Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
В реални работни условия консумацията на ел. енергия може да се види директно на Алфа 2 (без "L").
Нали питането беше ако всички ел. задвижки са затворили и помпата няма накъде да прибутва. Предполага се намаляване работата до минимум, т.е. 5 вата: 5 W х 24 часа х 30 дни = 3600 вата. Не че това е работа в реални условия... Не мисля че заслужава да се коментира разхода на ток в пари от тази помпа.

Водното подово е много инертно и бавно в сравнение с радиаторите. Ако беше с радиатори и кръгове със ст. термостати, с ел. задвижки, които термостати са свързани с един общ, тогава може да се регулира ефектно и лесно - просто съответния термостат затваря притока на вода чрез ел. задвижката и отоплението работи за останалите зони. Но с подово не знам доколко ще е добър този начин като знам колко бързо реагира...
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Ел. енергията консумирана от циркулационните помпи при отопление се превръща почти 100% в топлина.
Този цитат си е за бисерите :) . Предполагам, че си искал да пишеш точно обратното - че почти 100% от ел.енергията се превръща в работа и съвсем минимална част - в топлина :? ?
шоп - майстор
Ами няма грешка. И на мен ми бе странно първият път като го прочетох в книгите, но е така.
Триенето е топлина. Водата се трие по тръбите и молекулите се загряват.

Може да си направиш експеримент с една да кажем 40 ватова циркулационна помпа със заторени кранове някаде по-далеч от помпата. След час водата по тръбите около помпата е топла.

Даже наскоро четох за голямо училище, което се отоплява като мощни трифазни ел. двигатели въртят водата между гладки метални дискове и това триене загрява водата.

Та 99% от ел.енергията на помпата се отдава като топлина в отоплителната система и 1% са ел.магнитни вълни ( процентите са примерни, но близки до реалното)
Evgeniy - майстор
todor.dimitrov написа:
Имам изградено водно подово със стайни термостати управляващи термозадвижки за съответния кръг.
Какъв (какви) е стайния термостат управляващ задвижките?

Аз си слагам в момента една немска система на добра цена MAX! EQ-3. При нея безжични моторни задвижки се връзват към "Lan куб" и може да си организираш стаи, радиатори в стаите и да сложиш седмични програми за всяка стая. Има още стенен термостат, който може да управлява няколко радиатора в една стая и сензори за отворен прозорец.

Към това смятам да свържа безжично едно модулче IoT, което да чете състоянието на системата и в зависимост от % или брой на затворени (отворени) вентили да пали, гаси или да включва/изключва помпа. Същото може да чете сензори за температура и да управлява и буфера. Но иска малко програмиране...
todor.dimitrov - напреднал
Моите термостати са олдскул siemens кабелни със задвижки на oventrop.

Относно помпата. Няма ли модел на Grundfos който при нулева циркулация да изключва. Ака са само тези 5W при затворени задвижки не ме притеснява.
шоп - майстор
todor.dimitrov написа:

Относно помпата. Няма ли модел на Grundfos който при нулева циркулация да изключва. Ака са само тези 5W при затворени задвижки не ме притеснява.
Аз поне не знам такава помпа.

То лесно ще се спре една помпа с датчик за поток, но какво ще я пусне отново, когато някоя термо глава или задвижка отвори консуматор :?
Изглежда че при затворрени термозадвижки (дебит 0) консумацията ще е 5W което ме устройва.

Прикачен файл

Capture.JPG
Capture.JPG (57.84 KиБ) Видяна 1816 пъти
Evgeniy - майстор
todor.dimitrov написа:
Значи може да вземеш сигнал от управлението на задвижките и когато всички са затворени на 100% да се изключва помпата, а при поне една отворила да се включва.
filmatoplo - майстор
Така правя и аз , освен кръговете и помпата отопление може да се включи и помпата за бойлера и на края горелката .Има и вариант горелката да работи по температурата в буфер ,от буфера вече нека си черпят консуматори когато и за където си искат .
Evgeniy написа:
todor.dimitrov написа:
Значи може да вземеш сигнал от управлението на задвижките и когато всички са затворени на 100% да се изключва помпата, а при поне една отворила да се включва.
Идеята е много добра и не ми беше минавала през ума. Най-лесния начин е с релета на 220V свързани към задвижките и паралелно свързани нормално отворени контакти. Има ли по интелигентен начин ?

Другия ми проблем е че помпата е доста далеч от колектора и не искам да окабелявам. Има ли вариант за безжична връзка ?

Тема "Управление на пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: