Всичко за дърводелството
hitarpetar - специалист
Отварям нова тема, понеже казуса ми е малко по специфичен от изписаното до тук.
Имам орех който е рязан октомври месец миналата година. До този момент съхне на труп, включително с кората. Сега искам да го разбича, но в желанието си да извлека максимума от него, не знам точно как да го разбича и после как да и с какво да го намажа, че да избегна нацепването му. Половин година е съхнел на труп и сега смятам да го бича на 7 см ( че 7 на 3 става, но обратното не) и след това да му обеля кората.
Дайте съвет тези който сте бичили, че да не похабя дорвото.
Спазвайки максимата че за всеки сантиметър дебелина е необходимо 1 месец съхнене, това значи ли че ще е ок за работа след 7 месеца- имайки в предвид че е изкарал зимата на труп ( когато се режеше беше след сабирането на орехите - предполагам след като соковете са тръгнали надолу)
mavryt4o - майстор
Бичиш както искаш .Най-добре е според мен да си го оставиш на янове така нищо няма да хвърлиш само махаш кората.Яна от средата го бичиш на 2 и махаш сърцевината от нея винаги тръгват проблемите.Мажеш с блажна боя и на сянка с летвички по принцип много малко пука и измята ореха .Това за седемте месеца незнам каде се го чел но 7см талпа и за 2 години няма да е суха за работа.Има човек със сушилня за 20 дена ще ти го изсуши в село Бресник.
hitarpetar - специалист
Относно сушенето ми се ще да го работя октомври- ноември. Ще го следя какви проценти е и ако се налага ще търся сушилня.
Това с махането на сърцевината ми стана интересно- имаш предвид просто да го разцепиш през средата или да махнеш и част от сърцето?
mavryt4o - майстор
hitarpetar написа:
Относно сушенето ми се ще да го работя октомври- ноември. Ще го следя какви проценти е и ако се налага ще търся сушилня.
Това с махането на сърцевината ми стана интересно- имаш предвид просто да го разцепиш през средата или да махнеш и част от сърцето?
И на 2 см да го разбичиш абсурд да го работиш тази година широколистното 3 пъти по-бавно съхне от чама.Янът от средата в който е останала сърцевината .Бичиш една гредичка от него като се сремиш цялата сърцевина да е в нея.Можеш да си я запазиш да видиш на какво ще заприлича.
hitarpetar - специалист
Добре, а при колко % влажност е златната среда за работа с орех?
mavryt4o - майстор
Чак златна среда незнам но над 10-12 % рискуваш.Ако нямаш влагомер чакаш тук беше писано из темите мисля че 2 години за 2-3 см материал а за по-дебел повече .В сушилнята човека ми каза поне 20 дена като чама ставал за седмица.
PIP - майстор
Аз суших моя орех 6г на 5.5см дебелина и след първата година имаше явно открояваща се тъмна сърцевина, която с времето изветля и на шестата година гледани в челата талпите бяха един цвят. Използвах 100% от талпите, дори съм ползвал дъски с кора накрая като не ми стигна :lol:

Тема "Сушене и бичене на орех" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: