• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Emoooo - специалист
И 7000-то и и f200-та на виисман са наистина корави животни но и на съответната цена.Но пък ако не разполагаш с площ според мен това е изборът.Предполагам са по-мощни заради меандара си.А пък и 7000 е 2.55кв.докато 5000 е 2.35.

P.S.М/у другото 7000 е с изцяло меден абсорбер докато 5000 е с алуминиев.
Emoooo - специалист
Мноооого ме съмнява германеца да го е направил това покритие, че за 5;6годинки да изфиряса. [-X
radius - майстор
Въпроса е, ако недай боже :wink: сложа един 7000 със хубав зимен ъгъл, дали ще се справя в преходните сезони и лятото като за 3 човека.
шоп - майстор
radius написа:
Аз съм още на фаза идеен проект, така че си размишлявам.
7000 не е евтин, а и дали ще е достатъчен за зимата, не вярвам да може да се мери с 3 алуминки. Но пък и нямам наблюдения. Зимата ми е важна, защото съм с ТП и да не я "пържа" и за бойлер.
При 7000 май не е приложим дрейн-бек, заради двойния меандър. Това селективно покритие има ли годност, да не се окаже, че след 5-7г. когато системата почне да се изплаща, се е изхабило покритието?
Бош 7000 е с цена около 1100-1200 лв
за 600 лв може да сложиш 20 тръбен полуизточващ се ДБ колектор тип "Евгений" :) , който лятото 200 литров бойлер ще го загрява до 80-90 градуса, а зимата ще е по-ефективен от Боша, заради вакуумната изолация.

Пак имаш ДБ система, без пропилен гликол, обратни клапани РС, предпазни клапани, помпи за пълнене и т.н.
Emoooo - специалист
Ето,виж,това е друг вариянт където го казва Шопа.Но и за едното или другото първо трябва да пресметнеш колко потребление на топла вода имаш.Защото аз вече се убедих че за нас ни трябва 300л.бойлер,защото не всеки ден има слънце ама нямам място в банята.А това води и до втори панел. :)
Emoooo - специалист
И Шопе 1100;1200лв.това е само цената на панела,без хидро-кита.Той струва 120;150лв.,зада ти се признае гаранцията.Защото не е много удачно да го запоиш директно.Предполагам си го виждал отблизо и се сещаш защо.ЗНАМ че е скъпичко НО си заслужава.И те не само на бош са с хидро китове.Виисман волф и дедитрих също.Малко от рода на зада си купиш баничка тря си купиш и бозичка. :lol: Моя панел ми излезна към 900лв с хидро-кита,и на фона на това че някой хора дават 1000+лв.за смарт фон който след 1г.е на половин цена,а на втората година вече се е скапал.Поне това се избива рано или късно.Аз така си разсъждавам.А цените на тези(марковите)панели от поне 5;6 г.ги гледам все са си същите.
vrangelov - специалист
radius написа:
Въпроса е, ако недай боже :wink: сложа един 7000 със хубав зимен ъгъл, дали ще се справя в преходните сезони и лятото като за 3 човека.

Струва ми се, че два 5000 с есенно-пролетен ъгъл и 300 бойлер биха ти вършили по-добра работа.
Emoooo - специалист
vrangelov написа:
radius написа:

Струва ми се, че два 5000 с есенно-пролетен ъгъл и 300 бойлер биха ти вършили по-добра работа.

:2thumbs:
saraneron - специалист
Emoooo написа:
vrangelov написа:
radius написа:

Е..... полека лека ще се наместиш в една 4000-4500 лева инвестицийка,кадето ще я избиеш след 10+ години .Тръгнеш ли по тази плоскост си загазил.Нали не искаш да кажеш ,че ще си купиш обикновен бойлер за да го накичеш със скъпа арматура и панели.... но знам ли?Помисли за един Волф ВМЕСТО Бош близък по параметри но всичко им е по евтино с 20-30% .
Последна промяна от saraneron на пон юни 05, 2017 7:55 pm, променено общо 2 пъти.
шоп - майстор
Emoooo написа:
vrangelov написа:
radius написа:

Напълно подкрепям!
При слънчевите системи много важен параметър е бойлера: обем, изолация, дълговечност. Правилото на Мечо Пух важи.

Обаче, аз лично не бих дал 1600-1800 лв за два Бош 5000, подвързани към 300 литров бойлер при положение, че за 900лв мога да купя 30 тръбна отворена система, която пролет/лято/есен ще грее колкото два Бош 5000, а зимата ще ги превъзхожда като добив...

Изобщо не мога да разбера, защо се препоръчват бошове с ал. абсорбери и космически цени. Има 100% медни колектори със селективно покритие с площ 2,5-2,7м2 за около 450лв бр, който са с немски абсорбери и турска лоша сглобка :x . С малко тунинг в духа "направи си сам" надминават прескъпите си събратя:-)
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: