Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
Абе той хубаво да изчака, ама нещо много анализи прави на разходите и приходите, та ако съм на мястото на Филма няма да си губя времето изобщо.
vrangelov - специалист
Няма нищо по-нормално от това, човек да си прави сметката. Само така може да стигне до правилен избор.
Ако някоя фирма не иска да му даде подробна калкулация, по-добре е човек да не си губи времето с нея!
Christo - майстор
Може и да не съм прав... Реших да си сменя котела, защото беше морално остаряла самоделка на двайсетина години. За толкова време бях понатрупал опит в огнярския/параджийския занаят. Инженер съм, обаче далече от топлотехниката. Купих си книжки, четох, четох, четох, питах тук във форума Филма, Лазар и други колеги се отзоваха...Благодаря на всички, които споделиха опит и т.н. Проучвах котли, цени, фирми. Ходих да гледам набелязаните котли на живо, инсталирани и работещи. Писах на няколко фирми производители и дистрибутори. Всичко това отне над година. Отидоха доста пари. Резултатът е много добър, но чак да е отличен, не бих казал.... Като гледам как пита колегата, без докачение, много са му мъгляви нещата. Отрязал си е пътищата за отстъпление, като прибързано е съсипал стария котел. Краят на юни сме, а вие го съветвате да чака. Кое да чака, да дойдат германците ли? Август месец в нормалните държави е отпускарски и има забавяне на доставките от чужбина. Още не е ясна търсената мощност. Въобще няма сравнение между модели, фирми и цени. След гаранционно обслужване и близост до сервиз не се обсъжда... Шансът да попаднеш на шарлатанин с каскет и молив зад ухото, който безсмислено да ти похарчи парите нараства с намаляването на знанията, които имаш по темата. Особенно, ако го веждаш за първи и последен път. Арматурата около котела не е въпрос на мода, а на необходимост. Това не е брошка, която дамата може да сложи, а може и да не слага. Да не се окаже, че по сред зима търсим "необикновенна" помпа, за да заменим скапаната почти нова "обикновенна". Парно се прави лятно време, колкото по-рано, толкова по-добре. И пелетите тогава се купуват. И накрая за цените: Каквато кола за 1000 лева, долу-горе и такъв котел(ако не и по-калпав). Дано приключението да има хепи енд.
kalin72 - майстор
Краят на юни сме, а вие го съветвате да чака.
Не, знаещите тук го съветват да действа незабавно, той казва, че имало време до зимата :)
димитар кисиов - специалист
Тази бомбастична е публикувана за да привлече вниманието и се справи добре
filmatoplo - майстор
Какъв ще е новият котел от Бургаско ли си .
ivelinmmmm - специалист
Повече клоня към Грйко щом Пелетерма не гори слънчогледови пелети .От Бургас съм ,ако кажеш че ще свършим работата мога да те изчакам.
Christo - майстор
Котелът ми е леко скъпарски. Храня плахи надежди, че е и хубав..... Пробвах го с няколко вида пелети. Има постоянен контрол на газовете и си мени режима на горене в зависимост от газовия анализ. Да предположим, че си прави правилни изводи :) Не спира, не се затлачва, но след 4-5 дни е пълен с пепел и е за чистене, щото иначе му пада КПД-то. Вместо след три-четири седмици. И имам един час "приятно" занимание. И затуй евтините пелети са евтини, не че по-лесно се правят. Да споделят тези, които горят слънчогледови пелети, колко често чистят. Опитах да взема пелети от Керпи, но ми отговориха, че до Троян карат само белени семки. :lol:
шоп - майстор
Christo написа:
Не спира, не се затлачва, но след 4-5 дни е пълен с пепел и е за чистене, щото иначе му пада КПД-то. Вместо след три-четири седмици. И имам един час "приятно" занимание.
Мислил ли си за автоматизиране на процеса?

Аз съм мързелив и чистя с натискане на едно копче саждите във виадруса и от универсалната ми горелка на въглища с помоща на мощен ел. листосъбирач. 4 отоплителен сезон ще започна ( със стария и с надграденият котел) и досега не съм чистил нищо.

Колегата боби65 ( който е номер 1 при направата на ламбда конторолерите) е още по-напред. Той чисти чрез програматор 100% автоматично с помоща на два бояджииски компресора от типа "пейнт зум"

Просто мързела е катализатор на прогреса....не бих си представил как ще се цапам и завирам в котелното вместо да си пия винцето зимата :-D
filmatoplo - майстор
Като се сетя за това чистене и лошо ми става - камината я чистя всеки ден ,вярно за 1 минута устъргвам стените на камерата от финия прахоляк ,изтупвам малкото пепел от кошницата но си оплесквам ръцете :lol: мразя ръкавици .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: