• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ESPACE - майстор
sokolov.91 написа:
Само да попитам третия потенциометър на понижаващия модул за какво е? С единия си нагласям напрежението, с другия тока на заряда, а с третия? http://www.zahranvane.com/LM2596-CC-CV-CH
Прочети описанието де, то бива мързел
sokolov.91 - майстор
ESPACE написа:
sokolov.91 написа:
Само да попитам третия потенциометър на понижаващия модул за какво е? С единия си нагласям напрежението, с другия тока на заряда, а с третия? http://www.zahranvane.com/LM2596-CC-CV-CH
Прочети описанието де, то бива мързел
Ок. Прочетох го.
sokolov.91 - майстор
Поръчах си от тази обява https://www.olx.bg/ad/baterii-li-ion-18 ... 6y2iT.html номер 13 и номер 43. Не ми се чака от китайците. Като ги получа във Вторник евентуално ще пиша, че имам още няколко питанки.
vlax - майстор
sokolov.91 написа:
Ето такава постановка си представям аз като краен вариант

Изображение

като от едната страна на пунктирана линия и от другата жиците ще се свързват и отделят посредством мъжка и женска букса от захранването на лаптопа (мъжката) и от дъното на лаптопа (женската).
Индикация при достигане на желана стойност на изходният ток
0.1~2,2А, плавно рег. с многооборотния тример в средата
sokolov.91 - майстор
Платките са вече при мен. Сега въпроса е как да настроя понижаващия модул да подава 1 ампер към платката за зареждането? Да закача батериите през амперметър и да въртя потенциометъра на платката до като не ми покаже 1 ампер консумация ли? И другия ми въпрос е дали да премахна защитите на клетките, които са запоени на плюсовия извод? И последно за сега - как да настроя понижаващия модул на 16.8 волта, на празен ход или под товар докато зарежда пакета с батерии?

EDIT: Настроих модула по това описание ,,Настройка на модула:
1. Настойване на изходното напрежение:
Захранва се модула и се оставя да работи на празен ход (без товар). Свързва се волтметър на изхода и с въртене на левия тример се настройва изходното напрежение до желаната стойност
(например 12.6V=3*4.2V за заряд на три последователни клетки Li-On всяка с максимално напрежение при пълен заряд 4.2V )
2. Настойване на изходният ток:
Изключва се захранващото напрежение. На изхода се включва се амперметър с обхват няколко ампера. Включва се захранващото напрежение.
С въртене на десния тример се настройва максималният заряден ток до желаната стойност (максимум 1.5-2А , ако няма допълнително охлаждане).
( например 1A за Li-On батерии с капацитет 2200mAh)
3. Настройката на токов праг:
При максимален заряден ток от 1A , тока при който е необходимо да светне диода OK е около 50-100mA (5-10% от макс. заряден ток)
След настройките от т. 1 и 2 се свързват последователно три клетки Li-On и амперметър към модула. Включва се захранване към модула и започва заряд на клетките, като амперметъра индицира зарядния ток.
Когато амперметъра покаже ток около 50-100mA, средния тример се върти дотогава докато не светне светодиода OK.
''
Въпроса за защитите на клетките остава.
sokolov.91 - майстор
Защо спряхте да пишете?
Имам развитие по темата. Събрах цялата концепция и запоих всичко както обсъждахме. Проблема е, че не мога да черпя от батериите през BMS платката. Уж прага и е 30А, уж батериите ми не надхвърлят 10А, но като натисна копчето на винтоверта той тръгва за секунда и спира. Явно тази платка не е 30А реално...
mironcho - специалист
В последния пост на предната страница си задал въпрос. Помисли/прочети по темата и ще тръгне.
sokolov.91 - майстор
mironcho написа:
В последния пост на предната страница си задал въпрос. Помисли/прочети по темата и ще тръгне.
Зададох въпроси, да и с цитата в поста ми на предната страница си отговорих. Въпроса за защитите и него го реших - батериите се оказаха без защити, Хайде сега да тръгне темата, въпреки, че не знам какво повече има да се каже. Тази BMS платка не понася пиковия ток при стартиране на винтоверта. Ако го излъжа да тръгне с плавно натискане на копчето на винтоверта и се развърти до край - като му хвана патронника с ръка се затормозява и за една секунда под товар спира - пуска се защита някаква на платката. Това е. Тази платка не става.
mironcho - специалист
:? :? :? :? :?
Напълно е възможно изключването да не е заради грешка в измерването на тока, а в пропадане на напрежението на елементите под товар и задействане на защита от преразреждане.
Предлагам следната проверка: слагаш волтмер на батерията и правиш опита с плавния пуск и задържане на патронника с ръка докато спре.
*** може и платката да е крива
DundyTheCroc - майстор
Нали ти писах по-рано в темата, че платката работи коректно с батерии, които дават голям ток, и влиза в защита с такива от лаптоп.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19

Тема "Платка за зареждане на LI-ION пакет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: