Всичко за дърводелството
bulhomes2 - майстор
Според това е 12 мм, но за стъпката нищо не намерих.
bulhomes2 - майстор
Не е 12, ми е 20 мм. Нямам резбомер, но според шублера стъпката е 1 мм. Това е инчова фреза (май за такава питаше)
Прикачен файл:
20170522_112348.jpg
Прикачен файл:
20170522_112617.jpg
Ще си правиш гайки и цанги ли? Че мога да ти заръчам и аз някоя...
EDI - майстор
На голямото СПАРКИ /205/ гайката е 23х1.Мерих по нея, понеже нямам оберката да премеря вала.Не мога да открия за сега цангите, заврял съм ги нейде, понеже не ги ползвам, ама ще изскочат. :lol:
lov - майстор
Гайки при китайците бол. Мъка са ми цангите че си направих само милиметрови 5, 6 и 8 милиметра. И само една 1/2''. Мога да преправя тази 5 мм но предпочитам да я запазя. Един път ми се наложи да дялам алуминий с палцова фреза и стана много добре. А и като нямаше от къде да гледам ги направих без да излизат през гайката и да има канал за зегерка. Та сега ми запецват и някой път зор изваждам фрезера нищо че от долу има пружина.
А ей такива гайки колкото искаш.
Прикачен файл:
HTB1CVGCMXXXXXcYaXXXq6xXFXXXn.jpg
При мен по спомени резбата беше по 1,5 та тези вероятно ще ми станат. Отделно много ми се струва че и ъгъла на цангите е същия. Бе въртят ми се някакви шантави мисли в главата че ако трябва ще разстържа държача пък ако трябва ще го сменя целия с такъв щот ми писна от тези дърводелски изгъзеци. Реално гайка комплект с цанга ще ми стъпи на една трета от цената на тази които искат за оригинална дърварска.
Ако от големите машини на Спаркито съвпадат няма да се занимавам с глупости. Ще си допълня комплекта. Но ако ли не оривам всичките и си преправям машината.Ако не стане със престъргване купувам държач и го сменям.
Ей ги и размерите на гайките.
Прикачен файл:
HTB1vX9_MXXXXXbeXpXXq6xXFXXX5.jpg
HTB1vX9_MXXXXXbeXpXXq6xXFXXX5.jpg (112.08 KиБ) Видяна 2071 пъти
Тези ми попаднаха първи но вероятно ще се намерят и със стъпка по 1.
А ето и ъглите на конуса на цангите.
Прикачен файл:
HTB11f_ZKpXXXXaIXFXXq6xXFXXXO.jpg
HTB11f_ZKpXXXXaIXFXXq6xXFXXXO.jpg (46.97 KиБ) Видяна 2071 пъти
И най важното тези цанги са с голям толеранс на захващането при идеално запазване на съосието. Тоест на една и съща цанга мога да хвана 6 мм фрезер но също и 6,35 ( 1/4") И да не забравя една такава цанга струва около 2,50 лв. по сегашния курс.
И за да ме разберете какво обяснявам ето какво представлява държача.
Прикачен файл:
мммм.jpg
мммм.jpg (83.3 KиБ) Видяна 2065 пъти
Те това барабар с гайката струва около $8. И преценете дали си заслужава да се робува на измислени дърводелски стандарти за гайки цанги, че и фрезери. Защото много от тези за металообработка прекрасно могат да се справят както с дърво така и с пластмаси и алуминий.
abaro - помощник
Да де, ама при ER16 цангите са до 10мм и проходния отвор на държача е малък. При следващия размер ER20 цангите са до 13мм, но диаметъра на гайката е 28мм, което ми се струва големичко за оберфреза. Ще бъде трудно да се работи с ключа.
lov - майстор
Честно казано не бях обърнал конкретно внимание че ER 16 е до 10мм. Просто нахвърлях идеята с какво може да се подмени. А и 3 мм горница са нищо при условие че разстоянието между водачите на фрезата е поне 60-70мм. Казвам го по памет защото нямам машина пред мен. Като се поосвободя ще е заема сериозно с въпроса и ще дам конкретен отговор кое и как. Но все пак очаквам някой да каже какви са размерите на цангите на голямата машина на Спарки.
themask - специалист
Бързам да се похваля с новата придобивка - благодарение на stridata се сдобих с перфектен плот за фрезата с изрязан отвор за повдигащия механизъм. Трябваше леко да уширя отвора с малката жълта хубавица, за да наместя плочата
Прикачен файл:
20170526_214045_resize.jpg
но пък дълбочината се оказа по-точна от очакванията - само от едната страна има леко надстърчане (по-малко от мм).
Прикачен файл:
20170526_213709_resize.jpg
Тук отдолу се вижда как механизмът влиза като в презерватив :lol:
Прикачен файл:
20170526_213641_resize.jpg
Сега остава да добавим маса или да я вградим в бъдещия циркуляр. :partyman:
nautilus33 - майстор
един въпрос- имам малка фреза на блек енд декер, която е без регулиране на оборотите(30000). В момента е с прав фрезер( не съм сигурен дали така се нарича, на английски е Straight router bit). Като се опитам да направя канал в едно парче ябълково дърво, фрезерът започва да гори материалът. Има ли начин това да се избегне, или няма как, просто си трябват ниски обороти.
EDI - майстор
Ниски обороти и остър фрезер.Сухата ябълка е твърда и не търпи високи обороти.
nautilus33 - майстор
Благодаря. Значи няма да стане с ябълков материал. А кой материал мога успешно да обработвам при високи обороти?

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: