повече, отколкото да занулиш. .
Ти на мен не ми обяснявай как се прави. Тази процедура от видеото съм я правил стотици пъти за 12 години.

ПП. И също така, всеки уважаващ себе си електротехник има и уред за измерване съпротивлението на заземители. Така си сигурен, че правиш нещата както трябва. И когато контролните органи измерят всичко да е наред, а не да се налагат още заземители и още едно плащане за контрол.
toolegittoquit - майстор
drastar написа:
Ти на мен не ми обяснявай как се прави. Тази процедура от видеото съм я правил стотици пъти за 12 години.
Това няма нищо общо с темата. Тук не е Белгия, Холандия или където е там. Инсталациите в заварено положение си стоят така до реконструкция. Няма наредба, която да те задължи да подмениш всичко при авариен ремонт. Има изискване новоприсъединените клонове да бъдат 3 жилни.
Бил си плащал за контрол, бил си плащал за заземители, бил си плащал за трижилно. И кой ще те задължи в България да си изкъртиш къщата, за да сложиш 3 жилни кабели? Има ли регламент?
Ти ми казваш 2P предпазители, аз те питам заземителните проводници на каква шина ще ги сложиш тогава?
Използването на 2P предпазители не решава въпроса на автора на темата.
Втори път ще ти намекна, че тук не е Белгия. Не ми се рови каква е системата в момента там, но тук неутралата е заземена, включително с повторен заземител в ГРТ.
Ти ми кажи, аз като отида на авариен ремонт при запалило се табло и отивам да сменя таблото, предпазителите с автомомати и да оправя връзките, от какъв зор някой ще ми дава да му пускам между другото заземяване и да му къртя къщата/апартамента? И съвсем така между другото ще му ударя 5-6 кола. Кой ще ги плати??
nikolov333 - майстор
Аз да питам в Русия, каква е системата понеже знам, че са няколко вида, но и там ги ползват двуполюсните при някоя от тях..
hidrazin - майстор
В России чаще всего применяется четырехпроводная трехфазная электрическая сеть с глухозаземленной нейтралью (TN-C). Нейтральный провод в такой сети заземлен в нескольких местах (на электростанциях, подстанциях, в линиях электропередач).
:partyman:
drastar - специалист
toolegittoquit написа:
drastar написа:
Това няма нищо общо с темата. Тук не е Белгия, Холандия или където е там. Инсталациите в заварено положение си стоят така до реконструкция. Няма наредба, която да те задължи да подмениш всичко при авариен ремонт. Има изискване новоприсъединените клонове да бъдат 3 жилни.
Бил си плащал за контрол, бил си плащал за заземители, бил си плащал за трижилно. И кой ще те задължи в България да си изкъртиш къщата, за да сложиш 3 жилни кабели? Има ли регламент?
Ти ми казваш 2P предпазители, аз те питам заземителните проводници на каква шина ще ги сложиш тогава?
Използването на 2P предпазители не решава въпроса на автора на темата.
Втори път ще ти намекна, че тук не е Белгия. Не ми се рови каква е системата в момента там, но тук неутралата е заземена, включително с повторен заземител в ГРТ.
Ти ми кажи, аз като отида на авариен ремонт при запалило се табло и отивам да сменя таблото, предпазителите с автомомати и да оправя връзките, от какъв зор някой ще ми дава да му пускам между другото заземяване и да му къртя къщата/апартамента? И съвсем така между другото ще му ударя 5-6 кола. Кой ще ги плати??
Нищо не ми намеквай :-D В цяла Европа е едно и също, а и в схемата по горе се вижда същото заземяване за което говориш. А това в червеното, не знам кой луд ти дава да пипаш табло или каквото и да било. Когато давам примери от Белгия или Франция само трябва да си свериш чесовника как се прави, а не да ми обяснявашм че не било България.
С теб, всички знаем, че не трявбва да се спори, но пък да те оставим да пишеш глупости....също не е положително за форума

Тема "Читава нулева шина за апартаментно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: