Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
DeyanS - специалист
Колеги, изправен съм пред избор на нова прахосмукачка за домашна употреба, като съм се насочил към такава с воден филтър.
В малък градски апартамент сме със силно замърсяване и от нас самите и от въздуха, който е много прашен. Вкъщи сме с бебе на 3 месеца и малко куче с дълга козина. Настилките са плочки и ламинат, но тъй като скоро бебока ще пролази ще сложим килими и пътеки. Като първа стъпка към по-чист дом сме предприели на премахване на всички излишни предмети, кутии и дреболии, които не се ползват, а събират прах. До този момент сме с обикновена прахосмукачка и парочистачка на Керхер, но не сме особено доволни.
От всичко изчетено до този момент съм се ориентирал към прахосмукачка с воден филтър и в добавка да има турбочетка. Гледам и сега в Емаг имат намаления, които ми се струват добри:

http://www.emag.bg/prahosmukachki/filte ... e_ref=1978

Какви съвети бихте ми дали? Първо, струва ли си пазарене на техника от Емаг? Чувам лоши мнения и съвети да не пазаря от тях. Досега съм взимал само храна на кучето.
Има ли смисъл да се дават повече пари или някоя от бюджетните марки ще ми вършат същата работа - говоря за Деу и Горение?
На този етап, а и заради голямата отстъпка съм се ориентирал към перящата на Зелмер, и не защото е перяща - четох, че няма много смисъл от тази функция, а защото така мога да събирам и течности. Правилно ли съм разбрал? От друга страна пък няма турбочетка и такава за козина като цяло и ще трябва допълнително да си взема.
Освен това не съм много наясно с терминологията относно мощност и мощност на засмукване, и като цяло гледам просто по-голямата обща мощност, а с такава са по-евтините.
Ще съм благодарен на всякакви съвети и мнения относно правилния избор.
torbalan - Дървен философ
Аз имам тази на Зелмер от много години... Сигурно моята е по-стар модел, но все тая...

Прането се прави горе-долу по следния начин.
1. Напръсква се това, което ще се пере с препарат и вода
2. Разтриваш с четката, ако има петна да излезнат
3. Обираш с прахосмукачката колкото може повече от вотада и препарата.

За събиране на разлято става, но със същия успех може да се ползва парцал и леген.

Не очаквай чудеса от тази прахосмукачка. Ценното и по принцип е това, че можеш да събираш строителни отпадъци, стърготини, пясък, пепел без да се притесняваш за филтри и двигатели.

На практика за десетина години съм я ползвал два-три пъти...

Според мен - купете си прахосмукачка роботче. Страхотна работа върши...

Нашата е подобна на тази, но е остаряла вече...

Освен роботчето жена ми ползва и една, дето стои права и всичко е накачено по нея... Подобна е на тази, но отново е доста стара и е на ток, а не на батерия...

Не знам защо си се ориентирал към водния филтър...
kozl - майстор
Не знам защо си се ориентирал към водния филтър...
Защото "водния" филтър на рейнбола е уникален, но...........
Години наред ползвах прахосмукачка с "воден" филтър Делонги.
Оказа се, че освен водното пречистване има и друг филтърен елемент подобен на другите прахосмукачки. Това разбрах чак като се запуши. Изрично питах търговеца има ли друг освен водния филтър и останах излъган. Филтрите струваха към 30 лв. и трудно се намираха. Сега изобщо не ги срещам. Но щом другия филтър се запушва, това означава че водния не върши достатъчно пречистване както се получава при рейнбола.
И в такъв случай какъв е ефекта от водната прахосмукачка :?
Че може да събира вода - е да. Финния прах обаче го турболира от пода в целия обем на помещението.
Моя Зелмер има още не един, а 2 филтъра (че да не бяха и три, но двата бяха един върху друг)...

Рейнбоу на живо не съм виждал, а и не искам. При тази агресивна реклама и петорна цена... :)
DeyanS - специалист
Изборът ми за воден филтър е свързан с информацията ми до този момент, че най-добре пречиства въздуха преди отново да бъде изведен в помещението.
Подобно ми е впечатлението и за ХЕПА филтрите, но пък за тях имало проблеми с козина от животно.
Никаква прахосмукачка няма да пречисти въздуха по-добре от едно проветряване след почистване...

Голяма врътня е това с водния филтър, гарантирам ви, че ще ви омръзне на третото ползване...

Това с въздуха е търговски трик.
Chefo77 - майстор
Не е врътня. Идеята е много добра, но максимално добре приложена - при Рейнбоу. Но не познават парите от тази фирма.
Най-големият недостатък на водните прахосмукачки, е теглото. Много тежи това животно, и освен това е и обемно. Ако си в апартамент, със сигурност няма да ти хареса да се чудиш къде да я скриеш.
Това първо. Второ - милиони деца са изгледани в домове без прахосмукачки с воден филтър. Прекалената стерилност на никого не е помогнала (което не означава, че не трябва да се обръща внимание на праха!).
Обикновените прахосмукачки нямат проблеми с козината на животните - изсмукват си я без проблеми. И ние имаме куче, косъмче не оставя след почистване.
Хепа филтрите по принцип са на изхода на прахосмукачката - където космите нямат място. Ако до тях достига козина, значи прахосмукачката никаква работа не върши :)
Огледайте циклонните варианти или т.н. екобокс или прахосмукачки без торба. При тях след всяка употреба контейнера може да се свали, прахоляка да се изхвърли и контейнера да се измие. За мен това е оптималния вариант. Вече какво ще се избере - зависи от бюджета.
Нашата стоящата е такава - циклон. Наистина са много удобни.

Само роботчето е по-добро :)
burkov - специалист
Вкъщи ползваме рейнбол. Не е лоша, но не е нещо невероятно.
Аз виждам 4 предимства:
1. Тиха е
2. Не се занимавам с прашни филтри
3. Наистина не изхвърля прахоляк след себе си
4. Пере идеално килимите

Обаче:
1. Слабо дърпа
2. Занимавка е да наливаш и чистиш водата във филтъра
3. Обемна е
4. Искат пари за поддръжка, която не включва нищо специално.

Като цяло, не е лоша, но не мисля че струват, колкото струва.
Учудва ме, че до сега никой не направил близка до нея прахусмокачка на добра цена.
marian1 - майстор
аз също бях пред твоята дилема, но бях пред рейнбоу или робот. За мен робота надделя. Имам и куче, но е от скоро и когато то се появи, прибрах килима ...защото беше малко. В къщи сме на ламинат и плочки. Преди да се появи кучето и килим. Робота се справя блестящо ако къщата ти е организирана добре. Моята беше подготвена за робот, и когато го взех, нямах особени проблеми. Проблемите с робота идват от тясни пространства, кабели и килими и пътеки тип шаги, т.е. ресни. Сега в днешно време, робота също добре се справя, но виждам, че струята, когато се върти прахосмукачката е доста силна и вдига косми...не съм я пробвал с намалена сила...в заключение ще ти кажа, че аз за себе си съм мн доволен от робота, защото той си бачка сам....това е. веднъж в седмицата само изхвърлям контейнер и това ми е занимавката с почистването. И да...висок клас е...не е от 500 лв...

Тема "Избор на прахосмукачка с воден филтър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: