Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
pipbel - майстор
Еди - кой от двата модела долу да избера за дневната ?
Трудна ми е дилемата.... :?
За Дайкина беше споменал някъде че е единствения на БГ пазара който и обменя въздуха освен пречистването.Ама дали е така ?
Щото и за Тошибата пише че "аспирира свеж въздух".
Къде е истината.... :?:
Иначе другите им параметри са почти едни и същи.

Daikin-Japan
Модел: S25HTRS URURU SARARA
Държава: Япония
Вид: Хиперинвертор
Охлаждане: 0.8-2.5-3.5kw
Отопление: 0.8-2.8-6.1kw
Консумация: 0.45-0.46kw
СОР: 6.08
За кадратура: От 25 до 35 кв.м. Цена - 2750лв
Описание: URURU SARARA.ХИПЕР ИНВЕРТОР.Нормална работа при -20С.Произведен в Япония.Топ дизаин .
Снабден с циркулация на свеж въздух с предварително пречистване.Възможност за регулиране на влажноста в стаята,информоционен бутон за вътрешна външна температура и влажност,инфо за консумация на енергия и дрСупер моделът на DAIKIN се отличава с високи технически характеристики,перфектен и изчистен дизай,много ниски нива на шум,плазмен и ензимен филтър.С новата система за филтри - идеален за чувствителна среда н.р докторски кабинети и операционни, както и за всякакви други пространства.

Марка: Toshiba-Japan
Модел: RAS-255 GDR DAISEIKAI
Охлаждане: 0,3-2.5-3.5kw
Отопление: 0.3-2.8-6.2kw
Консумация: 0.46-0.45kw
СОР: 6.2
За кадратура: От 25 до 35 кв.м. Цена - 2550
Описание: Произведен в Япония Супер модел на TOSHIBA.Хамелеон с уникална аспирация на свеж въздух и най висок СОР в класа си.Система с филтри с тройно действие - филтър Zeolite Plus, филтър Zeolite 3G и плазмен филтър за дълготрайно почистване на замърсители и миризми. Йонизира въздуха, за да се чувствате добре и удобно. Подобрените ЕЕR за по-ниска консумация на енергия ( до 100% по-добре от конвенционалните модели). Подобрена инверторна технология за по-добър температурен контрол . С новата система за филтри - идеален за чувствителна среда н.р докторски кабинети и операционни, както и за всякакви други комерсиални пространства. Елегантен дизайн и чисти линии: Daisekai краси дома ви. Прецизен контрол на въздушния обем при всички условия. Тихо функциониране за вашия комфорт. Лесна инсталация и поддръжка. Ниско-вибрационен компресор Лесна инсталация с 25м дължина на тръбата (включително охлаждащото вещество); 15м дължина на тръбата с презареждане . Способност за голямо отопление на помещения с температурен спад до -20С° . Разработен за използване, без да вреди на озоновия слой, с фреон R410A.
EDI - майстор
Привет.За САРАРА-та ставаше дума, че е единственият който поддържа и влажността, иначе почти всички производители имат модели които вкарват и свеж въздух.Трудвно може да се каже, кой от двата да избереш, защото и двете са перфектни машини.Която да вземеш, няма да сгрешиш.Но все пак това са машини на 100 волта, бих ти препоръчал машина на 220 волта.ДАЙКИН имат УРУРУ САРАРА на 220 волта, струва около 2700 лева.на Тошиба ДАЙСЕЙКАЙ ІІІ на 220 волта е много добра машина / между другого това е единственият климатик на 220 волта, произведен в Япония/, цена около 1900 лева за 10-ката.И двата модела са с малко-по ниски КОП и EER, но това няма кой знае какво значение.Икономията ти ще е най-много към 10 лева на месец зимата.
pipbel - майстор
бих ти препоръчал машина на 220 волта
Eди, мерси че ми напомни за тоя момент с волтовете....бях го пропуснал.

Ще ти досадя с още няколко въпроса:

1/ Смяташ ли че избора ми за отделните стаи по-долу е удачен ?
2/ Как приблизително да си изчисля за колко години ще ми се изплати тая инвестиция от около 8 бона ?

Значи, плана ми е да климатизирам 4 помещения с различно предназначение, като 3 от тях (без магазина) ще разчитат в най-лютите зимни дни когато температурите са под 0 на отопление с камина на дърва. През останалите 9-10 месеца - климатиците.
Всички помещения са замислени да имат прилична изолация от поне 6см Неопор.
Става дума за :

= дневна стая 28м2 ( 75м3) - DAIKIN FTXR28E
= детска стая 20м2 (50м3) - Toshiba-Japan RAS-10SAVP-E DAISEIKAI
= стая 24м2 (62м3) - Midea MSG-12HRН2 - там ще живее тъщата, така че Мидеа-та е напълно достатъчна за нея. :-D
= магазин 30м2 (95м3) - Fujitsu ASY-12LC

Марка: DAIKIN
Модел: FTXR28E
Охлаждане: 1.3-2.8-3.6kw
Отопление: 1.3-3.6-5.0kw
Консумация: 0.56-0.70kw
СОР: 5.1
За квадратура: От 25 до 35 кв.м. Цена 2800лв (без монтаж)

Описание: URURU SARARA ХИПЕР ИНВЕРТОР.Нормална работа при -20С.Топ моделът на DAIKIN.Снабден с: > циркулация на свеж въздух с предварително пречистване; >генератор на кислород; >йон генератор; >възможност за регулиране на влажноста в стаята; >информоционен бутон за вътрешна външна температура и влажност; >инфо за консумация на енергия и др. Супер икономичен и мощен модел.

Марка: Toshiba-Japan
Модел: RAS-10SAVP-E DAISEIKAI
Охлаждане: 0,6-2,6-3,4kw
Отопление: 0,6-3,2-6,2kw
Консумация: 0,54-0,63kw
СОР: 5.1
За квадратура: От 15 до 25 кв.м. Цена 1950лв (без монтаж)

Описание: Произведен в ЯПОНИЯ. Невероятният Daiseikai модел. Отличава се с: > система - хибриден инвертор; > Филтърна система с тройно пречистващо действие, зеолитен филтър и плазмено пречистване, спомагащи за бързо премахване на неприятни миризми и бактерии; > Йонизатор на въздуха за осигуряване на комфорт и спокойствие; >Превъзходен КПД, осигуряващ ниска консумация на ток (повече от 20% по-висок от обикновенните инверторни модели); > Нова инверторна технология за прецизен температурен контрол; > С помощта на новата подобрена филтърна технология тези климатични системи са подходящи за хирургически лекарски кабинети, както и за жилищни и търговски обекти; > Елегантен дизайн - Дай-сей-кай променя климата на всяко помещение; > Прецизен контрол и управление при всякакви условия; > Тиха работа и комфорт; > Лесна инсталация и поддръжка; > Малка степен на вибрации благодарение на двойно-роторния компресор; > Лесен монтаж, до 25 метра дължина на тръбния път (с добавяне на определено количество фреон) 15 метра тръбен път без необходимост от зареждане; > Голяма мощност на режим отопление, при външни температури до -15 С; > Създаден за употреба с безвредния за озоновият слой фреон R410A;

Марка: Fujitsu
Модел: ASY-12LC
Вид: Инвертор
Охлаждане: 0,9-3,5-4,3kw
Отопление: 0,9-4.8-6,7kw
Консумация: 0,92-1,2kw
СОР: 4,00
За квадратура: От 25 до 35 кв.м. Цена 1550лв (без монтаж)

Описание: DS V-PAM ИНВЕРТОР. Високо ефективен и мощен климатик с висок COP и ниски нива на шум. Нормална работа при -20С. Ябълко атибактериален и йонизиращ филтър. Много ниски нива на шум 23db на вътрешното тяло.

Марка: Midea
Модел: MSG-12HRН2
Държава: Китай
Вид: Конвенционален
Охлаждане: 3,5kw
Отопление: 3.9kw
Консумация: 1,3kw
СОР: 3
За квадратура: От 15 до 25 кв.м. Цена 570лв (без монтаж)

Описание: Стандартен сплит с йон генератор.
EDI - майстор
Няма как да сметнеш кога ще ти се изплати инвестицията.Всичко е много условно.За жилищните помещения машините са подходящи, дори ще ти топлят и доста под -10 градуса.За магазина машината е малко на границата и ще се мъчи, като се има предвид, че ще се отваря по-често вратата но LCC са коряви машини с голям запас и мисля, че ще се справи.Освен тожва зависи изолирано ли е помещението, вътрешно ли е, колко външни стени и витрини има и т.н..Но търси модела LCC докато го има, защото новата серия LGC e с малко-по-ниски показатели.Грубо за отоплени еса необходими между 50 и 70 вата на кубик, в зависимост от вида на помещението.
pipbel - майстор
Така е, и аз се бях замислил за магазина, главно там ми е притеснението, както спомена доста често (дай боже) ще се отваря входната врата и е малко трудно да се прецени тази 12-ка дали ще стигне, макар че ще има и изолация.
Но все пак ми се струва че няма да има проблем,тъй като всъщност към тези 30м2 съм включил и складчето 6м2, тоест чистата площ на магазина е 24м2 , а кубатурата е около 75м3. Вратата на складчето обикновено ще е затворена, така че мисля че Fujitsu ASY-12LC ще се справи.
EDI - майстор
Е, така се намалява отоплителата площ и ще е по-добре.
pipbel - майстор
Няма как да сметнеш кога ще ти се изплати инвестицията.Всичко е много условно
Aaaa, има начин Еди, има. :)
Има си и нормативи за това. Трябваше да загубя малко време да се поровя в нета.
Трябва да знае човек няколко изходни данни и оттам нататък всичко е въпрос само на калкулатора.
Виж Приложение 2 на Наредба №7. Там има едни таблици за така наречените денградуси (DD) в БГ според сътветната климатична зона.
Например ако си в зона 7 /София и Пловдив/ имаш 2900 ден-градуса на отоплителен сезон. Това е за целия сезон. Ако искаш само за Януари - зона 7 за януари имаме -0,2 градуса (средномесечна Т). Разликата при 19 гр.С (в къщи) е 19,2 по 31 дена получаваме 595,2 ДД за януари.
Тези 2900 ДД важат при условие че поддържаш в къщи температура 19 С. Ако иска повече добавяш 200 за всеки градус отгоре, напр. ако искаш да е 22 С - ще имаш 3500 ДД отоплителен сезон.
И така за месеците посочени в наредбата /януари, февр.,март, част от април, част от октомври, ное., дек./.
При среднодневна температура над 12 градуса не се смятат.

Другото което трябва да знаеш е общата квадратура на външните стени на къщата си, както и на пода и на таванската плоча (откъдето се губи топлината и съответно трябва да се компенсира с отопление) - това е индивидуално за всяка къща (апартамент)
И третото нещо - да си изчислиш (знаеш) Коефициента на топлопреминаване U [W/m2K]. Той показва какво количество топлина преминава през 1 м2 за 1 час
при температурна разлика от 1 градус. Практически този коефициент се използва по следния начин:
U*24h*DD = количеството топлина [W] преминало през 1 м2 за един отоплителен период за съответна кливатична зона.
За да се изчисли стойността в лева се взема предвид вида на енергоносителя, неговата зона [лв./kWh] и КПД-то на отоплителните уреди. Просто е нали???
= има и четвърто - цената на ел енергията - аз приемам че средното дневна/нощна е 0.15ст/ КВч

Моите данни стоят така :

- обща площ на външните стени, пода и тавана на помещенията които ще климатизирам - 420м2
- средното ми U за тези 420м2 е около 0.5 W/m2K (колкото е и стандарта всъщност)
- средната температура която искам да поддържам е 21С, тоест имам 2900+400=3300 ДД за отоплителен сезон

Смятам : 0.5 x 24 x 3300 x 420 = 16 632 kWh за отоплителен сезон се очаква да харча. Или 16 632 x 0.15 = 2495 лв ако се топля само на ток (КПД=1)

Ако си осигурявам тези 16 632 kWh от 4 климатика със средно КПД=3 , то вместо 2495 лв ще плащам на гаднярите от Енергото само 832 лв за отоплителен сезон, тоест ще икономисвам 1664 лв и инвестицията ми в горната комбинащия от близо 8000лв ще се изплати за по-малко от 5 години.
Като бонус ще мога да ползвам климатиците за комфорт за охлаждане/отопление и останалите месеци освен отоплителния сезон (от май до септември) и като се има предвид спестеното и през тях излиза че дори и хубавите (но скъпи) климатици си заслужават парите и може да се приеме че се изплащат за около 4 години.
Така стоят нещата за къща. За коректно изолиран апартамент нещата със сигурност стоят още по-добре.
EDI - майстор
Е, вярно е, но все пак не могат д ас епредвидят всички фактгори.Винаги метките ще са условни, пък ако питаш мен, комфорта, който ще създадат двете машини / изключая този на тъщата :-D /, не може а се вмести в сметки.Пък и за какво ли ти е да смяташ, наслаждавай се на добрата обстановка.
romanpm - майстор
EDI написа:
Е, вярно е, но все пак не могат д ас епредвидят всички фактгори.Винаги метките ще са условни, пък ако питаш мен, комфорта, който ще създадат двете машини / изключая този на тъщата :-D /, не може а се вмести в сметки.Пък и за какво ли ти е да смяташ, наслаждавай се на добрата обстановка.
:supz: =D> :prost: :lol:
dundurma - специалист
ЕДИ,отговори веднъж за винаги заслужавали си инвестицията в скъп климатик,когато разликата в пари е около 1500-2000лв.Дали за времето,за което евентуално ще избием разликата, от скъпия климатик ще е останало нещо. :? :? :?: :?:

Тема "Въпрос към ЕДИ - кой мерцедес е по-добър ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: