• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
romanpm - майстор
cacho
какво стана с термопомпата ? :? Направи ли нещо , дай инфо че и аз имам добър сондаж на 10 метра от двуетажна вила и си мисля за трифазните мощни компресори които се използват за хладилни камери . Научих че с някои технически "врътки" може да се получи термопомпа полезна и зиме и лете , само дето не знам за сега отпадната вода къде да я дяна че е равно и нямам канал ... :)
Чаро - Акълия
Еми... отказах се.
Поръчах китайска, 17,5 кв отоплителна мощност , 4,5 кв(380 V ) иска 2,7 куб.м вода. Компресора и е Дайкин, топлообменниците са кожухотръбни....
Изчетох доста, поразпитах и от проучването ми (интернет) стигнах до извода че ще ми излезе по-скъпо.
(1000 лв компресор, около 800-1000лв топлообменници, контролера и той е там някъде.... ) и трябва да се поеме риска...
Като дойде ще я огледам (изчерпателно) и ще споделя.
Къде ще връщаш водата .... втори сондаж?? цените тука (София) са от 120лв/м нагоре :shock: ....друго..ммм :? незнам

За моя сондаж- 11м дълбочина, воден стълб 5,4м , помпа с дебит 6куб.м/ч за половин час сваля нивото с приблизително 60 см.
Нивото не падна повече, докато не спрях помпата след 5 часа!
Нивото се възстановява за по-малко от минута. Забрсвих да премеря диаметъра, иначе е с бетонови тръби около 30-35 см (на око).
Аз мисля, че няма да имам проблем за около 3 куб.м/ч :?
hygro ??
друг??
hygro - майстор
cacho написа:
Аз мисля, че няма да имам проблем за около 3 куб.м/ч :?
Подкрепям.
romanpm - майстор
Благодаря , смятам че 4,5 Квт са си доста и на мен ми трябват там някъде -17 квт , с тия пари може да се топлим на твърдо гориво 2-3 дни а и аз не живея там , трябва ми като има компания там , е вярно че на ток е мързеливо , но скъпо и ще става още . Най-вероятно ще остане като бъдещ резерв и охлаждане в жегите с конвектор , а отпадната за поливане , пролетта бих сондата по 40 лв/м на 11 м правих тест преди 10 дни , тук е суша 1,5 куб. вадих на час падна 20 см. при 3 м воден стълб ... :) :prost:
denuchi - специалист
cacho
каква марка е тази китайската. и ако не е тайна на каква пара са тези 17,5 киловата.
Чаро - Акълия
Що да е тайна?
марката си е няква китайска- Брайт, струва 4400лв с ДДС.
малко ми е съмнителна, ама квото дойде... :lol:
romanpm - майстор
Не е много , като смятам каква е ползата , но и колко още неща са необходими ... Дано ти тръгне , ще чакаме коментарии и снимки! :)
denuchi - специалист
към машината има ли хидро модул или това е допълнително. какви параметри и дават на работа на машината.
css - напреднал
Здравейте,

Може би, въпроса е глупав: Не може ли термопомпата (климатика) да бъде вода-вода, но да не се прави сондаж?

Един глупав пример за да обясня:
1. На обикновен климатик, вътрешния и външния радиатор се потапят в вода.
2. Вътре се свързва (стандартно) към водната инсталация на парното.
3. Външно се прави същото. Съвсем грубо - радиатори за парно монтирани отвън на къщата + помпа която върти водата.
3.1. Добавят се радиатори докато се получи желаното (необходимото) охлаждане.
3.2. Добавя се антифриз, за да не замръзва системата.
3.3. Наличието на помпа която върти водата ще помогне системата да не замръзва. Може би скоростта на помпата трябва да се увеличава при по-студено време (антифриза също ще помогне). Може би помпата ще има и по-малък разход на ел. енергия. До колкото знам, най-голям разход на ел. енергия при един климатик е външният вентилатор (перка). Да не говорим, че външният и вътрешният вентилатор много шумят.

Ще съм благодарен ако някой обясни защо не се прави по този начин.

Аз нямам нищо против, вместо външна топлоизолация, къщата да е "облицована" с външни радиатори за парно :)

Благодаря.
Чаро - Акълия
За нормална работа на ТП вода-вода, ти трябва температура на входяща вода над 7-8 гр. Как мислиш да докараш такава температура по този начин?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: