Мечтата на всяка домакиня
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
...една домакиня едновременно да прави кафе ,да пържи на фритюрника,да пече филии,да реже на робота,да пече ястието,и може и сокче да си изцеди... и още доста работи. Няма цял да стои в кухнята, я!
alfman - напреднал
trevora написа:
"То е хубаво да има много ама далиинсталацията ще издържи? "

Ами при мен практиката показва,че повече от два,....и имам една двойка която ми е напълно достатъчна.Използвам я или за робота или да си заредя телефона :) .....
Ами нали точно това писах по горе, че повече от два в 95% от случаите са излишни и непрактични а също нерентабилни ако ги връзваш както трябва :wink:
totko - специалист
Българската домакиня е универсална и уникална жена, защото определено би могла да прави всичките тези изброени неща, плюс още някой ( като педикюр и маникюр :lol: ) . Определено на такава жена и трябва здрава ел инсталация :-D
Сега сериозно ( не че онова горното беше несериозно). Подркепям колегата за пожарогасителя, защото винаги съм смятал че трябва да има такъв във всеки един български дом, а определено са много малко домовете в които има такива .
От инсталацията която откривам, определено има пуснат отделен кабел за кухнята, свързан с отделен бушон. Даже открих още едни дебели трифазни кабели които идват чак от гаража ( ние сме на 3-ти етаж ), към които беше свързан трифазен контакт и от които тръгва кабел за друг контакт (еднофазен), най-вероятно предвиден за по-голямо натоварване - готваркса печка/скара или др.
Така че според мен в кухята има достатъчно яка инсталация.Само не ми е ясно, какъв уред са включвали към трифазния ток :?
Последна промяна от totko на пон сеп 08, 2008 11:33 am, променено общо 1 път.
alfman - напреднал
totko написа:
....
От инсталацията която откривам, определено има пуснат отделен кабел за кухнята, свързан с отделен бушон.
С какво сечение... за да ти кажа какво може да захраниш с него ..? би трябвало да же да са поне два по стария стандарт. По новия за кухня с уреди за вграждане една двойка мостве шестица и две мостови четворки минимум.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Има малки прахови пожарогасители. Като флакон с боя. Изобщо не са скъпи.
Фурната ми е на отделен бушон. Пералнята също. Хладилникът също. Не е голям консуматор, но не искам да му се случи нещо предвидимо.
totko - специалист
Не съм много сигурен за квадратите на кабела - или е 4 или 6 . Има и още един кабел който отива към кухнята,вървят заедно с другия по две отделни тръби и най-вероятно е предвиден за осветление, защото е осезаемо по тънък и от разклонителната кутия се вижда че към него е хванато кабелче за луминисцентна лампа над старата мивка.
Мисля че измислих варианти на свързване. От кабела който идва от бушона, от него ще захраня фурна, плот, ширм и ще сложа контакт до печката - да се включва при необходимост скара или др уред.
А от трифазните кабели ще пусна кабел за пералнята и за два двойни контакта над кухненския плот
alfman - напреднал
чакай чакай какви трифазни кабели? :!: :!: :shock: имаше един мой познат който твърдеше че захранва телевизора си с трифазен ток :lol:

Сигурен ли си в това което пишеш?

да захранваш по този начин както пишеш: "фурна, плот, ширм и ще сложа контакт до печката - да се включва при необходимост скара или др уред." Е добре пи положение че ще ги ползваш поотделно но никога повече от два уред захранени от този мост.
А за пералнята и двойката контакти над плота не разбрах какъв трифазен ток ще ползваш?!?!?
totko - специалист
Може би неясно съм се изразил, макар че ако човек се позамисли малко по сериозно и ще разбере какво имам в предвид :idea: .
Разбира се че в никакъв случай няма да ползвам трифазен ток, защото нито един кухненски уред не работи на такъв. Иначе ако можех да го използвам, с удоволствие бих го направил, защото трифазния ток си е трифазен.
В случая аз ще използвам дебелите, най вероятно 6 квадрата кабели които идват до бившия трифазен контакт, ще сложа една разклонителна кутия и от там ще пусна монофазен ток към контактите - все пак имам 3 фази и една нула, защо да не ги използвам :!:
"фурна, плот, ширм и ще сложа контакт до печката - да се включва при необходимост скара или др уред." Е добре пи положение че ще ги ползваш поотделно но никога повече от два уред захранени от този мост.
Колега alfman , не можах да те разбера - струват ти се малко уредите закачени към този кабел който идва директно от таблото?
totko - специалист
Сетих се още нещо да попитам - какво е най-удачно да се използва за свързване между готварската печка и захранващия кабел от ел иснталацията? Същия въпрос се отнася и за ширма/абсорбатора ако реша и него да свържа директно. Навремето свързването ставаше с едни подобни на контакти модули, в които влиза кабела на печката и там по някакъв начин се връзва към този модул.
tassel - специалист
"ширм" :-D :-D :-D :-D . Мислих, че само варненци му казват така.

Тема "Къде да сложа контакти в кухнята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: