Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
П. Петков - специалист
Прикачен файл:
kew6015d.jpg
Прикачен файл:
kew6015e.jpg
Прикачен файл:
kew6015f.jpg
Признавам, че никога не съм мерил ДТЗ-та с този уред! :x
valentino76bs - майстор
Службите по трудова медицина се занимават с това
Junak - майстор
valentino76bs написа:
Службите по трудова медицина се занимават с това
Тц, "Орган за контрол от вид С/А/" :)
Kvazo - помощник
Здравейте,
искам да се възползвам от темата и да изкоментираме една случка.
Наложи ми се да свържа две дефектно токови защити 30мА към 2 кръга. Първо ги вързах стандартно както ги дават по схемите, двата изхода N към нулевата шини от там нулев проводник към всеки кръг, а L всяка към своя си кръг (Схема 2). Но в момента в който се подаде напрежение към двата кръга едновременно падат и двете, което предполагам че е нормално тъй като няма селективност м/у тях(проблема ми е в тяхното задействане, не че падат двете). След това промених начина на свързване, като L и N на едната ДТЗ си отиват директно към единия кръг, а другите L и N съответно към другия кръг, като по този начин избегнах връзката на двете N
на двата кръга (Схема 1). По този начин на свързване защитите работят не се задействат след подаване на напрежение на кръговете. Тук питането/чуденето ми е дали, като има връзка между двата изходни нулевите проводници на двата кръга става натрупване на отечен ток от тези два кръга и заради това да имам задействане на защитите ? :?
http://prikachi.com/images.php?images/73/9122073L.jpg
Junak - майстор
Kvazo написа:
Здравейте,
искам да се възползвам от темата и да изкоментираме една случка.
Kvazo, нищо лично, ама ни си прави такива експерименти. Потърси някой, който разбира, да ти помогне. Не рискувай със съвети по интернет, работата с ток е опасна.
muhala - майстор
Схема 2 е грешна и доказва, че не разбираш какво правиш и как работи ДТЗ. Най-лошото е, че вероятно го правиш срещу пари и някой "клиент" може да пострада.
iliya_i - майстор
muhala написа:
Схема 2 е грешна и доказва, че не разбираш какво правиш и как работи ДТЗ. Най-лошото е, че вероятно го правиш срещу пари и някой "клиент" може да пострада.
:?: Няма как да пострада клиента. Просто двете ДТЗ ще си седят постоянно изключени. Няма начин да не изключат веднага, освен ако не са заковани с пирони! :weedman:
nikolov333 - майстор
Интересно ми е кой и защо я е начертал тая схема 2.. :-D :lol: :lol:
muhala - майстор
И понеже това е форум, ще кажа защо падат защитите в схема 2. Причината е общата нула след двете защити. Представи си, че пуснеш който и да е консуматор, тока през нулата ще мине и през двете, което ще ги разбалансира.
iliya_i - майстор
nikolov333 написа:
Интересно ми е кой и защо я е начертал тая схема 2.. :-D :lol: :lol:
Е как кой. Тоя дето пита "коя схема". Инъче нямаше да качва снимката там, а щеше да даде линк, към мястото дето я намерил.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: