Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами да кажа само, че правилното мерене на димните газове е при 80*С котелна вода, на пълна мощност на горелката. Не Виадрус, ами Мерцедес да се казва котела, няма как да има димни газове 80*С при тези условия, пък независимо дали ги мериш със 100 платини или 200 диаманта :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
А, да, трябва да се мери на прав вертикален участък, на 50см след коляното
Miro4774 - специалист
LazarGanev написа:
А, да, трябва да се мери на прав вертикален участък, на 50см след коляното
E къде трябва да се мери :shock:
andy_forresite - майстор
Dzvera написа:
...

Бебока променя ритъма на отопление. Ставаш на почти постоянно подаване на топлина. Да допуснем, че би горил 10 кубични метра дърва за тези 5-6 месеца при новия режим на отопляване. На тази база предположението ми е около 1400 лева за пелети.
Dzvera - напреднал
andy_forresite написа:
Dzvera написа:
...

Бебока променя ритъма на отопление. Ставаш на почти постоянно подаване на топлина. Да допуснем, че би горил 10 кубични метра дърва за тези 5-6 месеца при новия режим на отопляване. На тази база предположението ми е около 1400 лева за пелети.
Аха мерси много ,то 10 кубика са към 700-800 лв. ама като се сметне хамалогията и мръсотията...
judas - специалист
LazarGanev написа:
... правилното мерене на димните газове е при 80*С котелна вода, на пълна мощност на горелката... :lol:
Е-е, аз говоря за температура при 1-ва степен (дори може би при съспенд).
m.eit - специалист
LazarGanev написа:
Ами да кажа само, че правилното мерене на димните газове е при 80*С котелна вода, на пълна мощност на горелката. Не Виадрус, ами Мерцедес да се казва котела, няма как да има димни газове 80*С при тези условия, пък независимо дали ги мериш със 100 платини или 200 диаманта :lol:
Господин Ганев,както винаги е прав,вчера правихме експеримент с моя приятел-перфекциониста-неговата система със кутия под котела с водна риза (котела е виадрус у 22 със 6 ребра)при 75 градуса на подаващата вода на максимална мощност(горелката е грейко рб 30) димните газове бяха 100–103 градуса.Предстои да се конструира и кондензен топлообменник (високо технологичен разбира се) и да заработи като кондензен газов котел. :weedman: За тази комбинация става думаviewtopic.php?f=10&t=52217&start=660
lakosste - специалист
Dzvera написа:
Добър ден на всички :) Нов съм в форума а и тепърва прохождам към идеята за пелетна камина . Искам да политам няколко неща за малко обогатяване на информацията, благодаря предварително. Живея в апартамент 74 кв, първи етаж ,външно разположен без изолация, само сменени дограми ( очаква се евентуално саниране до края на лятото) . В момента се отопляваме с печка на дърва с водна риза 10kW. и 4 радиатора (без бойлер) но имаме много ядове с тягата, горенето, комина и пр. като не смятаме- хамалогията, опушването и неудобството. Идеята ми е да заменя само печката с такава на пелети, така и така съм вложил пари в инсталацията. Дайте идея дали е по-добре и какви са разходите за зимен сезон 5-6 месеца. Знам че ще е по скъпо отколкото на дърва, но не съм на ясно колко точно и дали ще си струва допълнителната инвестиция. За момента не се е палила редовно печката, но идната зима ще сме с бебе и температурата трябва да е добра и да няма къдеж в апартамента. Лек ден . :)
Здравей колега.Първо кажи с колко дърва се разминаваш на сезон и какви пари ти излизат.Второ каква температура потдържаш в апартамента.Също така кога палиш кога гасне после пак палене от толко до толко и така....
Dzvera - напреднал
lakosste написа:
Dzvera написа:
Добър ден на всички :)...
Здравей колега.Първо кажи с колко дърва се разминаваш на сезон и какви пари ти излизат.Второ каква температура потдържаш в апартамента.Също така кога палиш кога гасне после пак палене от толко до толко и така....
Здр. ами за 2 зими избутахме с около 6-7 кубика дърва, но тогава и жената работеше и имаше дни печката не се палеше въобще, имало е и случаи да сме си в нас и да не я палим. За сума около 500 лв за 2 сезона да ги сложим с този режим на палене. Имаше дни въобще не сме могли да я запалим заради времето, много връщаше и просто нямаше смисъл... а и до сега не сме били с изолация а само със сменени дограми, от вчера ни санират и следващата зима ще сме санирани, но тогава бебока ще е на линия :-D . При без санировка държи като е запалена около 22 градуса в хол 6,3м(Д) на 3,5м(Ш) на 2,6м(В) - печката + 10 глидеров радиатор. в спалнята 3,6м. на 3,6м. сме с 2 панелни радиатора и е около 20-на градуса ,а в кухнята само един панелен но не съм мерил температура. На всякъде където чета повечето са в къщи и пр и то все над 100 квадрата + бойлер и пр. но там говорим за големи суми за пелети. Ясно ми е че вече ще се харчат двойно повече дърва заради бебето и печката ще трябва да я поддържам 24/7 ,но както съм написал имаме ядове с тяга и пр. и пр. .

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: