Всичко за дърводелството
Фитилчо - майстор
c_gul написа:
За по-лесно пирони или винтове ги мажи с грес са по-лесно навиване/заковаване.
Мажат се със сапун, по принцип ако е в дърво ;)
Antonii - майстор
Греста по принцип се прави на базата на сапуни така, че все тая.
Andri01 - майстор
Абе,не знам дали си прав,ама съм пробвал да се къпя с грес! Е,не става бе :(.
Antonii - майстор
А пробвал ли си да смазваш със сапун.
Е пробвай и ще разбереш. В някои страни сапуна и свинската мас са стандартизирани смазващи вещества.
И смазването на дървени валове се извършва с такива смазки.
Ама тука в БГ тези свойства на дървото не са много познати и не се ползват.
Andri01 - майстор
Е,пробвал съм да смазвам със сапун,ама много се пени:(. За това предпочитам лубрикант-розов :).
A.Asenov - специалист
infomar написа:
Може аз да не съм разбрал, ако ще прави маса няма значение както и да ги сложи, но мислех че ще е ПЛАТФОРМА (поне така бе обявено в началото) и предположих, че върху нея ще има нещо тежко.

Да за платформа ставаше на въпрос. Тежкото в случаят ще съм аз, който ще стъпва върху нея :-D :-D .
Използвах 12 см видии с торкс глава. Стана много стабилно без никакви луфтове. Вече смятам да се откажа за пироните. Писна ми да ми се цепят дъските и да вадя криви пирони. Пробвал съм всякакви варианти и пак ми се разцепват дъските. Пробвал съм и в двете посоки на влакната да ги забивам резултата е същият.
С видии излиза по-скъпо но работата става далеч по лесно и качествено и най-вече не окепазявам дъските.
zmiori - специалист
Бащами лека му пръст когато ковеше пирон /особенно ако са нови/ в чам перво обръщаше пирона и го перваше с чука по върха. Беше ми много интердсно и веднъж го запитах защо прави така. Отговори ми: зада не се цепи дървото острия връх отмества жилките и материала се пука а когато е затъпен ги разкъсва и не се цепи.
Макар че бе жичкаджия първата ну професия е била дърводелство.
mavryt4o - майстор
zmiori написа:
Бащами лека му пръст когато ковеше пирон /особенно ако са нови/ в чам перво обръщаше пирона и го перваше с чука по върха. Беше ми много интердсно и веднъж го запитах защо прави така. Отговори ми: зада не се цепи дървото острия връх отмества жилките и материала се пука а когато е затъпен ги разкъсва и не се цепи.
Ха никога не е късно да се научи нещо ново макар да не ползвам пирони =D>
Илчо Илиев - майстор
zmiori написа:
Да, това е стар номер, особено когато се кове нещо по-тънко/тясно..
Има още един номер, когато трябва да се закове гвоздей в по-твърда дървесина или суха, за по-лесно плъзгане се слага парче наелон на няколко ката и през него се забива...
Преди много години гледах един стар майстор, правеха един покрив, забиваше гвоздеите на мартаците-суха липа ,през парченце наелон на 3-4 ката , стана ми интересно, питах защо не ползва масло/грес/ сапун, каза,че това е по-добър вариант,а за проба ми даде аз да забия един гвоздей без и с наелон, без наелон няма шанс...
Друг номер за забиване в твърдо и усукано дърво е ....под ъгъл, някъде около 25-30 град., стига да позволява..
Lisko - майстор
Тая тема станала много високо теоретична :)
В тоя дух да питам следното - ако се смаже пирона - било с машинно масло, било сапун или друго, за да влиза по-лесно, не значи ли, че и по-лесно ще излиза. И тогава кел файда?

Тема "Зачукване на гвоздей" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: