• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Еклектик - специалист
Действително, изкуственият тор прави големи поразии. Ако почвата е преовлажнена, химията разяжда кореновата система. В Природата всичко е естествено. Зависи къде е мястото, но ако наблизо има гора, е хубаво да се напълнят два-три чувала с листовка и разложени борови иглички. Това е най добрата среда за присаждане на иглолистни видове. И трябва да е добре примесена с пясък, за да не затлачва почвата около корените. Споделям опит. Една американска боровинка я мъчих три години и не мръдна с 10 см. Взех от гората листовка, раздробих я, примесих я с дървени въглища, изкопах трап 60 см, на дъното чакъл и пясък и присадих храстчето. Сега е метър и 50 и ражда по половин кило плод на второта година след тази процедура. Иначе никаква химия.
pipbel - майстор
Тука май имаме нов градински спец
Много полезни мнения, бравос =D>
manobg - специалист
Пясък и чакъл ? Няма ли така водата да се изтича бързо и да не остава за корените ?
Еклектик - специалист
Напротив, кореновата система винаги ще бъде влажна, а не подгизнала. На дъното на саксията нали правиш дупка, слагаш чирепчета от друга строшена саксия, пясък и тогава подхранваща почва. В градината е същото, само че обемите са други. И не става въпрос за половин кубик, а за лопата-две.
Еклектик - специалист
Погледнах снимките и след това видях, че се занимаваш с графичен дизайн. Значи сме колеги. Не знам тази част от снимката двор на къща с постоянно местоживеене ли е или вила. Бих ти препоръчал нещо. Дървената ограда ми харесва, връзва се. Но тези циментови плочи нещо не са си на място. Направи си бордюр, забиваш в земята през половин метър някакно арматурно желязо, свързваш го с друго, дори да не е много дебело, слагаш дъски 5-10 см за кофраж и изливаш цимент, в който добавяш охра или жълта оксидна боя. Като засъхне, прилича на камък. Продават плочници на кв. метър, парчета, които може да подредиш като пъзел, т.е. подреждаш ги максимално плътно Има два начина, фугите запълваш с почва и слагаш декоративна трева, която с времето се утъпква, или запълваш тези фуги с циментово мляко, в което също си добавил някакъв оцветител. Има ги по магазините. Тогава хармонията между растенията, дървото и плочника е по-пълна. Но пак казвам, не знам какво е това, което виждам на снимката.
Четох някъде, че нашите борови гори са пламнали от вирусно заболяване и измират - изсъхват напълно. Действително скоро ходих на "Седемте престола" и там имаше няколко декара борове изсъхнали.
Наскоро и на мен едната туя изсъхна напълно въпреки че е на повече от три години! Мисля, че проблемът е сериозен! Не е до торене и поливане.
:sad:
keymaker - специалист
Внимателно орежи засъхналите клончета и не поливай в корените, а ги къпи отгоре с разпръсквач. Поливането в корените може да става след презимуване когато кореновата система се е прихванала. За по добро развитие на корените се ползват фосфорни торове. Като се пооправят, вземи жълт "кристалон" на 10л. вода слагаш 30 гр. тор и опръскваш обилно, веднага след това поливаш отгоре с пръскало. Не пръскай засъхващи растения!
чет авг 27, 2009 10:39 pmGaly написа:
Вече на два пъти греша с тор. Единия път изсуших готов жив плет на 2 години със смесен тор ( уж по малко). Втория път тази година замалко не уморих чемшири с течен тор. Започнаха да съхнат...едва ги спасих. Моите туи ги поливам общо взето веднъж седмично или на десетина дни. Развиват се много добре. Сложил съм им даже райграс от косачката като кося. Така си задържат влага. От няколко години се каня да си скова едно местенце, където да събирам листа, трева...да си съхнат и да си ползвам листен тор, но все не остава време. Сподели как си ги спасил.
  • 1
  • 2

Тема "Туя - съхне" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: