Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Аха, така е. Сега вземи на ни светнеш на колко години трябва да си намаляваме товара по инсталациите?
Не е до намаляване на товара, а влошаване на връзките. Основите на предпазителите нагарят, в разклонителните кутии проводниците се окисляват, връзки се влошават, особено ако са не добре усукани или с 50 годишни лустер клеми свързани.
Проводниците не стареят, но една стара инсталация, на която не е правена ревизия може да е пълна с опасни изненади.
ivan1212 - помощник
Сега се оказва, че не е особено лесно да се намери удължител около 3 или 5 метра с кабел 3х2.5мм2 дори в магазини като Практикер и Мосю Бриколаж. Можеш да си го сглобиш сам или да си купиш макара 20тина метра :). Някой да има предложения къде може да имам повече късмет?
Скоро не съм правил дупки в банята - дали е по-добре да пробивам самата плочка или във фугите?
fox_vt - майстор
Не си купувай готов удължител че има много ментета. Купи си кабела щепсела и читав контакт и си го сглоби сам. Плочката я пробивай по възможност в средата не във края. Пробиваш със свредло за бетон без удар докато навлезеш във лепилото отзад ,и чак тогава пускаш удара. Провери дали контакта отвън е занулен.
radius - майстор
Един готов търновски разклонител (на Габровски е фирмата) беше свързан жълтозеления с едната работна клема! Добре, че винаги ги проверявам преди да ги включа.
И аз обичам да си ги правя, но този го бяха взели служебно.
minzuhar - помощник
ivan1212 написа:
Освен това се чудя дали има проблем да монтирам проточен бойлер за кухня в банята?
Не мисля, че е добра идея да слагаш бойлер за кухня в банята. Първо - не е влагоустойчив. Второ - с 3.5 KW бойлер не можеш се изкъпа изобщо. Трето - има проточни бойлери за системи под налягане и за отворен тип системи. Ако все пак решиш да го сложиш в банята внимавай как го свързваш към ВиК инсталацията.
ivan1212 - помощник
minzuhar написа:
ivan1212 написа:
Освен това се чудя дали има проблем да монтирам проточен бойлер за кухня в банята?
Не мисля, че е добра идея да слагаш бойлер за кухня в банята. Първо - не е влагоустойчив. Второ - с 3.5 KW бойлер не можеш се изкъпа изобщо. Трето - има проточни бойлери за системи под налягане и за отворен тип системи. Ако все пак решиш да го сложиш в банята внимавай как го свързваш към ВиК инсталацията.
Вързахме го нашия и работи ОК, нормалнио е налягането да е слабо, но е по-добре от бързовар и кофа :) Иначе се води с отворен изход. Реално от изхода за душ на мивката в банята излиза маркуч, който влиза в бойлера, а от бойлера излиза самия душ, с който се къпем. Само още се чудя дали след всяко ползване на бойлера трябва да спирам водата или мога да я оставя да тече като я спирам от неговата врътка, но засега ми се струва по-безопазно да я спирам, след като съм спрял тока в бойлера, разбира се. Елдом бета 4 иначе ми е машинката :)
muhala - майстор
И аз съм в същата ситуация. Нямаме топла вода.
За проточен бойлер е малко трудно. Инсталацията е с 6мм2 кабел от главното до апартаментното табло. Около 17 метра са.
Мислих си за 15 литров обемен бойлер под мивката. Дали ще стигне за едно къпане ?
С 2 леви - специалист
muhala написа:
...
Мислих си за 15 литров обемен бойлер под мивката. Дали ще стигне за едно къпане ?
Ако го държиш на 70-75 градуса и се къпеш с 35-38 градуса идват около 40-45 литра вода след смесването. ;)
Kondor1 - специалист
toolegittoquit написа:
kGitsov написа:
3.5 kW е по спецификация бойлерчето.
3.5 Киловата проточен бойлер не стигат за баня. Стигат да си измиеш чиниите или ръцете - в кухнята.
Това щях да казвам и аз. Като знам 3kW за кухня колко са на границата, не знам 6kW с душ на средна мощност какво ще успява да стопли.
kolcho - специалист
Тази тема за пореден път остро поставя на дневен ред нуждата от обособяване на раздел "Самоубийства" във форума! С възможни подраздели "Електрошокове", "Срутвания", " Как да си отрежем телесен орган с инструмент", "Падания, пропадания, поемане на падащи предмети с глава и торс" и пр. Интересът ще е значителен, мисля.
:?

Тема "Кабел в панелка за проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: