• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
anton_ss - специалист
Направих парното и реших да го пробвам.Сложих терморег. на 45гр. ,и запалих.Температурата се вдигна доста а помпата не вкл.Термрег. е на около 10-15 см.от изхода на водната риза.Водата почти стигна 80гр-са.Чувашесе яко балбукане.Преди да го поставя тр-ра,го пробвах,като го загрявах със запалка и беше на ред.Свързан е правилно.
romanpm - майстор
Ако все още е изправен след запалката и е контактен , намажи сензора със силиконова контактна паста , примерно от мощен транзистор като го резнеш с ножовка има вътре.Вероятно не успява да се нагрее , пъхни го под изолация :)
popovvv - специалист
Какъв е типа на термо регулатора?Направи му снимка и начертай ел. схема по която е свързан.Като пипнеш с ръка мястото където е монтиран загрято ли е?Провери дали помпата ще завърти, като се шунтира регулатора.Провери дали всички спирателни кранове са развити.
anton_ss - специалист
Терморег. е контактен с пружина .Мястото където е опрян е траба 3/4.

Загряла е и вкл.,но като загря още изк.Типа е "TUSQ"С три клеми 2-3-1Насхемата му дават 1-3 Нз а 1-2 Но. Вкл го на 1-2.
popovvv - специалист
Провери наисти ли 1-3 са нз,а 1-2 но, ако е така фазата се подава на кл1, а от кл2 се захранва помпата.Нулевият проводник се подава директно на помпата.Правилно ли съм те разбрал, че в началото помпата не работи, при температурата на която е настроен регулатора включва, а при някаква по висока температура изключва?Ако е така регулатора е развален.
anton_ss - специалист
Свалих тер-рег.и направих проба в/у раб.маса като включих пробна лампа,и нагрявах и охлаждах осезателя .Накрая се получи както трябва да е.Може би неправилно съм разчел означенията.Ще проверя вече на място как ще е.Все пак на какво разстояние от изхода на водната риза е най-добре да е тр-рг?Решил съм да сложа една гл.лампа ,за индикация когато се подава напрежение към помпата а също и ключе за шунтиране на тр-рег.
sez_djebel - специалист
anton_ss написа:
Свалих тер-рег.и направих проба в/у раб.маса като включих пробна лампа,и нагрявах и охлаждах осезателя .Накрая се получи както трябва да е.Може би неправилно съм разчел означенията.Ще проверя вече на място как ще е.Все пак на какво разстояние от изхода на водната риза е най-добре да е тр-рг?Решил съм да сложа една гл.лампа ,за индикация когато се подава напрежение към помпата а също и ключе за шунтиране на тр-рег.
Виж това -

Прикачен файл

ел.връзки -помпа -терморегулатор - контакт.JPG
ел.връзки -помпа -терморегулатор - контакт.JPG (78.03 KиБ) Видяна 4733 пъти
anton_ss - специалист
Благодаря за схемата.Но мисля нямали да е по-добре да сложа св.диод вместо гл.лампа?Например бяло светещ ,хем по-ярко свети и лесно ще се забелезва и при по силна светлина в помещението.Само немога да подбера колко килоома съпрот.да сложа и колко вата да е мощно.Защото правих различни опити -напр. с 150к.-2вт.+грец,но доста загрява съпрот.-то.Пробвах и с 22к.-1ват,без грец,но също загрява.Затова вече очаквам помощ.П.п.-Прегледах темите от електротехника но ... :? :?:
sez_djebel - специалист
anton_ss написа:
Благодаря за схемата.Но мисля нямали да е по-добре да сложа св.диод вместо гл.лампа?Например бяло светещ ,хем по-ярко свети и лесно ще се забелезва и при по силна светлина в помещението.Само немога да подбера колко килоома съпрот.да сложа и колко вата да е мощно.Защото правих различни опити -напр. с 150к.-2вт.+грец,но доста загрява съпрот.-то.Пробвах и с 22к.-1ват,без грец,но също загрява.Затова вече очаквам помощ.П.п.-Прегледах темите от електротехника но ... :? :?:
Лампата на схемата е обикновена лампа за бойлер ! Пасва идеално вътре в кутията на терморегулатора ! Свети червено ,когато работи помпата и се забелязва без усилие ( разбира се ако е на видно място терморегулатора). Виж тази схема : ...

Прикачен файл

СХЕМА -ВРЪЗКИ - ПЕЧКА.JPG
СХЕМА -ВРЪЗКИ - ПЕЧКА.JPG (23.11 KиБ) Видяна 4667 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Терморегулатор проблем!-Каде му е мястото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: