Клапана може да се смени с такъв, дето се отваря... Но не би имало смисъл, ако налягането е малко и не капе от маркуча... В такъв случай ще трябва и хидрофор някакъв...
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
torbalan
- Дървен философ
37 мнения в "Хидрофор за капково напояване?"
MerlynMetal
- помощник
Гледах някакви клапани в нета (без таймер) и ги дават с минимално налягане 1 бар или може би гледам каквото не трябва. При всички случаи първо ще трябва да пробвам маркуча.
zz_stefanov
- майстор
На тея градинските програматори дето ги имаше в лидъл, клапана е с моторче и май не е с мемврана и пропуска и при ниско налягане. Тук имаше един съфорумец дето го беше монтирал на бидон и беше направил капково. Харчи ток само по време на операцията затваряне/отваряне.
Като варинат ти го давам само.
Като варинат ти го давам само.
preslav
- майстор
MerlynMetal написа:Имам парцел извън града и наскоро реших най-накрая да направя капково напояване за зеленчуците с таймер за вода, за да не тичам през дена да поливам, но тъкмо всичко беше инсталирано и се оказа, че таймерът за вода не сработва, по-точно клапанът не се отваря. Чува се едно щрак, обаче дотам. Вкъщи на чешмата работи, носих го в сервиза на фирмата, и там работи, но при мен не.Според мен производителят или продавачът лъжат, вероятно става дума за 1 или 2 бара минимално налягане.
По данни на производителя клапанът работи в диапазона 0,1 - 10 бара, следователно излиза, че при мен налягането е по-малко от 0,1 бара. В същото време денивелацията от дъното на шахтата до кранчето на чешмата е около 1,5м. От там поливам с маркуч. Поне на око водата си тече с добър дебит, но явно с недостатъчно налягане, за да сработи клапана на таймера.
По всичко личи, че ще трябва да се вземат мерки за повишаване на налягането. Става дума за маркуч, с около 100-ина "капки", които ги дават по 2.2 л на час, значи системата ще харчи около 220л вода на час максимум.
Молбата ми е да дадете съвет как да постъпя. Онова което открих сам в нета са едни китайски помпи (дават ги за кемпери, лодки и прочие) на 12 Волта за 50лв с дебит 4л в минута, което теоретично би трябвало да свърши работа, но както е известно практиката не винаги отговаря на теорията, а и винаги е по-добре да каже някой, който се е сблъсквал и решил подобен проблем.
Благодаря предварително. Ако вече има подобна тема, моля да ме насочите към нея.
Тези помпи с какво налягане на изхода са?
MerlynMetal
- помощник
Това са въпросните помпи:
https://www.occ.bg/%D0%A5%D0%B8%D0%B4%D ... -12V-4-L-m
https://www.occ.bg/index.php?route=prod ... duct_id=61
Интересното беше, че на "нормален" водопровод клапанът отваря и при съвсем слаба струя,а при мен уж видимо тече по-силно, но не ще.
https://www.occ.bg/%D0%A5%D0%B8%D0%B4%D ... -12V-4-L-m
https://www.occ.bg/index.php?route=prod ... duct_id=61
Интересното беше, че на "нормален" водопровод клапанът отваря и при съвсем слаба струя,а при мен уж видимо тече по-силно, но не ще.
preslav
- майстор
Не съм запознат с тези помпи - имам горчив опит с други подобни на 24, 36 и 48 Волта. Стават да си измиеш ръцете или краката, но да работят с часове не ги бива. Другото, което ме притеснява е цената - твърде ниска е, за да се предлага качество и надеждност.
Стефанов ти предложи вариант на клапан, който също подлежи на проверка, но ми звучи по-добре от помпа на 12 Волта с тези параметри.
Стефанов ти предложи вариант на клапан, който също подлежи на проверка, но ми звучи по-добре от помпа на 12 Волта с тези параметри.
MerlynMetal
- помощник
Помпите са китайски - това е видно и от цената. Дали могат да работят в продължение на 1-2 часа на ден (максимум) тук явно важи принципа "не можеш да разбереш докато не пробваш " 

preslav
- майстор
Логиката е друга - ясно е, че помпата е китайска, ясно е, че с 2 часа работа на ден ще си изкара гаранцията, въпросът е дали ще ти свърши работа?
Приказката тръгна обаче от там защо клапанът ти не отваря, което е доста странно за декларираните параметри, а за помпата пак някой е декларирал нещо.
Приказката тръгна обаче от там защо клапанът ти не отваря, което е доста странно за декларираните параметри, а за помпата пак някой е декларирал нещо.
MerlynMetal
- помощник
Съжалявам, дължа извинение. Отново препрочетох книжката на таймера за вода. Става дума за 0,1 - 1,0 (1 - 10) MPa (bar), а не за 0,1 бар. Така е написано, че визуално съм го запомнил погрешно.
Значи проблемът е ясен - налягането в системата е под 1 (един) бар и затова не сработва.
Теоретично въпросната помпа би трябвало да свърши работа - 2.4Бара налягане и 4л/мин, т.е. 240л/час, един път на ден по 1, макс 2 часа.
На практика само някой, който я е ползвал може да каже
Гледах и по-сериозни подобни помпи с по-голям дебит, но те предполагам са за жилищни нужди - бойлер, пералня и прочие. За един маркуч 20-30м ще дойдат в излишък.
Между другото тези помпи са без гаранция. От сайта ми казаха, че ако първите дни й стане нещо мога да я върна, но по принцип не дават гаранция. Както се казва за толкова пари толкоз.
Значи проблемът е ясен - налягането в системата е под 1 (един) бар и затова не сработва.
Теоретично въпросната помпа би трябвало да свърши работа - 2.4Бара налягане и 4л/мин, т.е. 240л/час, един път на ден по 1, макс 2 часа.
На практика само някой, който я е ползвал може да каже

Гледах и по-сериозни подобни помпи с по-голям дебит, но те предполагам са за жилищни нужди - бойлер, пералня и прочие. За един маркуч 20-30м ще дойдат в излишък.
Между другото тези помпи са без гаранция. От сайта ми казаха, че ако първите дни й стане нещо мога да я върна, но по принцип не дават гаранция. Както се казва за толкова пари толкоз.
Последна промяна от MerlynMetal на ср май 31, 2017 7:14 pm, променено общо 1 път.
Тема "Хидрофор за капково напояване?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература