• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Johny - майстор
Имам сервизно помещение 6.5м. дълго, а те са само 2 - Ф32 и няма да заемат много място върху стелажа като ги разглобя. Другите за сега са 12 бр..
vlax - майстор
Johny написа:
Имам сервизно помещение 6.5м. дълго, а те са само 2 - Ф32 и няма да заемат много място върху стелажа като ги разглобя. Другите за сега са 12 бр..
Аз пък преди да вкопая в земята за постоянно полиетиленовата тръба/голямо копане падна/ползвах обикновен маркуч 1/2 градински зелен с оплетка от най-евтините от веригите и не ме е предал 4 години,съхраняван навит на руло.:-D
Фитингите за твърдия капков маркуч стават и за този зеления градинския.
Изображение
Изображение
А това ми беше зимната ряпа :lol:
Изображение
preslav - майстор
zz_stefanov написа:
Благодаря за отговорите. Площа е около 300 квадрата. Посятото е асорти - овошки, лозички, цветя, туи, ягоди, зарзават... За сега ще е на водопровод с таймер от лидъл. Клоня към лентов, щях да питам трае ли котките, но ме стреснахте с мишките :)
Лентовия може и по скъпо да излезе, със смяната всяка година и с по скъпите фитинги, но по няма да му мисля съхранението през зимата.
Ще го мисля още седмица
За подобна площ зарзават цялата галимация излезе под 200 лв. от първия срещнат магазин. При мен има 3 основни магистрали, двете са захранени от едно място, но са разделени с кранове (което е екстра пари и не е задължително), освен това съм се застраховал с регулатори на налягане. Сглобяването е повече от елементарно и се прави директно на полето без каквито и да е било специални инструменти. Миналата година тръгнах с нагласата да направя само един клон и да опитам как ще се държи, видях за какво иде реч и опасах цалата градина. Тази година продължавам с надграждането, ще поставя кранчета на всяко черво за отсичане от магистралата. В двора има поне 5-6 котки, до сега от тях не е имало поражения, вече писах, че единственото поражение го направих аз с мотичката - никаква трудност не ми представляваше, но после внимавах с окопаването, което също не се възпрепятства от кренвиршите, не копаеш, а влачиш (не го знам как се нарича онова с 2-3 шиша от едната страна), червото се измества леко, а после можеш да го върнеш върху изкопаното и да ореш от другата страна. Не мисля, че ще се наложи да сменям всички ленти, но не ми пречи да се застраховам с едно топче от 100 м. за 15-18 лв.
Пробвай и ти на един малък участък, много бързо ще си накупиш и другите неща - един картон цигари надали ще ти събори семейния бюджет.
vlax - майстор
preslav написа:
вече писах, че единственото поражение го направих аз с мотичката - никаква трудност не ми представляваше, но после внимавах с окопаването, което също не се възпрепятства от кренвиршите, не копаеш, а влачиш (не го знам как се нарича онова с 2-3 шиша от едната страна), червото се измества леко, а после можеш да го върнеш върху изкопаното и да ореш от другата страна.
Ако мулчираш може и да не копаеш
preslav - майстор
vlax написа:
preslav написа:
вече писах, че единственото поражение го направих аз с мотичката - никаква трудност не ми представляваше, но после внимавах с окопаването, което също не се възпрепятства от кренвиршите, не копаеш, а влачиш (не го знам как се нарича онова с 2-3 шиша от едната страна), червото се измества леко, а после можеш да го върнеш върху изкопаното и да ореш от другата страна.
Ако мулчираш може и да не копаеш
Да, предложиха ми този вариант и съм го споменал по-горе, но за сега ми е любопитно какво се случва с капковото. Мулчирането е много интересно и заради разхода на вода, но за сега при мен няма лимит. Да си кажа правичката и доста грозно ми изглежда, искам да имам градина, а не оранжерия. Имам и едно друго съображение поради, което все още не съм пробвал с мулчиране, гъби, ларви, гадости, които евентуално биха били убити от слънцето.
vlax - майстор
preslav написа:
Да си кажа правичката и доста грозно ми изглежда, искам да имам градина, а не оранжерия.
Пробвай не боли.
Мулчиране може да се прави не само с найлон а и с окосена трева от косачката като косиш,стърготини,слама и др.Гледката няма да е на оранжерия.
preslav написа:
Имам и едно друго съображение поради, което все още не съм пробвал с мулчиране, гъби, ларви, гадости, които евентуално биха били убити от слънцето.
Напротив.Поне аз до сега 4 години не съм забелязал и видял такова нещо,даже полския щурец цяло лято се крие под найлона,гущерчета,мравки,земни червеи и др. гадини на които им не зная имената.В началото веднага ме притесниха, но като видях че не ми правят пакости и не ги закачам.Явно там под найлона им е добре,топлина ,влага и т.н.Даже като пръскам ми е кофти за тях,те се крият но все пак има опръскани с препарат.За мое учудване до сега не съм видял умряло нищо,явно препаратите които купувам от аптеката не им действат :shock:
Да си чувал, че много от болестите при зеленчуците тръгват с изпарението от почвата.
А какво става с едно растение когато днес си го полял с необходимата доза вода за периода на колкото поливаш и утре или в други ден завали як дъжд и то плува.
preslav - майстор
vlax написа:
preslav написа:
Имам и едно друго съображение поради, което все още не съм пробвал с мулчиране, гъби, ларви, гадости, които евентуално биха били убити от слънцето.
Напротив.Поне аз до сега 4 години не съм забелязал и видял такова нещо,даже полския щурец цяло лято се крие под найлона,гущерчета,мравки,земни червеи и др. гадини на които им не зная имената.В началото веднага ме притесниха, но като видях че не ми правят пакости и не ги закачам.Явно там под найлона им е добре,топлина ,влага и т.н.Даже като пръскам ми е кофти за тях,те се крият но все пак има опръскани с препарат.За мое учудване до сега не съм видял умряло нищо,явно препаратите които купувам от аптеката не им действат :shock:
Да си чувал, че много от болестите при зеленчуците тръгват с изпарението от почвата.
А какво става с едно растение когато днес си го полял с необходимата доза вода за периода на колкото поливаш и утре или в други ден завали як дъжд и то плува.
Има резон в това, което казваш за дъжда, но сега се сещам, че миналата година се наложи по никое време да се добавя калций в почвата, много от културите изискват и междинно торене. Вярно е, че торовете могат да се доставят и с капковото и с листно торене, но за сега не съм се толкова изучил.
Така или иначе съм се навил да пробвам с мулчирането, но ще стартирам с един малък участък и после ще решавам дали да продъжа.
Тази година съм обявил война на белокрилката - нея мулчирането май не я мори.
Благодаря за споделения опит!
vlax - майстор
preslav написа:
Има резон в това, което казваш за дъжда, но сега се сещам, че миналата година се наложи по никое време да се добавя калций в почвата, много от културите изискват и междинно торене. Вярно е, че торовете могат да се доставят и с капковото и с листно торене, но за сега не съм се толкова изучил.
Така или иначе съм се навил да пробвам с мулчирането, но ще стартирам с един малък участък и после ще решавам дали да продъжа.
Пробвай,може пък да останеш доволен.Убеден съм.С какво да мулчираш ти си решаваш.
Когато тръгнах да се занимавам с местото което наследих преди 4 години от раз сложих фолио и мрежа против градушка,купих материали за капково.Комшиите доста по-големи от мен по години и дългогодишен стаж в градинарство и земеделие погледнаха с надсмешка-нямало да вали град, защо ти е мрежа,доста пари за материали даваш.Ела сега да ги видиш.Относно мрежата единия се престраши и сложи за първи път миналата година,другия сега си купи мрежа "да пробвам" казва.Човек трудно си променя навиците и методите.До сега град върху мрежата не е падал,мрежата ми прави сянка на растенията и така са свежи до есента,докато на комшиите им изгарят рано рано листата и рано приключват,затова сега слагат и те задължително мрежа.Този комшия който миналата година се престраши и сложи мрежа ,тази година за първи път си купил материали и ще слага мулчиращо фолио и капково,идва да ме пита това онова,аз не съм го навивал и убеждавал,той сам е видял разликата.Да спомена ,че отглеждаме при едни и същи условия и лоша почва.Даже аз не торя.Листното торене е много добро нещо,но не му разбирам.Тази година за първи път пуснах инжектор и наторих само ягодите с размита амониева селитра,някъде в някоя тема бях писал.И то защото града ги преби на 90 %,те бяха първи сезон,бях слагал снимки,местото на ягодите предварително се наторява и не се тори 3 години.
preslav написа:
Тази година съм обявил война на белокрилката - нея мулчирането май не я мори.Благодаря за споделения опит!
Тази гад белокрилката също и нощенката не ги споменавай,да не чуят и дойдат тази година :mrgreen: С какво ли не пръсках миналата година,добре че се появиха късно,беше вече края на сезона.За пораженията няма да казвам.

Извинявам се на автора на темата,че я изкривих и осрах,той питаше за друго.
preslav - майстор
vlax написа:
Извинявам се на автора на темата,че я изкривих и осрах,той питаше за друго.
Не мисля, че темата е осрана, авторът още в началото каза, че и той смята да минава в третата възраст (последното в кръга на шегата) - според мен нещата са взаимосвързани, може да направиш чудеса по напояването, но не водиш ли борба с вредителите ефектът е мокра почва т.е. кал.
Не случайно споменах за мулчирането - останах с впечатление, че той няма собствен източник на вода, а с такава от ВиК доматите му ще излязат златни, краставиците също.
Допреди 2 години не знаех от коя страна се хваща мотиката, правех каквото ми кажат, пръсках с каквито буламачи са ми разтворили, с две думи "маах" като идиот за да му е на някого угодно. То всичко си пишело в книгите, ама кой да чете, едно си баба знаЙ, това си баЙ. Сега не се мисля за експерт - не наставлявам никого, само споделям опит, а той е скромен. И за мрежата съм чувал, и нея съм включил в плана си, но това, което е засрано с години не може да се направи за един ден и едно лято.
По повод на торенето - нещо, което в общия случай се подценява, масово се ползва амониева силитра и оборски тор, за фосфорни и калиеви торове забрави, а за микроелементи кой ти е чувал. Личният ми опит показва, че листното торене най-силно се отразява на пипер, камби и техни производни. Ползвам тор на ПЛАНТА за зеленчуци - лесно разтворимо прахче, пръска се с градинската пръскачка, дозирането е според културата (пише го на всяка опаковка) - опитай, ще споменаваш! Не се притеснявай, че пише NPK - няма нищо общо с Наказателно Процесуален Кодекс.
vlax - майстор
preslav написа:
...с две думи "маах" като идиот за да му е на някого угодно. То всичко си пишело в книгите, ама кой да чете, .........
Има една приказка" Това което пише по книгите ,не се ражда по нивите",нещо от този сорт.Тъй,че винаги едно на ум
preslav написа:
По повод на торенето - нещо, което в общия случай се подценява, масово се ползва амониева силитра и оборски тор, за фосфорни и калиеви торове забрави, а за микроелементи кой ти е чувал. Личният ми опит показва, че листното торене най-силно се отразява на пипер, камби и техни производни. Ползвам тор на ПЛАНТА за зеленчуци - лесно разтворимо прахче, пръска се с градинската пръскачка, дозирането е според културата (пише го на всяка опаковка) - опитай, ще споменаваш! Не се притеснявай, че пише NPK - няма нищо общо с Наказателно Процесуален Кодекс.
Мисля ,че достатъчно информация има кога и с какво се тори,книги,преса,интернет и др. само да искаш да четеш.Аз не ползвам листно торене защото не ми се налага за сега,растенията когато вървят мощно и добре за какво да ги торя,това вече 4 години,но това няма да е вечно,почвата се изтощава.Единствено слагам малко оборска тор есенно време при разораването и то ако намеря,защото няма животни наоколо,няма тор.Слагам снимка да видиш какви са пораженията на ягодите от града миналата година

преди градушката
Изображение
и след градушката,да виждаш листо някъде
Изображение
и по късно положението е
Изображение
Изображение
и за какво си позволих да торя за първи път и то минимална доза амониева селитра и то рано пролетта когато трябва да се прави листна маса.
Тази година след торенето
Изображение
А за пръскането не отваряй дума,че ме мързи да пиша.Само да спомена ,че ние сме лесни,отиваме в агроаптеката,казват пръскай с това и това,плащащ и пръскаш.А питаш ли ги земеделските производители ,че не им дават да пръскат с препарати които свободно се продават в агроаптеките и ако ги хванат....
Аз вече гледам по-малко да пръскам каквото и да било.Винаги когато пръскам чакам карантинния срок и още малко даже.Интересувам се от известно време от натуралното и биологично пръскане.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Сълзящ маркуч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: