Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Моята помпена група струва над 600 лева. В същото време има помпи по 150 лева. Според мен, колко е нормално да струва, е много относително понятие. Най-добре е да се направи разбивка на вложените материали и труд, и чак тогава да се анализира.
ivelinmmmm - специалист
Значи говоря за обикновен монтаж без кюнец за 300лв и помпена група за 600лв
andy_forresite - майстор
шоп написа:
Какво му беше на стария котел, че замина за скрап?
Огромен чугунен на въглища с тегло половин тон, може би и повече, с вместимост към 300 литра вода. Явно е бил много мощен за прикачените радиатори.

Не разбрах какъв котел взе, Ивелине? Пелетерм V4 ли?
Има свързване и свързване. Аз съм правил прави участъци с минимум чупки/колена и тройници. Някои не искат така. Искат тръбата да се "счупи" 5436 пъти, но да мине точно откъдето те искат. И стават сглобки, сглобчици и сглобченценца, което е голяма врътня и няма как - струва пари.
ivelinmmmm - специалист
Все още не съм взел защото няма кой да го монтира ,искам на мястото на стария да сложа новия .Не мога да избера и котел ,взех да клоня и към Грейко защото можел да гори и слънчогледови пелети .Тази седмица ще дойде един майстор да огледа ,имам време до зимата
ivelinmmmm - специалист
Старият котел беше много мощен и опасен, като му отвориш малко въздуха отдолу и хоп 100гр на водата
ivelinmmmm - специалист
Системата си остава старата ,обаче искам да сложа помпа за да се стопля по бързо водата и да е направим затворена ,горе на тавана да махна разширителния съд и да го сложим в мазата при котела
Стоян Петришки - специалист
Ивелине не искам да ти казвам какво да правиш но според мен изчакаи филма да доиде да ти свърши работа ако ще и октомври месец да е. За котел греикото е добър избор, както ти бех написал и преди български, надежден , със здрава горелка , не създава проблеми, части има във всеки един дистрибутор. Аз също съм със такъв котел и горелка и моито лично мнение е че е идеален за парите си. Много лесно се настроива
ESPACE - майстор
Абе той хубаво да изчака, ама нещо много анализи прави на разходите и приходите, та ако съм на мястото на Филма няма да си губя времето изобщо.
vrangelov - специалист
Няма нищо по-нормално от това, човек да си прави сметката. Само така може да стигне до правилен избор.
Ако някоя фирма не иска да му даде подробна калкулация, по-добре е човек да не си губи времето с нея!
Christo - майстор
Може и да не съм прав... Реших да си сменя котела, защото беше морално остаряла самоделка на двайсетина години. За толкова време бях понатрупал опит в огнярския/параджийския занаят. Инженер съм, обаче далече от топлотехниката. Купих си книжки, четох, четох, четох, питах тук във форума Филма, Лазар и други колеги се отзоваха...Благодаря на всички, които споделиха опит и т.н. Проучвах котли, цени, фирми. Ходих да гледам набелязаните котли на живо, инсталирани и работещи. Писах на няколко фирми производители и дистрибутори. Всичко това отне над година. Отидоха доста пари. Резултатът е много добър, но чак да е отличен, не бих казал.... Като гледам как пита колегата, без докачение, много са му мъгляви нещата. Отрязал си е пътищата за отстъпление, като прибързано е съсипал стария котел. Краят на юни сме, а вие го съветвате да чака. Кое да чака, да дойдат германците ли? Август месец в нормалните държави е отпускарски и има забавяне на доставките от чужбина. Още не е ясна търсената мощност. Въобще няма сравнение между модели, фирми и цени. След гаранционно обслужване и близост до сервиз не се обсъжда... Шансът да попаднеш на шарлатанин с каскет и молив зад ухото, който безсмислено да ти похарчи парите нараства с намаляването на знанията, които имаш по темата. Особенно, ако го веждаш за първи и последен път. Арматурата около котела не е въпрос на мода, а на необходимост. Това не е брошка, която дамата може да сложи, а може и да не слага. Да не се окаже, че по сред зима търсим "необикновенна" помпа, за да заменим скапаната почти нова "обикновенна". Парно се прави лятно време, колкото по-рано, толкова по-добре. И пелетите тогава се купуват. И накрая за цените: Каквато кола за 1000 лева, долу-горе и такъв котел(ако не и по-калпав). Дано приключението да има хепи енд.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: