Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тръба
- напреднал
3069 мнения в "Електровелосипед"
Тръба
- напреднал
Да, ето така с панелите го карам. Когато има слънце панелите ми дават, колкото зарядното за контакт. На снимките го виждаш да зарежда идеално. При облачно време зарядът е по-малко, зависи от гъстотата на облаците. Всеки от тези панели е за 12 волтови акумулатори. Панелите могат да се връзват паралелно и последователно. Задната и предната тройки са свързани последователно. След това са паралелно. Иначе казано, системата е 36 волтова. Токът е 1 - 1.5 ампера на слънце. Контролер за зареждане няма. Панелите са директно към акумулаторите. Контролерът на мотора следи да не преразредя (при мен тази опция работи). Опасността от презареждане е минимална. Следя с мултицет (може и с волтметър за по-удобно). На 39.5 волта съм зареден до горе. Когато се стъмни, откачам панелите от батерията, за да не връща ток. Цената на панелите е за ват. Колкото по-на едро купуваш, толкова ватът е по евтин. 10 ватов панел струва 30 лв. 100 ватов е 200 лв. Като отидеш на пазара ще ги видиш. Ако държиш да е от моя човек ще ти кажа на ЛС. В Пловдив се носи един мит, че там продават само боклуци. Това не е вярно. Има и хубави стоки.
Здравейте. Имам нужда от помощ
Интересува ме мога ли да обърна посоката на въртене на ел. двигател MXUS 36V/500W от Конрад. Не съм много на "ти" с ел. двигателите
Трябва ли да се пипат датчиците на ротора и платката на контролера?
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
Ebiker
- напреднал
ayreonsv написа:Здравейте. Имам нужда от помощЗдравей,Интересува ме мога ли да обърна посоката на въртене на ел. двигател MXUS 36V/500W от Конрад. Не съм много на "ти" с ел. двигателите
Трябва ли да се пипат датчиците на ротора и платката на контролера?
Благодаря предварително.
Имаш няколко варианта:
1. Възможно е да има 2 определени кабелчета на самия контролер, които при свързване да обръщат посоката на въртене. Тъй като не съм запознат с контролерите които Конрад ползват, не мога да ти дам насоки кои и дали изобщо ги има. Може да ги попиташ за инструкции за самия контролер, където биха били посочени.
2. Има 36 възможни комбинации на свързване на кабелите към Хол ефект сензорите + фазовите кабели от контролера към мотора. Само 2 от тях обаче биха работили правилно (движейки мотора в едната или другата посока). Бихме могли да променим посоката на въртене като първо сменим местата на 2 от фазовите кабели и след това намерим правилната комбинация за сензорните кабели, където ще имаме само 6 възможни комбинации да тестваме. Този вариант е по-скоро за перманентна смяна на посоката на въртене, а не да превключваме регулярно предна/задна.
За сега няма да се впускам в подробности, но ако искаш да пробваш втория вариант, ще се радвам да дам допълнителни обяснения/разяснения
Ebiker
- напреднал
Тръба написа:Здравейте! Върти ми се идея, да извадя едно USB от контролера и да си зареждам таблета. Въпросът ми е дали някъде имам готови 5 волта напрежение? Примерно към тротъла мисля, че бяха точно толкова.Здравей,
Тези 5 волта от контролера обикновено са предвидени колкото да захранят чипа и хол ефект сензорите на мотора и на тротъла, които изискват много ниска консумация. Повечето масови бюджетни ебайк контролери имат линейни регулатори за тази цел (ниска ефективност), обикновено 5W резистори + LM317 без никакъв радиатор, така че идеята за захранване на телефон не мисля че е добра.
По-практично би било закупуването на DC step down регулатор от ибей или aliexpress за няколко лева, който да се закачи директно за батерията и да се настрои на 5V изход.
Тръба
- напреднал
Вариантът със "степ даун" устройството работи идеално. Реших обаче да пробвам да го вържа директно към слънчевите панели и изпуши.
Волтажът му дойде много. Трябва да е вързано към акумулатора. С едни 10-20 кинта си купувам нов регулатор и си решавам проблема. Идеята ми е, дали не мога да си ги спестя тези пари. Дали по велоконтролерите ни не е предвидена опция за изваждане на USB? Няма да бърникам и да правя нищо на своя глава. Само ако някой я е правил тази операция и сподели мнение. Благодаря за отговора! Знам, че си прав и не е добре да правя това, което съм замислил. Все пак да питам де...
Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература