djendov написа:Ето за това говоря:Предполагам сам виждаш колко много са конструктивните разлики между фабричните лапи и самоделката - на прав път си.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
djendov
- специалист
24 мнения в "Стъклен парапет - направи сам"
turbocharged
- специалист
Силата може да е една и съща но конструкцията ти държи в зелената посока 10 пъти повече подпомогната от опората на винкела. Вземи едно парченце винкелче сложи го на масата и се пробвай да го обърнеш наляво и надясно и ще разбереш разликата.
Иначе си на прав път да вземеш фабрични. Няма да се дупчи стъклото. Винаги има риск да се счупи при пробиване. Захващането е равномерно и на много по-голяма площ в сравнение с винкелчетата.
Иначе си на прав път да вземеш фабрични. Няма да се дупчи стъклото. Винаги има риск да се счупи при пробиване. Захващането е равномерно и на много по-голяма площ в сравнение с винкелчетата.
djendov
- специалист
Е..сам съм си виновен с тея винкели и тесли
) сега ще продължим със сметките:
Няма сила на опората. Има сила на реакцията на опората и тя е приложена в т.В. Равна е на (Ф=м.а) - масата на стъклото 40кг/м2 * земното ускорение. т.е. получава се сила от 400 N. Рамото е 0,025мм т.е. М = 400Н*0,025м = 10н.м.Тези 10нютон метра в единия вариант ни помагат - както Вие казвате, а в другия просто ги няма(уравновесяват се със силата на ракцията на опората в т.В).
Т.е. когато духа наляво ще имаме резултат 19,2Ф - 10 н.м. При сила на вятъра от 20м/с, силата Ф генерирана на квадратен метър е 400 Н.
т.е. резултата ще е 19,2 * 400 -10. Виждаш ли колко нищожни се явяват тея 10 нютона сила на реакцията на опората.
А примера с винкела на масата е верен, защото едното рамо е равно на другото. Я сложи един винкел с размери 50х500*5мм с тясната страна да лежи и пак сравни нещата. И примера пак не е верен, защото тогава тея 10 нютона ще имат много по-голямо значение, отколкото сравнени с вятър от 25м/с генериращ 400н сила.
Мале много яко беше това връщане в гимназията
То, че винкел няма да се слага е ясно, ама поне физиката я оправихме!
М/у другото, защо захвата да е по-голям? с винкела, се захваща по цялата дължина на височина 5см. А със заводските се захващат едни 60% на височина 7-8см. Иначе за дупченето на стъклото си прав, но предполагам може да се поръча готово продупчено.
П.с. сега си четох мнението - всъщност тези 10нютона не са сила на реакцията, а гравитационна сила. Силата на реакцията е равна на гравитационната по 3 закон на механиката. Духайки наляво, силата на реакцията изчезва и тогава трябва да преодолеем и тези 10н.м. т.е. по-горните сметки са вярни, просто не описах правилно силата на реакция на опората и на гравитацията...
Още един П.С.: Стандартен сегментен анкер 10мм забит 90мм издържа около 6-8KN сила на опън при здрав бетон. т.е. при 25м/с вятър, само един анкер на линеен метър ще е на лимита си. А то на линеен метър ще имаме по 6 анкера, така че имаме 6 пъти запас. (не ми звучи много, ама..)

Няма сила на опората. Има сила на реакцията на опората и тя е приложена в т.В. Равна е на (Ф=м.а) - масата на стъклото 40кг/м2 * земното ускорение. т.е. получава се сила от 400 N. Рамото е 0,025мм т.е. М = 400Н*0,025м = 10н.м.Тези 10нютон метра в единия вариант ни помагат - както Вие казвате, а в другия просто ги няма(уравновесяват се със силата на ракцията на опората в т.В).
Т.е. когато духа наляво ще имаме резултат 19,2Ф - 10 н.м. При сила на вятъра от 20м/с, силата Ф генерирана на квадратен метър е 400 Н.
т.е. резултата ще е 19,2 * 400 -10. Виждаш ли колко нищожни се явяват тея 10 нютона сила на реакцията на опората.
А примера с винкела на масата е верен, защото едното рамо е равно на другото. Я сложи един винкел с размери 50х500*5мм с тясната страна да лежи и пак сравни нещата. И примера пак не е верен, защото тогава тея 10 нютона ще имат много по-голямо значение, отколкото сравнени с вятър от 25м/с генериращ 400н сила.
Мале много яко беше това връщане в гимназията

М/у другото, защо захвата да е по-голям? с винкела, се захваща по цялата дължина на височина 5см. А със заводските се захващат едни 60% на височина 7-8см. Иначе за дупченето на стъклото си прав, но предполагам може да се поръча готово продупчено.
П.с. сега си четох мнението - всъщност тези 10нютона не са сила на реакцията, а гравитационна сила. Силата на реакцията е равна на гравитационната по 3 закон на механиката. Духайки наляво, силата на реакцията изчезва и тогава трябва да преодолеем и тези 10н.м. т.е. по-горните сметки са вярни, просто не описах правилно силата на реакция на опората и на гравитацията...
Още един П.С.: Стандартен сегментен анкер 10мм забит 90мм издържа около 6-8KN сила на опън при здрав бетон. т.е. при 25м/с вятър, само един анкер на линеен метър ще е на лимита си. А то на линеен метър ще имаме по 6 анкера, така че имаме 6 пъти запас. (не ми звучи много, ама..)
Hursa
- майстор
djendov написа:Рамото е 0,025мм т.е. М = 400Н*0,025м = 10н.м.Рамото е малко над 0,058 м - зависи колко "дебел" материал ще поставите между стъклото и винкела

djendov написа: Т.е. когато духа наляво ще имаме резултат 19,2Ф - 10 н.м. При сила на вятъра от 20м/с, силата Ф генерирана на квадратен метър е 400 Н.Силата на вятъра около 25 м/с, после го давате. Но формулата е М= (Ф*AГ - Т*АВ)/АБ - Ф силата генерирана от вятъра (и ъгъла в корекцията е 5,7 градуса), а Т противопоставящата се сила генерирана от тежестта на стъклото. Но влиянието пак е на порядък по малко.
Но за двата винкела, захващащи от двете страни - не сте прав. Там вече имаме две "тесли"

В самоделния вариант - не може да се дупчи закалено стъкло. Първо се правят отворите, тогава се закалява. Това вероятно ще оскъпи триплекса - ще бъде по специална поръчка. Повече ме притеснява избора на материал, който ще се подложи между метала и стъклото. При закаленото стъкло не трябва да се допуска действието на съсредоточена сила - на малка площ. Освен вятъра сметнете и импулса на някой засилен малък герой, евентуално с велосипед, който може да удари стъклото с метална част.
djendov
- специалист
Прав си, не са 10н.м. а 20
За втория винкел си напълно прав (никога не съм спорил,че ще е по-здраво), но пак ще върна темата в началото - заслужава ли си? Идеята да предложа варианта с 1 винкел е породена от факта, че някой заводски шини разчитат на същото рамо 2,5-3см. А развитието на задачката закачка, беше за да докажа, че няма практическо значение от коя страна духа вятъра. Поставянето на 2ри винкел, ще намали силата върху анкерите в пъти.
Добре, а някой ще коментира ли разликата м/у алуминий и неръждаемата стомана? Никъде не видях колко е живота на тези алуминиеви основи, които продават. Пишат, че са обработени, за агресивна среда, прахово/електрохимически и какви ли не още обработки.
Обаче, ня няколко места вече виждам написано, че контакта м/у алуминиевата шина и бетона + температурните разлики и морския климат, водят до НЕдълготрайност на алуминия. Затова за още 60-80лв на метър, сменяме алуминия с неръждаема стомана. Търговски трик ли е това, или на алуминия не може да се разчита в дългосрочен план - 20 години примерно?

За втория винкел си напълно прав (никога не съм спорил,че ще е по-здраво), но пак ще върна темата в началото - заслужава ли си? Идеята да предложа варианта с 1 винкел е породена от факта, че някой заводски шини разчитат на същото рамо 2,5-3см. А развитието на задачката закачка, беше за да докажа, че няма практическо значение от коя страна духа вятъра. Поставянето на 2ри винкел, ще намали силата върху анкерите в пъти.
Добре, а някой ще коментира ли разликата м/у алуминий и неръждаемата стомана? Никъде не видях колко е живота на тези алуминиеви основи, които продават. Пишат, че са обработени, за агресивна среда, прахово/електрохимически и какви ли не още обработки.
Обаче, ня няколко места вече виждам написано, че контакта м/у алуминиевата шина и бетона + температурните разлики и морския климат, водят до НЕдълготрайност на алуминия. Затова за още 60-80лв на метър, сменяме алуминия с неръждаема стомана. Търговски трик ли е това, или на алуминия не може да се разчита в дългосрочен план - 20 години примерно?
preslav
- майстор
djendov написа:Прав си, не са 10н.м. а 20Ако има опция неръждавейка никога не бих избрал алуминий, макар че вероятно дебелината на профила от неръждавейка е сметнат на кантар или казано по друг начин профилът просто ще е по-тънък.![]()
Като цяло конструкцията ми изглежда доста рискова и нямам идея защо е цялото това упражнение. Говоря съвсем принципно от позицията на мързелив човек - замислял ли си се кой ще бърше тези стъкла и как биха изглеждали ако не са идеално изчистени, малко таралеж в гащите е такова начинание.
Изобщо огледай и обмисли още веднъж нещата от всички страни и не си усложнявай живота, той и без друго е тежък, но в замяна на това продължителен.
maleeeestrax
- специалист
Чета и се чудя не може ли тук да се използват и други закони от физиката???Абе като има парапет и духа вятър ,може ли да духа от постройката навън??Той от хола ли ви излиза вятъра?Аз лично до сега да се бях хванал и да съм си направил парапета а на вас оставям сметките. 

preslav
- майстор
maleeeestrax написа:Чета и се чудя не може ли тук да се използват и други закони от физиката???Абе като има парапет и духа вятър ,може ли да духа от постройката навън??Той от хола ли ви излиза вятъра?Аз лично до сега да се бях хванал и да съм си направил парапета а на вас оставям сметките.Ти очевадно не си от Варна и затова не знаеш от къде може да ти излезе вятъра, май става въпрос и за открита тераса на покрива, да не говорим, че някой друг вече писа как по-точно ще спреш едно дете да не се блъсне в парапета???
Да не пропусна да кажа, че такъв риск не бих поел ако ще и жената да ме напусне.
djendov
- специалист
Става въпрос за плосък покрив, но явно наистина не си от Варна. Дори и да имаше хол, пак нямаше да попричи да духа от където си иска, включае и във вертикални посоки. Ама...въобще не става въпрос как ще си го направя аз, обсъжда се защо не се прави по предложения начин, ами се ползват скъпите захвати.
Малко несериозно ми звучи това с детето...Първо, 16мм закален триплекс и аз да се засиля и блъсна в него, няма да го счупя.
Второ, има бетонен борд, така че всичко на колела ще срещне бетон, а не стъкло.
Трето - да сте чули някой да се е блъснал в стъкления парапет в мола, да е счупил стъклото и да е полетял надолу?
Четвърто по почти всички парапети, децата могат да се покатерят, докато при стъкления няма да могат.
Пето, незнам дали сте виждали как захващат някой алуминиеви парапети с едно притискащо болченце за планката монтирана на пода. Със сигурност ще падне много по-лесно от стъкления. и т.н....
Малко несериозно ми звучи това с детето...Първо, 16мм закален триплекс и аз да се засиля и блъсна в него, няма да го счупя.
Второ, има бетонен борд, така че всичко на колела ще срещне бетон, а не стъкло.
Трето - да сте чули някой да се е блъснал в стъкления парапет в мола, да е счупил стъклото и да е полетял надолу?
Четвърто по почти всички парапети, децата могат да се покатерят, докато при стъкления няма да могат.
Пето, незнам дали сте виждали как захващат някой алуминиеви парапети с едно притискащо болченце за планката монтирана на пода. Със сигурност ще падне много по-лесно от стъкления. и т.н....
Тема "Стъклен парапет - направи сам" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература