Напишете въпрос свързан със санирането.
Hursa - майстор
IPS написа:
Сегашната дограма е монтирана в средата на зида и има отвряеми части.Има поставени на нея вътрешни щори.
Тогава как ще стане
IPS написа:
И двата ката ще легнат на зида от тухли.Първият максимално близо до вътрешността а другия до външната част на зида.Между двата ще има разстояние от 10-на сантиметра.
Ще демонтирате старата и ще я монтирате отново?
Как мислите да съхраните "отваряемостта" при две дограми?
8180 - майстор
IPS написа:
Изолацията ще я лепя с ПУ-пяна за изолации.
При тази височина на къщата, при лепене с пяна даваха, че може и без дюбели.
За дебелина на изолацията не се коментираше, но си проверете.
Аз ползвам Инста стик ~9лв./бр. за лични цели.
http://masterlinebg.com/bg/%D0%BF%D1%80 ... nsta-stik/
stroylux - напреднал
Hursa написа:
Работили ли сте с тези дюбели? Изглежда добре и дори, като че ли монтажа е по стабилен по сравнение с дюбелите с "пирони" (поне малко). Но действително ли е така "лесно" и действително ли изглежда след монтажа - така както е на картинките?
Не съм работил с тези дюбели . Оферирал съм ги на няколко обекта, но цената се стори висока на клиентите.Имам мостри в офиса на 2 фирми, които предлагат подобен- Fischer и KEW. И двете фирми дават гаранция, че няма да има проблем при закрепяне на до 40 см изолация. Инструмента представлява един дълъг накрайник. Работи се елементарно поне при демонстрацията в офиса изглеждаше така. Не мога да твърдя как се държи при полеви условия, но предполагам няма да има разлика. Ето и едно демонстрационно видео:
https://www.youtube.com/watch?v=8ZdGJ7aO5iA
IPS
Да,четох някъде из темите,че може и без дюбели.
Но аз разчитам на дюбелите като допълнителен +
По 2 на лист да сложа,вероятността за отлепване е много по-малка.
1 дюбел с метален пирон 20см. е 48ст.За 2лв. на 1м2 мисля,че няма да се оскъпи много. Ветровото натоварване не е за подценяване.
След ~ 15г - 20г. незнам тази пяна колко ще държи изолацията ако няма дюбели.
На новият кат дограма който ще се постави на вътрешната част на зида ще се отварят всички крила с цел почистване на новата и старата дограма.
Имам само по един прозорец на южната и на западната страна за които ще е необходима стълба за почистване отвън.
Повечето хора си мислят,че 5-6см. изолация са достатъчни,но за мен лично са смешно малко.Заради това залагам на голями дебелини.
8180 - майстор
IPS написа:
Повечето хора си мислят,че 5-6см. изолация са достатъчни,но за мен лично са смешно малко.
Спомена че ползваш калкулатора на Марисан - я си сметни какво намаление на загубите ще ти дадат 6 см върху тухлата и после +10см вътрешна при налична 25 см отвън - да видим кое е по-малко "смешно".
Не ми се смята в момента и не знам - честно. :)
В тази материя съвършеното е в безкрайността и недостижимо.
Hursa - майстор
stroylux написа:
Не мога да твърдя как се държи при полеви условия, но предполагам няма да има разлика. Ето и едно демонстрационно видео:
Не, интересува ме именно мнението на някой който ги е ползвал. Защото едно е да се покаже монтажа на един два дюбела в рекламно филмче. Друго е когато се монтират няколко хиляди дюбела на сграда - при условия много далече от идеалните, при използване на не най-качествените материали - стиропор. Дали няма да се отчупва стиропора при навиване на тази спирална глава - най-вече - ясно, че не се навива в стиропора, а винта в дюбела, но все пак, когато пренасяш няколко хиляди дюбела заедно с другите материали, дали на част от дюбелите тази спирална глава ще бъде в такава добра форма. Още повече, че при по голяма част от системите се дюбелира във фугата и ъглите на листа. (Не оспорвам новото, още повече, че съвсем не съм специалист, а и от фирма като "фишер".)
IPS написа:
На новият кат дограма който ще се постави на вътрешната част на зида ще се отварят всички крила с цел почистване на новата и старата дограма.
Новата дограма ще се монтира отвътре? (мислех, че новата ще е отвън) Ако монтирате новата в отвора на стената, тогава предполагам старата няма да може да се отваря. Ако монтирате новата в слоя изолация (може би на вътрешния ръб на изолацията), на планки монтирани на стената, вероятно ще може да се постави до някъде по висока и широка от отвора дограма и ще запазите „отваряемостта” на старата. Само, как ще изглежда - дали ще може да се оформи за да изглежда добре.
IPS
Колега 8180,спрял съм се на модела:10см.вътрешна(вата+ГК) и 15см. външна със стиропор,и мисля да го следвам него.Не твърдя за компетентност от моя страна.Повечето хора са на мнение,че само 5-6см. външна изолация е достатъчна.За мен лично,не е!А от 5 до 15 см. разликата при мен е ~1400 лева.
Тези 1400лв. в повече мисля,че ще окажат ефект през цялата година.
При вътрешна се губи акумулиращата способност на стените,така е,но тези 15см. отвън ще спрат студа да проникне вътре както и горещината през лятото.
Според калкулатора има разлика при различните дебелини.Тя не е голяма,но я има.
Както казах в преден пост целя данни като на нискоенергийни къщи а не съвършенство.
Приятна вечер на всички.
8180 - майстор
IPS написа:
Колега 8180,спрял съм се на модела:10см.вътрешна(вата+ГК) и 15см. външна със стиропор,и мисля да го следвам него.
Колега IPS,
Разбрахме за целите ти, но съществува и понятие ефективност и икономическа обоснованост.
Ето ти числата, които те домързя да сметнеш, вглъбен в своята цел, считайки я за единствена, велика и "несмешна".
Числата са за U[W/m2K] характеризиращо (мощността на) ЗАГУБИТЕ (W) през единица площ (m2) и един градус разлика от двете страни на преградата (К).
1. При гола тухла единичка 25см - 2,35
2. Същото + 6см ЕПС - 0,47.
3. Първото + 15см ЕПС - 0,21
4. Третото + 10см вата - 0,13

Една проста аритметика - "смешното" според теб подобрява изолацията с (т.1 минус т.2) - 1,88W!!
Следващите, предвидени от теб мероприятия подобряват изолацията сумарно с 0,34W.

За вкусовете и целите не се спори, и не бива чуждите да се обявяват за "смешни", дори от некомпетентност и четене на грешни книжки.

Желая удовлетвореност!

П.П. Иначе, нормативите се спускат ето от такива "пасивни" сгради: :?
Изображение
djendov - специалист
8180 написа:
1. При гола тухла единичка 25см - 2,35
2. Същото + 6см ЕПС - 0,47.
3. Първото + 15см ЕПС - 0,21
4. Третото + 10см вата - 0,13
И какви изводи можем да си направим:
1) разликата в 6см ЕПС и 15см ЕПС е повече от 2 пъти. Т.е ако ще плащам сметки 200лв в единия вариант, в другия са 450лв.
2) Едни допълнителни 10см вата, биха смъкнали сметките от 200лв на 130лв.
Топлейки се с термопомпа, смятаме инвестицията, смятаме разходите и разбираме кога ще се избием.
Топлейки се на дърва обаче, към всички сметки трябва да добавим и 2(примерно) пъти по-малкото труд. Цепене, мъкнене, зареждане, чистене на пепел и т.н...
Да 6см сравнени с 0см е много по-фрапантна разлика. Но и последващите варианти не са за пренебрегване...
radius - майстор
Сметките не са точно такива, защото това са коефициенти за стени без прозорци.
Освен това имаш термомостове, загуби от проветрение и т.н.

Тема "Поредният въпрос за външна ТИ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: