• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gnt69 - майстор
shulio написа:
gnt69 написа:
Ако искаш по голяма къщурка правиш процедура по смяна на предназначение.
Да разбирам ли, че е възможно да вкарам в регулация примерно 2 дка? Нищо, че строителната граница на населеното място ще ми е на 2км да кажем. Или това пак е въпрос на тълкуване на местния главен архитект?
Точно така променяш предназначение на земята на 2 декара. :partyman:
Руди - майстор
Хипотезата да си купиш 100 дка земеделска земя за да се усамотиш е утопична.
Не искам да те отказвам, и аз съм си го прехвърлял в ума, просто разсъждавам.
Тока и водата са, да кажем малък проблем, щото са сравнително малка инвестиция.
Сателитите решават и въпроса с телевизията и интернета (за да се похвалиш във форума!).
За да върши буферната си роля, тая земя трябва да се огради. Повече от километър
ограда си е това, няма да е евтино.
За да има достъп до жилището ще трябва някакъв път. Дори и при
автомобил с висока проходимост, в дъждовния сезон ще е кално, да не говорим
за снега. Пътя и поддържането му си е сериозно перо, ако ще се ползва целогодишно.
Ако е сезонно - купи си каравана или кемпер - не ти трябва нищо, за да паркираш в
собствения си имот.

Промяната на предназначението е малко по-дълга процедура и не зависи от местния
главен архитект. Процедурата не е общинска, а държавна и се движи на ниво
областна управа - министерство на земеделието. Иначе това е правия път.
PCL82 - майстор
Или взимаш една хижа в планината, ставаш хижар и тя става твой дом. Но ще трябва да се грижиш за туристи.
През несигурните времена на 90-те двама души, единият от които преподавател във Филоофския Факултет на СУ купуват хижа Иван Вазов в Рила. Тя става първата частна хижа. Първата сградата е строена 1940г. от АД Гранитоид. После дружеството е било национализирано, а хижата е била актив на БПС (профсъюзите).

Мътна работа. Хем е хижа хем е почти вила и не всички са добре дошли, според настроението и отношението на/с хижаря.

Друг вариант е въстановяване на изоставен манастир. Предполагам не всеки член трябва да е монах.
shulio - специалист
Руди разбирам те защо мислиш така - просто само си го прехвърлял през ума :). Ако беше се поразровил как живеят хората на такива места щеше да знаеш всичко как може да стане по лесен и евтин начин. И пътя не е проблем, нали няма да правим магистрала - ще минаваш само ти и някой приятел евентуално. И оградата не е проблем. Не че при такава площ ми е необходима ограда. Имам предвид буферна зона относно това да не вземе някой парцел близо до мен и да си направи къща или нещо друго. А оградата не може да спре никой.

Проблем е, че българина няма такава култура за начин на живот. Културата ни е комунистическа. Живеем всички на едно място, а земята ни е на 2 километра от къщата.

Как примерно в Канада при такива големи пространства хората си живеят най-спокойно и съвременно в планината в имоти от 30-40 акра, а ние тук не можем? Като тук има асфалт почти навсякъде. Спокойно може да си вземеш 100 дка земя на 1км от асфалт.

Мен ме интересува как ще протече процедурата понеже в законите четох, че ако съм извън строителната граница на селото не мога да вкарам парцел в регулация. А не мога да си правя експерименти дали ще стане или няма да стане. Трябва да потвърдя, че става за да мога да купя земя където ми харесва и да продължавам напред. Като че ли има много неизвестни и субективни фактори, а не би трябвало. Както винаги ще трябва да се занимавам с приближени до местната власт фирмички, които са се специализирали да вземат парите на такива като мен, за да се свърши работата безболезнено :)
kolcho - специалист
Как в България да се живее далеч от хората?
Колко далечно е "далече"-то, ако не е тайна?
shulio - специалист
На поне 1км да няма съседи. Понякога намирам такива отдалечени къщи обаче, трябва да изкупувам земята наоколо и пак влизаме в проблема на некомасираната земя.
Руди - майстор
Не е необходимо да си в границата на населеното място, за да промениш
предназначението на земята. Няма да имаш урегулиран поземлен имот УПИ, а само ПИ.
Държавата се опитва да защити обработваемата земя, щото все пак трябва и да се яде,
а земеделската земя е ограничен ресурс.
Затова е създадена процедурата, която допуска или отхвърля промяната.
Достъпът до мястото на път с трайна настилка, наличието на ток, водопровод,
канализация са предимство. (собствен добив на ток и вода са изключения и носят минуси)
Високоплодородните ниви с напоителни системи се променят по-трудно.
Промяната става и с плащане на солидна такса.
Тарифа
Примерите с Канада и Сибирската тайга важат само за съответните региони.
Virtex - майстор
@shulio:
Казвали са ми за случай, когато с помощ на адвокат се правят вили на места, където обикновено е доста трудно. Защото закона се тълкува спрямо какви са знанията на този, който го чете и възможностите за разнообразен поглед.

Не говорим за незаконни постройки, а за начина да се узакони нещо.

В 'наше село' има къщи насред нивите, който са на повече от километър от границата на населеното място. И понеже колкото и да е малка се извисява над нивите, не вярвам да са я направили на 'добра воля', че няма да я видят за документи ( главно заради инвестицията ).

Както каза hidrazin вече има модерни решения за ток и вода ( например в с. Косово над Нареченски бани има няколко къщи off-grid за ток с панели и батерии, за водата не съм сигурен ).

Има и системи за 'ранно известяване' ако някои реши да премине в имота и така да имаш ограда само около къщата,а не целият имот ако е огромен.

Не съм сигурен от законова гледна точка как стои въпроса с фургони / контейнери - има проекти за къщи от съединени товарни контейнери, които създават голямо вътрешно пространство. С подходящи материали ( най-вече изолация ) може да се постигне желан ефект без изливане на бетонни постройки, имащи нужда от узаконяване.

Ако постигнеш някакъв резултат би било интересно да споделиш, има и други хора мечтаещи за подобни неща :)
shulio - специалист
Руди написа:
Примерите с Канада и Сибирската тайга важат само за съответните региони.
Примера за Канада го дадох заради твоите притеснения относно ток, вода, ограда, път и така нататък. Щом някъде е направено значи и тук може да се направи. Ние няма да измисляме нищо само ще копираме вече готовите измислени неща.

А точно това "отхвърля" ми е притеснението. Защото съгласете се че дори и 50дка да си вземе човек пак са си пари. Ако не те одобрят. После ги продаваш. Вземаш на друго място - пробваш, пак не става. Това са разходи и нерви.
Antonii - майстор
Това което искате сам го виждал реализирано в региона на Добрич.
Къде точно не си спомнам, но беше вдигната насред нивите една двуетажна къща и окичена с панели за топла вода и ел. енергия.
Така, че не е невъзможно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Как в България да се живее далеч от хората?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: