Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lakosste - специалист
шоп написа:
lakosste написа:
Все още се чудя да си направя ли колектора или да си купя един.Ако може да ме насочите към някой, ще съм благодарен.Още един въпрос:с каква тръба от помпата до колектора и обратно до допълнителния съд.Бойлера мисля да е доста близо до колектора .Панела мисля да го сложа върху гаража а бойлера почти под него отдолу или с около два метра по-надолу в мазето.Височината и в двата случая не вярвам да е повече от 3 метра от помпата до основата на панела/не знам колко ще е на високо края на колектора/ и дължина на тръбния път около 5 метра.
Бойлера няма значение къде ще е. Или поне от него не зависи мощността на помпата. При DB система е важно денивелацията между дрениращият съд и горният край на колектора.

Лично вкъщи имам една вакумна 60 тръбна полу DB система копирана от форумният гуру Евгений при която използвам цирк. помпа с ел. регулиране Инвена с можност 12 вата

lakosste имаш идеални условия за реализиране на една перфектна DB система с най-евтината помпа.
Можеш ли да ми препоръчаш някой купешки колектор?В случай,че реша да купя вместо да правя,че това със свободното време ми е малко дефицитно.
lakosste - специалист
Спрял съм се на колектор със селективно покритие на елдоминвест , но е с алуминиев абсорбер-това проблем ли е?
andro440 - майстор
басиии ,колко много комнтри се получиха,за една елемнтарна с-ма ,обаче никой не я начерта
шоп - майстор
Има десетки теми във форума, който е прочел знае принципа. Разисквано е

Прикачен файл

drainback.jpg
drainback.jpg (22.04 KиБ) Видяна 1529 пъти
Andri01 - майстор
andro440 написа:
басиии ,колко много комнтри се получиха,за една елемнтарна с-ма ,обаче никой не я начерта
Адаш,няколко поста по-на горе ти дадох линк. Той много добре обяснява действието на DB,със схема барабар. Разгледай го :)
lakosste - специалист
шоп написа:
Има десетки теми във форума, който е прочел знае принципа. Разисквано е
Като гледам схемата ,тръбите на колектора са хоризонтални.Има ли значение как ще поставя панела за по-лесно запълване с вода?
Andri01 - майстор
При монтажа има значение ъгъла и трябва лек наклон към входящата тръба.Тръбите панел-помпа и панел-ДС трябва да са също с лек наклон-да не задържат вода при източването/ зимата ще замръзне/. Лично моя панел е хоризонтален/ такъв го поръчах/.
maleeeestrax - специалист
Шантави инженери има ,ама шантава вода няма---винаги надолу тече. :rock:

Тема "Направа на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: