Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
djendov - специалист
Може би е малко късно, но да кажа и аз:
Идеята с гардеробите е много добра. Аз го изпълних така за 2те детски и се получава супер. Проблема с вратата - не е проблем. Просто в нея част на гардероба ще се държат по-малко използваеми неща и готово. Аз също бих вкарал тоалетната в спалня 3 и бих я направил баня.
В момента е 2,2 квадрата, а още един квадрат и става баня. Другата баня е излишно голяма. А килера може да стане малък килер, а на гърба дрешник или вграден гардероб за спалня 3.
Къде ще е пералнята? Ако и тя ще е в банята, + кош за мръсни дрехи, а може и сушилня, тогава може би е добре квадратурата.
Топлото - според нуждите. Ако ще се ползва само лятото - климатици. Ако ще ходиш събота и неделя, зимата, то може би пак климатици. Иначе петък вечер ще е сибирски студ. Събота котела ще е загрял и ще е кучи студ. А неделя ще е затоплена цялата къща, а ти ще спреш котела и ще заминеш. Климатиците ги пускаш дистанционно петък сутрин и вечерта е затоплено. Вземаш хиперинвертори с КОП=5 и сметката за ток ще е по-малка от сметката за пелети. Духа и фучи...на мен като ми спре ТЕЦА пускам климатика. Духа и фучи, ама за 1-2 дена в годината...все тая.
Ако искаш къща за отдих, направи си я така, че да си отдъхваш там.
Да не излезе накрая, че си прекарваш времето за отдих в мъкнене на дърва, въглища, чистене на комини и т.н.
ewgeny - напреднал
10 човека, 10 мнения как да се отопляваш.
Ако ще я ползваш рядко, е логично изолацията да е вътрешна - зад гипсокартон, над плоча/настилка, над гипсокартон или под последна плоча.
Ако ще е за целогодишно ползване - под настилка/плоча, външна за стените, за тавана над плоча или под покрив.
Тея ХИПЕР инвертори са отживелица. Вече има ГИГА инвертори, а догодина ще има ТЕРА иневртори.
Ако се спираш на котле на твърдо гориво, бъди предварително, теоретично подготвен, как може да му се присъедини горелка за пелети.
radius - майстор
Ааа хиперинвертора е по-добър от гигаинвертора. :-D
Чакай да почнат епъл да правят климатици и ще видиш какво може i-инвертора :lol: :lol: :lol:
djendov - специалист
Моята отживелица е работила сигурно 10тина години в Япония, после още 5 при мен. Не ме интересува дали е -5 или -20 градуса. Включа ли го, след 5 минути духа горещ въздух. За сравнение, в квартирата имахме чисто нов, пак около 1000лв струващ, който при температури под нулата, питаше за одеало. Не знам дали някога ще ми се наложи да купувам климатик, ама винаги бих избрал японски хиперинвертор.
Всичко е въпрос на потребление и готовност да робуваш. Иначе уюта се постига и с една камина на водна риза, ама пак си е ангажимент.

И това обяснение за топлоизолацията ме разби. Все едно обесняваш на марсианец.

Пелети ли? В съседния форум тъкмо да успеят да си настроят горелките и той сезона свършил. Гледах една къща се продаваше и като видях склада с чувалите с пелети ми прилоша. То трябва един гараж и за тях. Пък ако си носи всеки петък като ходи, то едно ремарке, че докато се позатопли тоя пущинак
...та..по темата исках да кажа, че и пелетите отживяха. Дай нещо по-модерно.
ewgeny - напреднал
Не съм правилния човек, с който да спориш за климатици.

Трябва ли да се питаме кой, какво, колко знае? Нещо грешно ли казах? Или просто май се чудиш какво да пишеш?

Значи хората нямат право да харесват отоплението с пелети, пред умрелите термопомпи за сиромаси, мислещи се за каймака на обществото? Остави всеки да решава за себе си. На теб не ти харесва, твоя си работа. Просто, ако човек си купува котел, е добре да предвиди, опция за поставяне на горелка. Тя може да е за пелети, LPG, NPG и други. Каквото му кефне. Ако няма обаче отвори за горелка (отляво и отдясно), ако след 5 години реши друго, трябва да сменя котел. Или може би само на Марс ползват котлета?
Tsilkov - майстор
С котел на твърдо гориво ставаш огняр - не знам кой нормален човек ще си го причини към днешна дата. Климатика не изисква никакво усилие, цената му е най-ниска, а поддръжката му е смешна (за разлика от водна система с котел). Един му е недостатъка - климатик топла вода не прави. Термопомпите и котлите на пелети са по-средата между тези две системи.
sevar - специалист
Виждам, че няма нужда да вкарвам "съспенс" в спора, но още една сюжетна линия е добре дошла. Та на темата... Отправната точка на всички размисли за вида отопление е, че къщата е на село. Демек, кофти инфраструктура от енергото, непредсказуемо (особено в зимните месеци) наличие на ток, стабилното напрежение на мрежата няма да го коментирам изобщо. Иска ми се да си живея по "градски", но действителността леко се различава от плановете.

Първоначалната ми идея беше(а и все още е) отопление с електрическо котле и евентуален бекъп с камина с водна риза, за моментите в които споменавам роднините на ЧЕЗ. Факт, огняр не ми се става, макар че дърва на село дал господ и си мисля че, котле на твърдо гориво би било най-изгодно финансово като дългосрочна инвестиция. Пелетите обаче съм ги отписал, трайно. Признавам, замислих се за хипер(гига, мега или i(ако случайно Apple вземат да сменят бизнеса))инвертори, но все още фученето и духането ме притеснява. Ама и с тия 40-градусови температури, ако тенденцията се запази... струва си да се преориентира човек. Както и да е.

В момента все още бутам(освен старите сгради) предимно разпределението и признавам имам малко нови идеи благодарение на вашите коментари и предложения. Ще пусна скоро и последните промени... като намеря време да ги преведа във вид удобен за гледане.
djendov - специалист
ewgeny написа:
..
Не разбрах идеята. Значи твоето мнение, че климатиците са отживелица е меродавно, а моето трябва да си го запазя за себе си?
И ти да не си някакъв арбитър на автора или форума? Няма нужда да го оставям да прави каквото и да е. Къщата е негова, парите са си негови, в неговия врат ще духа климатика, той ще си цепи, събира и мъкне дървата. Ти да не си търговец на пелети? Аман от коне с капаци...

Севар, прави си за проблема с тока. Аз си мислех, че вече няма такива работи, но и не съм се откъсвал от града, от много време.
Относно духането и веенето, така се случва когато е неправилно подбрана позицията му и когато искаш за кратко време да стане от 15 градуса на 25. Предложих този вариант, защото е най-НЕинертен, удобен за "2 дни в седмицата" и много полезен в летните жеги.

Родителите ми живят в къща извън града и след 10 години топлене с камина и водна риза, сега ще слагат климатик. Романтиката е хубаво нещо, ама си си огняр и няма какво да се лъжем. А ако си само с външна ТИ, винаги ще харчи много /пелети/дърва/въглища/ток или каквото и да е, просто защото цялата сграда и предмети в нея ще са изстинали през седмицата. Не е като да е затоплена сградата и само да метнеш 2 цепеници вътре. Точно това имах предвид, че с климатика можеш да го пуснеш ден по-рано и като отидеш да е нормално, приятно, топло. А не да трепериш, докато климатика духа с пълна сила, а дивана ти е студен като пейката навън.

А термопомпата според мен е най-великото откритие на света. Приятно топло от водното подовото. Няма пушеци, мръсотия, пелети, брадви и обслужване през няколко часа. Уви...всичките тези удобства се заплащат. Проблема е, ако си в "Сибирю" и 2 месеца в годината е -25 градуса. Това е моето мнение и разбиране за нещата.
ewgeny - напреднал
sevar написа:
Виждам, че няма нужда да вкарвам "съспенс" в спора, но още една сюжетна линия е добре дошла. Та на темата... Отправната точка на всички размисли за вида отопление е, че къщата е на село. Демек, кофти инфраструктура от енергото, непредсказуемо (особено в зимните месеци) наличие на ток, стабилното напрежение на мрежата няма да го коментирам изобщо. Иска ми се да си живея по "градски", но действителността леко се различава от плановете.

Първоначалната ми идея беше(а и все още е) отопление с електрическо котле и евентуален бекъп с камина с водна риза, за моментите в които споменавам роднините на ЧЕЗ. Факт, огняр не ми се става, макар че дърва на село дал господ и си мисля че, котле на твърдо гориво би било най-изгодно финансово като дългосрочна инвестиция. Пелетите обаче съм ги отписал, трайно. Признавам, замислих се за хипер(гига, мега или i(ако случайно Apple вземат да сменят бизнеса))инвертори, но все още фученето и духането ме притеснява. Ама и с тия 40-градусови температури, ако тенденцията се запази... струва си да се преориентира човек. Както и да е.

В момента все още бутам(освен старите сгради) предимно разпределението и признавам имам малко нови идеи благодарение на вашите коментари и предложения. Ще пусна скоро и последните промени... като намеря време да ги преведа във вид удобен за гледане.
Няма страшно. Аз със колегата няма да споря, защото той явно е ходил много по обекти, монтирал е термопомпи, климатици от всичките инвертори (да не ги изброяваме :lol: ), а в поддръжката е цар. Много добре знае, как една термопомпа няма никакви разходи. Това да ти изгори IPM-че, еле пък на някои марки е направо жълти стотинки.

Та по темата ти. Ако имаш проблеми с тока, то ел. котлето, не е чак толкова лош вариант. Обаче, като резервен вариант при мен съм решил да е камина с въздушна риза, на естествена циркулация. Ако е с водна риза, то ти трябва батерии и висок клас инвертор или цял UPS, който обаче за водните помпи е по-скъп от тези за компютрите. Трябва да е с добра синусоида. Та с въздушна риза, ако ще и вода да пуснат по жиците, на студено няма да останеш. За климатиците, вече си е личен избор. Но е факт, че с едно натискане на копчето и топлото започва да идва.
djendov - специалист
ewgeny написа:
..
Не съм монтирал нито една термопомпа, нито един климатик и нито една пелетна камиина. Не съм ходил на нито един обект (освен моя).
Но това не ми пречи да знам, че дърва/въглища се мъкнат през 2 часа, а термопомпата нищо не и се прави. Може и на 2-рия ден да се счупи, а може и 10 години нищо да не и стане. Това е много субективно, убеден съм, че го знаеш. Малко климатици съм ползвал, понеже не съм им почитател, но за доста години, нищо не се е счупило. Въпрос на късмет, както със всичко останало.

А за ЮПСа, спокойно се минава с някой стар акумулатор и ЮПС за компютър. Колко да им е гадна синусуидата...или и там си монтирал стотици и тея, които не струват 200лв и са специално проектирани за водни помпи, се чупят след седмица? Въпроса ми е риторичен...

Тема "Проектиране и строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: