Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
nnikbg - специалист
Здравейте форумци. Слагам хидрофор да дърпам от 6 м кладенец и от магазина ми казаха ,че трябва да има невъзвратен клапан само в началото заедно със смукателната решетка, обаче аз искам да сложа и един непосредствено преди помпата. Идеята мие когато работи помпата в смукателя имаме вакум и в момента на спиране налягането скача рязко, та изкам да избегна тези хидравлични удари. Споделете моля ви как са организирани вашите смукателни страни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може да сложиш, няма проблеми! Ама какво те бъркат тези хидравлични удари? Ще се спука тръбата ли? Ами помпата?
Стефан - майстор
LazarGanev написа:
Може да сложиш, няма проблеми! ?
За слагането, може да се сложи. Не е проблем. Проблем може да се появи след време. :? :lol: Когато първия обратен клапан изпуска, а втория задържа. Как ще се обезвъздуши??? :?
Точен въпрос! То не само след време, и първоначалното обезвъздушаване е интересно.
Стефан - майстор
Лазаре, ти май се съмняваш в моя практически опит, а?
По-интересно за мен е да се анализира от какво са хидравличните удари, ако въобще са такива?
Хидравличните удари са от смяната на налягането във смукателната тръба. При работеща помпа там има вакуум, а при спиране на помпата налягането се изравнява с това в нагнетателния участък. Но какво от това, че ги има тези хидравлични удари - не можах да разбера. Между другото това явление много добре се усеща при използването на ръчна помпа с метална тръба на смукателя - при всяко напомпване се чува едно метално чукане.
А иначе Стефко - нито за момент не съм се усъмнил в твоите знания и възможности :)
nnikbg - специалист
Не бях се замислил, че ако сложа клапан пред помпата няма как да запълня първоначално системата с вода. Не че няма ама по трудно. Даси кажа сега какво ме наведе на тази идея. Смукателната тръба е полиетилен 1 " и днес след като пуснах хидрофора налягането се вдигна и в момента на изключване по налягане същото стана 0. Клапана с решетката беше се изскубнал от тръбата заедно с пласмасовия фитинг /газих в кладенеца до кръста докато го намеря голям студ/. Последва второ монтиране на тръбата и втори опит със същият резултат. Като ви прочетох мненията утре ще сменя фитинга към тръбата 99% май проблема е в него. Благодаря за насоките. Утре ще пиша за резултати надявам се полужителни. Приятна вечер на всички.
Изобщо я махни тази тръба и сложи ППР ф32 на заварка. Ще се родиш! Полиетилена се огъва и гърчи както си иска, а и тези фитинги никога не са сигурни. Веднъж го правиш и забравяш! Успех!
nnikbg - специалист
Смених фитинга и сега е О.К. , но имам известни резерви по нататък ще послушам съвета ти и ще сменя с PPR.

Тема "Пак за хидрофорите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: