Andri01 написа:"Въпрос на вкус" - казало котето и...! А иначе за смяна на бойлера-писал съм тука: "Теси"-абсолютна ръжда в серпентината! Даже тези от сервиза им зяпнаха! Но всеки си защитава хляба и мнението си,а дали е правилно или не...много може да се спори!! Аз лично говоря от опита си/ не е особено голям за БГВ / и от гледна точка на човек с около 40 годишен опит в инженерстването !!И ти си знаел, и от Tesy са знаели, че вината за ръждата е била изцяло в drain back. Нормално в тази серпентина се движи флуид без кислород , без въглероден двуокис, с нормално pH. По този начин ще изкара десетина или дванайсет години и тогава ще я изхвърлиш здрава с бойлера, защото той се е пробил. Няма как да вкарваш ежедневно аериран въздух и да не я пробиеш. Проблемът е бил, че се е пробила по време на гаранцията. Не са го били сметнали добре или не са предположили, че някой ще я включи в ДБ. Както се казва - сами са си виновни.![]()
Предполагам, че в Bosch смятат по-добре и на @Kalin72 бойлерът ще направи първо 5 години (каквато е удължената гаранция) и 5 месеца (резерва) и тогава ще се пробие. Kalin72 не го казвам заради теб, а заради темата. Не е лично. Просто напоследък, като си купувам акумулатори се учудвам колко добре са започнали да смятат.
40 годишен опит! Шапка ти свалям на опита, но в тази връзка, а и в защита на класическата схема, мога да ти кажа, че до сега не съм срещал човек, който наистина да разбира от слънчеви системи, да се е спрял на drain back.
Hursa написа: Темите за "слънчевите системи" са ми любопитни, само от "теоретичната" им страна. И то, най-вече самите колектори - защото, до колкото се запознах (твърде малко), въпросите около тях са много слабо развити (поне според мен).Теоретичната страна не е чак толкова малка и не вярвам някой да се развихри да пише толкова много само и само да го има на готово. Соларните панели се сравняват сравнително лесно по добив, още по лесно е да вземеш данните на готово от solar keymark, трудното е да разбереш колко е проектоживотът на панела, а това играе важна роля в определянето на рентабилността на системата.
(Живея в апартамент с централно отопление - сравнително много евтино. Дори да се изключи финансовата страна - живея на "междинен" етаж - нито последен, нито първи - доста сложно е да се изгради соларна система в такъв случай.)
Поздрави!