• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
silent - майстор
Тези слънчогледови пелети могат ли да се изгарят в пелетна камина или по-добре НЕ?
andy_forresite - майстор
Кратък отговор: По-добре не.

Разширен отговор: не стават тези пелети. Може да ги запали, но започва едно пушене, задръстване с пепел, задушаване на пламъка и загасва. При димния вентилатор също настава голяма мръсотия и трябва много по-честа профилактика на камината. Това ако решиш да смесваш 30% слънчоглед със 70% дървесни.
silent - майстор
Благодаря. Явно ще се търсят по-евтинки дървесни.
n.ganev - майстор
То зависи от каминката. Може и с ефтинки дървесни да се задъхва.
g.botev - напреднал
 Здравейте,

искам да Ви помоля за вашете мнение на база наблюдения при горене на слънчогледови пелети и съответно по-евтини дървесни.

За района в който живея мога да намеря слънчогледови за 200 и иглолистни за 270-280. Гледам в момента има
букови на 290, около София.

Идеята ми е ако взема 10 тона слънчоглед дали ще ми свършат повече работа от 8 тона дървесни. Разлика от 250 лева не е голяма макар, че това е още един тон слънчоглед :-D

Сигурен съм, че резултатите ще варират поради качеството на пелетите имам предвид разлиги от слънчогледови до слънчогледови и от дървестни до дървестни.

Ще ги горя в Грейко Експерт 30-ка със съответно Грейко горелка, ситемата е с буфер, термоглави и т.н. Смятам тази година да сложа и ламбда контрол за тестове.

Ако някой му се занимава още в това слънчево време мога да му изпратя 2-та вида пелети, които имам възможност да вземе да сподели мнение как горят и дали стават.
andy_forresite - майстор
Никога не съм виждал как гори RB-то с пелети от дърво :? . Някои с такава горелка са виждали дървени пелети само на снимка. Трудно ще ти е да намериш ентусиаст, от чието мнение после ще зависиш ти зимата. Това си е отговорно :) .
Ако си сигурен, че 8 т ще ти стигнат, взимай иглолистни или букови и чегари с тях. Обслужването (чистенето и изриването на пепеляк) ще е в пъти по-малко и по-нарядко с дървени.
Обаче виж кво нещо е. Аз съм с горелка за дървени пелети и в града под 370-380 не мога да ги пипна, пък имаме слънчоглед на под 150 пари. А ти имаш достъп до дървесни пелетки на цена под 300 лева и сравнително скъпи слънчогледови. Не, не мисля че разликата в цената ще оправда е слугуването. То че 10 т ще топлят повече от 8 е ясно. А и по-лесно се нанасят 8 т. Аз направих сметка за колко време ще внеса 5000 кг сам - слагам по 2 минути средно на чувалче и се получава 333 опаковки х 2 = 666 минути, което прави 11 часа и 6 минути без да почивам. УжаЗ!
g.botev - напреднал
andy_forresite написа:
Никога не съм виждал как гори RB-то с пелети от дърво :?
При мен нещата са малко по опростени да не кажа доста. Камиона има къде да спре и спокойно да разтовари(поне миналата година имаше такъв с кран). Котелното ми е през гаражите и има лесен достъп през тях. В бус товаря за 10 минути от един познат количка, която използват в Метро примерно за качване по стелажите електрическа и за 30 мин съм наредил 10 тона около котлето.

Изхвърлянето по време на работа също не е проблем постоянно има човек в къщата и дори да е 1 път на ден няма проблеми, защото горелката е странично и дори не трябва да се спира. Чистенето на котела е от мене, но няма как и от това да избягам :)

Притеснявам се, че пелети за 270 лева примерно ще са с по-ниско качество от по-скъпи слънчогледови макар, че в БГ нищо не се знае :)
А за слънчогледа около мен няма за тези цени така, че ще си организирам докарване на 1 тир да разделим с познати.

В този ред на мисли текущата ми оферта е слънчогледови от Русе ако някой може да ми каже откъде мога да взема хубави слънчогледови по-близо или поне от толкова километра ще съм благодарен.
Бат Диди - специалист
Здравей.
За слънчогледови пелети може да провериш във фирма "Керпи" гр. Павликени по-близо ти е с 100 км. спрямо Русе. Те са производители на ядки.
tzvtz - напреднал
andy_forresite написа:
Аз съм с горелка за дървени пелети и в града под 370-380 не мога да ги пипна, пък имаме слънчоглед на под 150 пари.
Анди, ще споделиш ли къде са слънчогледовите пелети на тази цена?
batkotony - специалист
tzvtz написа:
andy_forresite написа:
Аз съм с горелка за дървени пелети и в града под 370-380 не мога да ги пипна, пък имаме слънчоглед на под 150 пари.
Анди, ще споделиш ли къде са слънчогледовите пелети на тази цена?
Андиии,мецни нещо за тоз слънчоглед,че ми изгореха петИте... :-D
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 36

Тема "слънчогледови пелети предимства и недостатъци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: