Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
Айдеееее :cool: . Брааат Ganev отново ме рязна с едни гърди Баси.
Започнах да чета темата и щях да препоръчам същото. Есента пуснах 4 обекта / дърводелски предприятия / където инсталациите изградих с точно такава арматура, а котлите по 150кВ :shock: Работят се бързо, лесно и точно. Плюс това има изисквания за определени сгради инсталациите да се изграждат с определени материали.
filmatoplo - майстор
Нали ти писах фирмата ,отиваш и гледаш материалите .Ако ти е кеф търси и материали които Ганевците показват .Аз работя главно със Медни тръби и Стъклофибърен полипропилен ,заглеждал съм пресфитингите но по бургаско ги няма също и нямам информация дали са надеждни .

Най голям мерак имам за един вид сглобки за които не са необходими никакви инструменти .
Представляват медни фитинги с О пръстен в тях които се надяват на медна тръба ,във фитинга има едни остри зъбчета които задържат при вкарване ,така всеки може да работи с тази технология .Взимаш тръбата с нужния размер ,почистваш края на тръбата но блясък и надяваш фитинг ( коляно,тетка,преход) до откат и готово - имаш връзка която държи на 20 бара налягане.
bedamusa - специалист
Направих и една схема за да се ориентирате какво ми трябва а и ако може да споделите някой съвет. Направено е с 2 разширителни съда защото за момента система е съществуваща и предстои да се променя под налягане, но системата е на 30-тина години и преди да подменя всички тръби няма да стане под налягане.
Изображение
Възможно ли е такова подвързване на 3-пътен винтил с цел в преходния сезон да пускам по отоплителната система вода на 45 градуса или трябва да сложа преди него хидравличен смесител? Въпроса ми е защото на повечето схеми на свързване при управление с електронна задвижка и контролер го има този смесител.
n.ganev - майстор
Както си сложил помпата на отоплението няма да стане нищо.
На кой от двата бойлера ще следиш температурата за да включва помпата?
bedamusa - специалист
n.ganev написа:
Както си сложил помпата на отоплението няма да стане нищо.
На кой от двата бойлера ще следиш температурата за да включва помпата?
Най-интензивно ползвания е горния и той ще е водещия долния се използва от възръстни хора. Защо няма да стане нищо с помпата на отоплението и как е правилното? Обмислях да сложа колектор след помпата за отопление но тръбите които ще пускам са 1 1/4 и ще се наложи да ми направят такъв няма готови на пазара.
n.ganev - майстор
Какво ще врътка водата през малкия кръг и помпата за отопление през байпаса ли ще върти докато започне да отваря трипътния вентил?
bedamusa - специалист
n.ganev написа:
Какво ще врътка водата през малкия кръг и помпата за отопление през байпаса ли ще върти докато започне да отваря трипътния вентил?
Моята идея е да си взема отвoрен трипътен който ако водата от котела надвиши зададената на него да смесва с студената и да прави необходимата температура. Времето в което ще го използвам е на преходните сезони когато навън е топло да направя водата за отопление да стане 45 градуса а на бойлерите да си отстане 60. Напълно възможно е аз да не разбирам самата идея
на трипътните винтили. Другия вариант е да сложа това но трябва да му сложа тръба за сондата.
Изображение
vrangelov - специалист
Зная, че е доста извън темата, но тъй като си си направил труда да направиш схема, ще си позволя да я коментирам.
Трипътния вентил, който си сложил, да ограничава температурата на водата е желателен, но не е задължителен. Температурата в стаите през преходните сезони може с достатъчна задоволителност да бъде контролирана от стаен термостат или термоглави на радиаторите.
Задължителен е трипътният вентил, който ти гарантира минимална температура на влизащата в котела вода.
Не зная защо си наслагал байпаси на помпите, но според мен няма нужда от тях.
Предполагам, че от недоглеждане, но си обърнал филтрите на обратно.
Не бива да оставяш ръждата от старата инсталация да се събере в новия котел, а после да си я въртиш из новата инсталация и да разчиташ на това, че материалите са качествени.
Системите за отопление с отворени разширителни съдове са от миналият век, по-добре да си останат там. Смени всичко и я направи директно под налягане.
bedamusa - специалист
vrangelov написа:
Зная, че е доста извън темата, но тъй като си си направил труда да направиш схема, ще си позволя да я коментирам.
Трипътния вентил, който си сложил, да ограничава температурата на водата е желателен, но не е задължителен. Температурата в стаите през преходните сезони може с достатъчна задоволителност да бъде контролирана от стаен термостат или термоглави на радиаторите.
Задължителен е трипътният вентил, който ти гарантира минимална температура на влизащата в котела вода.
Не зная защо си наслагал байпаси на помпите, но според мен няма нужда от тях.
Предполагам, че от недоглеждане, но си обърнал филтрите на обратно.
Не бива да оставяш ръждата от старата инсталация да се събере в новия котел, а после да си я въртиш из новата инсталация и да разчиташ на това, че материалите са качествени.
Системите за отопление с отворени разширителни съдове са от миналият век, по-добре да си останат там. Смени всичко и я направи директно под налягане.
Благодаря за отговора байпасите съм ги сложил в случай на спиране на тока и дефектиране на горелката защото съм предвидил и монтажа на генератор (който е закупен вече и е добавен четириполюсен ПЕП), горелката ми на Грейко е с новия контролер на Натурела с възможност за 2-ри дисплей с вградена функция на стаен термостат. Това което си мисля е, че в момента май ще се обезмисли този трипътен винтил ако успея догодина да отделя достатъчно средства за новите радиатори (защото старите са доста стари) и положа новите тръби и го подкарам под налягане + термоглави ще е по елегантно решение. Филтрите не знам на къде им е посоката, но мисля, че имаше някакава стрелка с посоката на движение ще ги огледам добре. От това което разбирам е добре да сложа 3пътен винтил и 3-та помпа за малкия кръг за правилната работа на котела както е на скицата
Изображение
vrangelov - специалист
Освен вентила, може и термоглавите да се обезсмислят.
Филтрите имат стрелка, не можеш да ги объркаш.
За трета помпа не знам. Може да се окаже, че бойлерната е излишна и пак да останат две, но и там е малко въпрос на вкус. Освен това помпите са и въпрос на малко сметки.
Котелният трипътен вентил се слага долу и принципно не е такъв, който си сложил на схемата.
Намери си работеща схема!
Байпасите съм почти сигурен, че като спре тока няма да проработят. Като спре горелката, пак не ти трябват.
Може и да греша.
Предпазният клапан по налягане го премести преди автоматичният обезвъздушител!

Тема "Съвет за качествени материали" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: